Αυτές οι δύσκολες τελευταίες μέρες του έτους που διανύουμε, συχνά αποτελούν το έναυσμα για πάσης φύσεως ανησυχίες. Άλλος ένας χρόνος πέρασε από αυτόν εδώ τον κόσμο. Πώς πέρασε όμως ο καιρός; Πώς φτάσαμε εδώ; Πώς πέρασαν οι μέρες, πώς πέρασαν τα χρόνια; Όλοι λίγο πολύ αναλογιζόμαστε τη χρονιά που μας πέρασε, τα όμορφα, τα άσχημα, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες, της απογοητεύσεις… Και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε το νέο έτος με αισιοδοξία, νέα όνειρα, νέες φιλοδοξίες, νέους στόχους… Και έρχεται αυτή η μέρα του χρόνου που πρέπει να γίνει η εκκίνηση όλων αυτών: Πρωτοχρονιά, αυτή η μάστιγα!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: δεν είναι η Πρωτοχονιά η αρχή του έτους. Γιατί να υπάρχει πρώτη μέρα του έτους και γιατί να τη γιορτάζουμε άλλωστε; Αλλάζει κάτι από τη μια μέρα στην άλλη; Η αυριανή μέρα θα είναι έστω και στο ελάχιστο διαφορετική από τη σημερινή; Και η απάντηση είναι ναι, αν δεν εισαι ευχαριστημένος από τη ζωή σου.

Η πρωτοχρονιά δεν είναι παρά άλλο ένα δεκανίκι για τα όνειρά σου. Η ψευδαίσθηση πως κλείνεις ένα κύκλο και στον επόμενο θα προσπαθήσεις περισσότερο για τους στόχους σου. Δημιουργεί την εντύπωση πως το παρελθόν έχει σβηστεί, το προηγούμενο έτος έχει χαθεί και τώρα ξεκινά κάτι καινούριο. Ωραία όλα αυτά. Αφήνεις πίσω τους ανεκπλήρωτους στόχους και θέτεις νέους- ίσως και τους ίδιους- σε ένα διαφορετικό χρονικό πλαίσιο.

Στο παρασύνθημα τώρα: Πώς ακριβώς το να αφήνεις πίσω ό,τι πήγε στραβά και να ξεκινάς από την αρχή σε βοηθά να βελτιώνεσαι; Κι όμως, δε σε βοηθά. Η συγκεκριμένη νοοτροπία σε μαθαίνει μόνο να επαναπαύεσαι και να μην επιμένεις. ”δεν έγινε και κάτι που δεν πέτυχα κανέναν από τους στόχους μου φέτος, μια νέα χρονιά ξεκινά και θα προσπαθήσω περισσότερο φέτος για να τους πετύχω” λες αλλά ξέρεις ότι στο τέλος του χρόνου πάλι τα ίδια θα πεις…

Στην ουσία η Πρωτοχρονιά σε κάνει να πλημμυρίζεις από αισιοδοξία και κίνητρα για την εκπλήρωση των στόχων σου και αυτό είναι το καλό κομμάτι. Όλη αυτή η επιθυμία όμως παραμένει στη Πρωτοχρονιά, άντε και 2-3 μέρες ακόμα και εκεί έγκειται το πρόβλημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *