Κάτι πάει λάθος εδώ: η αυτοκριτική σου σε 541 λέξεις…

by Η Προβληματικιά | November 1, 2018

Γιατί η ζωή είναι δύσκολη; Γιατί κάνουμε όσα κάνουμε και γιατί πολλές φορές δεν κάνουμε όσα θέλουμε; Γιατί βρισκόμαστε συχνά απέναντι σε αντιξοότητες και γιατί ακόμα πιο συχνά δε μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε; Γιατί υπάρχουμε; Και ποιός ο λόγος της ύπαρξής μας; Ποιό το νόημα της ζωής; Τι είμαστε στη τελική; Τι είναι η ζωή; Και τι ο θάνατος; Και γιατί; Και πώς; Και ποιός; Και γιατί τελείωσαν πάλι τα δημητριακά; Μήπως κάτι πάει λάθος εδώ;

Αν ισχυριστείς ποτέ ότι υπάρχει άνθρωπος χωρίς υπαρξιακές ανησυχίες είναι σα να λες ότι το κοτόπουλο στη κατάψυξή σου είναι ζωντανό και διαβάζει αθλητική εφημερίδα για να ενημερωθεί για τα ζώδια. Μπορείς να μαντέψεις τι σημαίνει αυτό; Ότι λες ασυναρτησίες, φυσικά!

Στο παρασύνθημα: γυρίζεις σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα, κάνεις ένα γρήγορο ντουζ, ετοιμάζεις κάτι να φας και χώνεσαι κάτω από τη κουβέρτα μπροστά στη τηλεόραση να περάσει λίγο η ώρα μέχρι να πέσεις για ύπνο. Και κάπου εκεί ανάμεσα στα σκεπάσματα, τα άπλυτα πιάτα και τη φωτογράφηση του next top model αρχίζεις να σκέφτεσαι τι έκανες μέσα στη μέρα σου. Που πήγες, ποιούς συνάντησες, τι είπες, τι έκανες και τι δεν έκανες, τι ήταν σωστό και τι λάθος, τι σου άρεσε και τι όχι, γιατί τελικά δεν παρήγγειλες πίτσα… Και βασικά ποιός είσαι; Γιατί υπάρχεις και τι προσφέρεις σε αυτό τον κόσμο; Ποιό είναι το νόημα της ζωής γενικά; Και ποιό είναι το νόημα της δικής σου ζωής ειδικά; Τι γαμάτο, παραγωγικό και αξιοθαύμαστο έκανες μέσα στη μέρα σου; Όχι και πολλά, ε;

Μη το πάρεις προσωπικά, δεν είναι ο μόνος. Και αν ταυτίστηκες με κάτι από τα παραπάνω δεν είναι κακό, μάλιστα είναι ιδιαίτερα θετικό.

Και όταν στο τέλος της μέρας θα σκεφτείς ”ποιός πραγματικά είμαι” ή ”γιατί δε ζω τη ζωή που θέλω” ή οτιδήποτε παρεμφερές, μη νιώσεις άσχημα. Γιατί αυτές οι σκέψεις είναι που σε καθορίζουν. Που σε κάνουν αυτό που είσαι και που σου δημιουργούν εναύσματα να γίνεις κάτι καλύτερο από αυτό.

Πότε ένιωσες τελευταία φορά υπερηφάνεια και ικανοποίηση για κάτι που έκανες; Πότε ένιωσες τελευταία φορά πλήρης; Πότε ένιωσες τελευταία φορά ότι είσαι σημαντικός και έχεις κάτι να προσφέρεις στην ανθρωπότητα- όσο μικρό κι αν είναι αυτό; Αν οι σκέψεις που σου ήρθαν στο μυαλό δεν ήταν από τη σημερινή ή έστω από τη χτεσινή μέρα, μπορείς να καταλάβεις ότι κάτι πάει λάθος εδώ.

Δεν είναι εύκολο να βγεις από το comfort zone σου και το καταλαβαίνω. Επίσης δεν είναι εύκολο να αλλάξεις από τη μια στιγμή στην άλλη, κι αυτό το καταλαβαίνω. Επίσης δεν είναι εύκολη η ζωή θα μου πεις. Έχεις κι εσύ τα δίκια σου. Τι είναι εύκολο όμως, με αυτή τη λογική; Τίποτα δεν είναι εύκολο και δε θα έπρεπε να είναι. Τίποτα δεν σου χαρίζεται και όλα τα κερδίζεις. Ή δυσκολία είναι που κάνει το κάθε τι να μετράει άλλωστε. Μπορείς να το φανταστείς σαν μια κλίμακα όπου όσο πιο δύσκολο είναι κάτι τόσο καλύτερο είναι. Και όσο περισσότερες δυσκολίες προσπερνάς τόσο πιο κοντά φτάνεις στη κορυφή. 

Όταν στο τέλος της μέρας κάνεις την αυτοκριτική σου και συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι αυτό που θέλεις και την επόμενη μέρα ξυπνάς και στο τέλος της μέρας ακόμα δεν είσαι αυτό που θέλεις- ούτε καν το έχεις πλησιάσει μάλιστα, τότε καταλαβαίνεις ότι κάτι πάει λάθος εδώ.