__________________________________________________________________________

Η αρχή μία νέας χρονιάς αποτελεί πάντα μία πηγή έμπνευσης. Η έμπνευση και το motivation αυτών των ημερών, μαζί με τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έρχεται ασυναίσθητα και άκοπα αλλά συνήθως δε κρατάει αρκετά. Για το λόγο αυτό, η σωστή εκμετάλλευση για τη δημιουργία διαρκών πηγών έμπνευσης και κινήτρων για τους επόμενους μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Αν μέσα στα πλάνα σας ή στους στόχους σας είναι να προσπαθήσετε να δουλέψετε το mindset σας και να γίνεται μία καλύτερη έκδοση του εαυτού σας ή απλά αν θέλετε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό, είστε στο κατάλληλο μέρος. Στο άρθρο αυτό, επιστρέφοντας μετά από καιρό, σας παρουσιάζουμε τα 5 καλύτερα βιβλία που διαβάσαμε και σας προτείνουμε με απόλυτη σιγουριά. Κάθε ένα από αυτά τα βιβλία είναι ένα κύμα συνειδητοποίησης και ένα ισχυρό ταρακούνημα, γι αυτό να είστε έτοιμοι να προβληματιστείτε και να αναθεωρήσετε.

5. Where Good Ideas Come From, by Steven Johnson

Οι καλές ιδέες συνήθως δεν έρχονται σε μία στιγμή ούτε έρχονται τυχαία. Σε όλες τις μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν και αλλάζουν τον κόσμο υπάρχουν κάποια μοτίβα τα οποία συνδέονται με την αλληλεπίδραση των ανθρώπων, με προσωπικές συνήθειες και τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας λειτουργεί εξελικτικά. Στο βιβλίο αυτό πέρα από τρόπους για να δημιουργήσετε νέες και πρωτότυπες ιδέες θα δείτε και αποτελέσματα ερευνών τα οποία θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε κάποιες απόψεις τις σημερινής κοινωνίας για την εκπαίδευση ή για την εργασία. Θα δείτε για παράδειγμα ότι ο τρόπος που λειτουργούν τα σχολεία είναι ακριβώς ο αντίθετος από αυτόν που θα μπορούσε να ωθήσει τα παιδιά σε δημιουργικές πράξεις. Το ίδιο και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα για την οποία πρέπει να ζητήσουμε την άδεια κάποιου.

4. The Anarchist Banker, by Fernando Pessoa

Το βιβλίο αυτό πέρα από πολιτική του χροιά προσφέρει ένα δυνατό μάθημα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, ειδικά αν είμαστε λίγο πιο αναρχικοί στις απόψεις μας, δηλαδή αν αγαπάμε την ελευθερία και δε συμπαθούμε την εξουσία και τον έλεγχο. Σε έναν διάλογο λίγων μόνον σελίδων, ο πρωταγωνιστής εξηγεί πως ο πραγματικός αναρχικός είναι αυτός που προσπαθεί και πετυχαίνει τη προσωπική του ελευθερία μέσα στο σημερινό ημι-ελεύθερο περιβάλλον, χωρίς να προσπαθεί να δημιουργήσει συλλογικότητες στις οποίες κυριαρχεί τυραννία ανάμεσα στα μέλη, εγκληματικότητα και εν τέλη κάτι πολύ μακρινό από την ελευθερία. Πρόκειται για ένα πολιτικό μικρό βιβλίο που στη πραγματικότητα είναι ένα αριστουργηματικό έργο αυτοβελτίωσης που αφήνει πολύ πιο έντονο στίγμα από τόμους κλασικών βιβλίων του τομέα.

3. Everything is fucked – Mark Manson

Μετά από το best seller The subtle art of not giving a fuck, ο Mark Manson έρχεται ακόμα πιο “διαβασμένος” για να μας οδηγήσει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχολογίας. Παρ’ ότι πολύ νωρίς στο βιβλίο ο συγγραφές μας φέρνει σε επαφή με άβολες αλήθειες (One day, you and everyone you love will die. And beyond a small group of people for an extremely brief period of time, little of what you say or do will ever matter), το βιβλίο αυτό πρόκειται για έναν ύπνο στον αντι-μηδενισμό (anti-nihilism) . Στη προσπάθειά του να μας κάνει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, ο Mark Manson τονίζει ότι το μέρος του εγκεφάλου μας το οποίο ευθύνεται για τα συναισθήματά μας είναι αυτό το οποίο παίρνει όλες τις αποφάσεις. Το λογικό μας κομμάτι συνήθως απλά βρίσκει φτηνές δικαιολογίες για να δικαιολογήσει ότι μπορεί σε μία αδιάκοπη εσωτερική διαπραγμάτευση. Μόνο ο πόνος και η σωστή επιλογή αυτού μπορεί να οδηγήσει στη πειθαρχία που χρειάζεται για να κερδίσουμε αυτή την εσωτερική μάχη και να αποκτήσουμε ελευθερία, ελπίδα και νόημα.

2. Deep work, by Cal Newport

Η εποχή της πληροφορίας έφερε μαζί της κάποια προβλήματα, τα οποία το πρώιμο outdated hardware που ζει μοναχικά, σκοτεινά και ήσυχα μέσα στο κρανίο μας δε μπορεί να αντιμετωπίσει. Ειδοποιήσεις, μηνύματα, stories, feeds και βίντεο είναι έτοιμα να μας δώσουν μία γερή ένεση ντοπαμίνης η οποία θα πολύ γρήγορα θα εθίσει το μυαλό μας, κάνοντας μία παραγωγική ημέρα να φαντάζει όνειρο, κάτι που γινόταν στα παλιά χρόνια. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν οι εταιρίες προωθούν τακτικές όπως τα open offices και τα άσκοπα meetings. Η συνεχόμενη ώρα εργασίας χωρίς διακοπές είναι πλέον ελάχιστη και ο συγγραφέας προσπαθεί αρχικά να αποδείξει το πως αυτή είναι απαραίτητη στην οικονομία της γνώσης εάν θέλουμε να έχουμε κάποιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Η ανάλυση για τη σημαντικότητα του deep work προεκτείνεται και σε ψυχολογικούς λόγους και φυσικά μέσα από παραδείγματα ανθρώπων ο συγγραφέας προσπαθεί να μας συμβουλέψει για το πως θα πετυχαίνουμε αυτό το γλυκό uninterrupted flow, το οποίο μοιάζει τόσο σπάνιο στις ημέρες μας.

1. UNSCRIPTED: Life, Liberty, and the Pursuit of Entrepreneurship, by Mj Demarco.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα πιο life changing βιβλία εκεί έξω και δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμο στην Ελλάδα. Στο βιβλίο αυτό, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το σενάριο που κάποιοι άλλοι χάραξαν για τη ζωή μας και εμείς το ακολουθούμε πιστά, χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε μέχρι να καταλήξουμε γέροι με τύψεις και ενοχές που δε προσπαθήσαμε καν να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο, ελεύθεροι όπως ονειρευόμαστε όταν ήμασταν παιδιά. Αντίθετα συμορφωθήκαμε στο script (σενάριο) το οποίο φρόντισε απ’ όταν γίναμε 5 χρονών να μας μάθει να υπακούμε τους άλλους, να μην αντιμιλάμε, να παίρνουμε καλούς βαθμούς, να μην αμφισβητούμε γιατί έτσι δε θα πάρουμε καλούς βαθμούς, να τελειώσουμε μία σχολή, να βρούμε μία δουλειά και να ξυπνάμε κάθε μέρα για τα επόμενα 50 χρόνια της ζωής μας 7 το πρωί οδηγώντας την ακριβή μας Mercedes στη κίνηση για να δουλεύουμε για 8 ώρες σε ένα cubical, να γυρίζουμε το βράδυ για να δούμε λίγο ποδόσφαιρο, περιμένοντας ανηπομωνετικά το Σαββατοκύριακο για να δούμε περισσότερο καταναλώνοντας παράλληλα όσο περισσότερο μπορούμε να για δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους γνωστούς μας οι οποίοι όμως ζουν ακριβώς την ίδια μιζέρια που το script τους οδήγησε, ανάγοντάς τους μάλιστα σε πρότυπά του. Ο Mj Demarco μέσα από το γλαφυρό και πολλές φορές επιθετικό του ύφος, προσπαθεί να μας κάνει να δούμε καθαρά μπροστά μας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ελευθερίας που μπορεί να μας κάνει να ζήσουμε αυτόν τον περιορισμένο χρόνο που έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται, πράγμα το οποίο όλη η κοινωνία φαίνεται σαν να προσπαθεί να μας αποτρέψει.

__________________________________________________________________________

Επειδή κάποια από τα παραπάνω βιβλία δεν βρίσκονται εύκολα στην Ελλάδα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να τα βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@aformes.com.

__________________________________________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *