Το συγκεκριμένο άρθρο πρόκειται για μία καταγγελία της Stefani Totokotsopoulou η οποία έγινε γνωστή σε εμάς πριν λίγες ημέρες και αναφέρεται στη κατεδάφιση της οικίας του Mihallaq Totokotsopoulou (από Θεσσαλονίκη) γιο του Stefan Totokotsopousou και της Theodhora Koleta. Μεταφέρουμε τα γεγονότα με κάθε επιφύλαξη.

Η ιστορία όπως μας τη διηγήθηκε η Stefani

Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, ο Έλληνας Stefan Totokotsopousou και η Theodhora Koleta μέλη της ελληνικής μειονότητας ,μαζί με τον γιο τους Mihallaq διώχθηκαν από το καθεστώς για 23 χρόνια (1957-1979). Μετά τη πτώση του κομουνισμού, ο Mihallaq προσπάθησε να φτιάξει ένα μπαρ, το οποίο η τότε κυβέρνηση κατεδάφισε (το 1995) χωρίς να δώσει καμία αποζημίωση με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να γίνει κάποιο έργο στη περιοχή.

Το 2012 η κυβέρνηση κατεδάφισε ξανά το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού τους ξανά χωρίς αποζημίωση, ενάντια στον νόμο και στις 15 Ιανουαρίου του 2019 εν μέσω κάποιων έργων στο οδικό σύστημα μεγάλο μέρος του κτιρίου κατεδαφίστηκε ξανά!

Ο Mihallaq ήταν μέλος πολιτικών ομάδων όπως τα PBDNJ και το OMONIA, αλλά από τη στιγμή που αυτές οι ομάδες άρχισαν να διοικούνται από αλβανούς, τα προβλήματα των ελληνικών μειονοτήτων έπαψαν να ακούγονται.

Με βάση τον αστικό κώδικα της Δημοκρατίας της Αλβανίας η κατεδάφιση έγινε κόντρα στο άρθρο 169 όπως περιγράφεται παρακάτω:

Άρθρο 169 (2012)

The person who was in possession quietly and continuously, behaving like being the owner for 20 years over an immovable property, will become the owner.

Decision 442, approved 07.2018 All buildings before 1991 will be legalized.

Εξαιτίας των ατερμόνων προειδοποιήσεων και των απειλών που δέχονται οι Έλληνες εδώ σας στέλνω αυτό το μήνυμα ελπίζοντας η αλήθεια να υπερισχύσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *