__________________________________________________________________________

Η έναρξη μίας νέας χρονιάς είναι συνήθως η στιγμή που ψάχνουμε να βρούμε πράγματα τα οποία θα μας κάνουν την χρονιά που έρχεται καλύτερη από την χρονιά που πέρασε και το διάβασμα είναι ένα ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχεται στο μυαλό για να το πετύχουμε.

Αν μέσα στα πλάνα σας ή στους στόχους σας είναι να προσπαθήσετε να δουλέψετε το mindset σας και να γίνεται μία καλύτερη έκδοση του εαυτού σας ή απλά αν θέλετε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό, είστε στο κατάλληλο μέρος. Στο άρθρο αυτό, σας παρουσιάζουμε τα 5 καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε και σας προτείνουμε με απόλυτη σιγουριά. Κάθε ένα από αυτά τα βιβλία είναι ένα κύμα συνειδητοποίησης και ένα ισχυρό ταρακούνημα, γι αυτό να είστε έτοιμοι να προβληματιστείτε και να αναθεωρήσετε.

5 . Build a Better Brain, by Peter Hollins

Το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου μας λειτουργούμε ασυναίσθητα. Παίρνουμε λάθος αποφάσεις και κάνουμε παράλογα πράγματα χωρίς αυτό να είναι δικό μας λάθος. Το λάθος βρίσκεται στο πως είναι προγραμματισμένο το υποσυνείδητό μας. Με λίγα λόγια ο εγκέφαλός μας πιστεύει ότι βρίσκεται στο 10000 π.Χ και είναι έτοιμος να σαμποτάρει οτιδήποτε φαίνεται παράλογο σε αυτό στον μοντέρνο κόσμο. Μας οδηγεί στο να κυνηγήσουμε δόσεις ντοπανίνης στα social media, να φάμε μεγάλες ποσότητες λιπαρών και γλυκών και να χαλαρώνουμε όταν δεν υπάρχει κάποιος εμφανής κίνδυνος για την επιβίωσή μας.

Αυτό το βιβλίο είναι μια βαθιά ματιά στις ρίζες της συνειδητής και ασυνείδητης συμπεριφοράς. Είναι η εισαγωγή σας στη νευροεπιστήμη. Στο τέλος της ημέρας, αυτό το βιβλίο είναι ένας οδηγός για το πώς να επαναπρογραμματίσετε τον εγκέφαλό σας για βέλτιστη απόδοση και ευτυχία.

4 . OSHO, the book of understanding

Σίγουρα δεν θα περιμένατε να δείτε ένα βιβλίο ενός μυστικιστή φιλόσοφου σε αυτή την λίστα, αλλά το βιβλίο αυτό, παρ’ ότι περίεργο στην αρχή, έχει πολλά να προσφέρει. Μέσα από την αποδόμηση των κλασικών θρησκειών και της καταπίεσης της ανθρώπινης φύσης που αυτές εισήγαγαν, μας εξηγεί πως το πρώτο βήμα για την κατανόηση είναι να αμφισβητήσουμε και να εκφράσουμε τις αμφιβολίες μας για όσα έχουμε διδαχθεί να πιστεύουμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας δεχόμαστε τις λεγόμενες αλήθειες από αμέτρητα άτομα – πεποιθήσεις και αντιλήψεις που μάθαμε να αποδεχόμαστε χωρίς να χρησιμοποιούμε τη λογική μας. Μόνο όταν αρχίσουμε να αμφισβητούμε αυτές τις φωνές θα μπορέσουμε να βρούμε τον πραγματικό μας δρόμο για μία ελεύθερη ζωή υψηλού mindfulness.

3 . Wealth Exposed: This Short Argument I Overheard Made Me A Fortune, MJ DeMarko

Πρόκειται για μία μικρή ιστορία λίγων σελίδων και όχι για έναν κανονικό βιβλίο, αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει ο Mj Demarko ούτε από την φετινή λίστα. Ο Demarko αφηγείται μία ιστορία που του συνέβη στην περίοδο της ζωής τους όπου χρειαζόταν να δουλεύει σαν οδηγός λιμουζινών για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επιχειρηματικές του βλέψεις, την στιγμή που οι φίλοι του είχαν καλές δουλειές και πολλά περισσότερα χρήματα. Στην ιστορία ο Demarko ακούει την συνομιλία που έχουν 3 φίλοι μέσα στην λιμουζίνα μετά από την εξαγορά της εταιρίας του ενός για κάποια εκατομμύρια δολάρια. Η λογική της ασφαλούς δουλειάς του 9-5 χωρίς προσδοκίες και όνειρα και η λογική της επιχειρηματικότητα και του ρίσκου για την μάχη για μία ζωή στο έπακρο συγκρούονται μέσα σε μόνο μία συζήτηση.

2 . The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work, by Shawn Achor

Ο Shawn Anchor στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει την θετική ψυχολογία (positive psycolgy) μέσα από δεκαετίες έρευνας και διδασκαλίας στο Χάρβαρντ.

Μία κοινή πεποίθηση είναι ότι για να γίνουμε χαρούμενοι πρέπει πρώτα να δουλέψουμε σκληρά και να γίνουμε επιτυχημένοι. Η πραγματικότητα όμως είναι αντίστροφή. Η ευτυχία πυροδοτεί την επιτυχία, και όχι αντίστροφα. Το είμαστε ήδη ευτυχισμένοι μέσα μας θα κάνει το ταξίδι προς τους στόχους πολύ ευκολότερο.

Το βιβλίο αυτό είναι ότι χρειάζεστε εάν βρίσκεστε συνεχώς σε καταστάσεις πίεσης και απαισιοδοξίας. Όταν δείτε επιστημονικά πλέον ότι ο αρνητισμός είναι σαμποτάζ, τότε θα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε διαφορετικά τις καταστάσεις.

1 . Start with why, by Simon Senek 

Μπορεί το βιβλίο αυτό να αναφέρει πολύ συχνά την λέξη “apple”, αλλά ακόμα και αν δεν είστε apple fanboys σίγουρα αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία.

Ο συγγραφέας ξεκινάει προσπαθώντας να παρατηρήσει το φαινόμενο στο οποίο κάποιες εταιρείες ή και άνθρωποι καταφέρνουν να έχουν τόσο πιστό και φανατικό κοινό, χωρίς απαραίτητα να προσφέρουν κάτι αντικειμενικά ανώτερο από τον ανταγωνισμό τους. Πώς κάποιοι πουλάνε όραμα και κάποιοι πουλάνε εμπόρευμα;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο “γιατί”. Όταν κάποιος κάνει κάτι έχοντας ένα βαρύ “γιατί” από πίσω του είναι ικανός να εμπνεύσει τον κόσμο, να τον κάνει να ερωτευτεί και να συστρατευθεί. Κανείς δεν θα παθιαστεί με μία εταιρεία που απλά πουλάει υπολογιστές σαν εμπόρευμα σε μία αγορά ή με έναν άνθρωπο ο οποίος φτιάχνει εταιρείες απλώς για να βγάλει λεφτά. Οι άνθρωποι ακολουθούν ανθρώπους που έχουν ένα “γιατί” και χρειαζόμαστε ένα “γιατί” για να λεγόμαστε άνθρωποι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *