Οι άνθρωποι συνήθως αντιλαμβανόμαστε πολύ διαφορετικά την έννοια της μόρφωσης. Πολλοί θα πουν ότι μορφωμένος είναι αυτός που έχει πολλά πτυχία, άλλοι θα πουν ότι είναι αυτός που δε πληγώνει τους συνανθρώπους του και κάποιοι θα πιστέψουν ότι μορφωμένος είναι αυτός που σε πλατείες αγανακτισμένων τάζει ευημερία και ουτοπίες. Εν τέλει δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ότι το ποιόν θεωρούμε εμείς μορφωμένο εξαρτάται και από τη δική μας μόρφωση, ίσως κατά κάποιο τρόπο είναι αυτό που θέλουμε να γίνουμε ή αυτό που δε καταφέραμε να γίνουμε.

Η δική μας θεώρηση και κοσμοθεωρία μας βρίσκει σύμφωνους πως τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μορφωμένου ανθρώπου που κάποιος μπορεί να διακρίνει με τη πρώτη ματιά είναι τα παρακάτω.

Η γνώση την άγνοιας. Μία απόδειξη λογικής. Όταν συνειδητοποιούμε το πόση άγνοια έχουμε για το πως λειτουργεί η ζωή, το σύμπαν ακόμα και πράγματα που υπάρχουν στη καθημερινότητάς μας, τότε μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να καταλάβουμε τα όριά μας. Το πόσο μικροί είμαστε σε σχέση με τη παγκόσμια γνώση και το πόσο ασήμαντοι σε σχέση με την ύπαρξη. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε απλά αφελείς.

Η ηδονή της γνώσης. Πράγμα που μπορεί να προκαλέσει χαρά αλλά και δυστυχία, μιας και αυτό που περισσεύει είναι άπειρο, αφού πάντα θα υπάρχουν ερωτήματα τα οποία δε θα απαντηθούν στη διάρκεια της ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά η συνεχής αναζήτηση για τη γνώση είναι αυτό που κινεί την ανθρωπότητα, αυτό που έφερε τους ανθρώπους στο σημείο που είναι σήμερα και θα τους πάει πολύ πιο μακριά στη συνέχεια. Και το να μπορείς να εκτιμήσεις αυτά τα επιτεύγματα και το πόσο καλύτερη είναι σήμερα η ζωή των ανθρώπων αντί να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι όλα είναι εναντίον σου και ότι όλα είναι χάλια ίσως είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό από μόνο του.

Η ακρίβεια στη χρήση της μητρικής γλώσσας. Ένας λόγος με σχεδόν ενστικτώδη επιλογή της κατάλληλης λέξης δείχνει άνθρωπο που αγωνίστηκε για να αφομοιώσει τη πολιτισμική κληρονομιά του έθνους του.

Οι λεπτοί και οι ευγενικοί τρόποι. Ευγένεια σημαίνει ότι από αυτό που δικαιούμαι χωρίς να μου το ζητήσεις, χωρίς ενδεχομένως να είσαι καν παρών, έχω κρατήσει ήδη ένα κομμάτι και για σένα. Η εσωτερική ευγένεια είναι μία συμπεριφορά που δε μπορείς να μιμηθείς αν δε την έχεις γιατί θα προδοθείς στο επόμενο δευτερόλεπτο.

Η προφητική ικανότητα, δηλαδή και τη διεισδυτική και διορατική σκέψη. Πρόκειται για τη διαφορά της επιφανειακής ζωής, χωρίς επαφή με την ουσία της πραγματικότητας και στη ματιά που ξετρυπώνει θησαυρούς κάτω από τα φαινόμενα. Είναι η ματιά που μπορεί να ξεχωρίσει εύκολα τον απατεώνα και τον καιροσκόπο και η ματιά που μπορεί να δει το που οδηγεί το κάθε μονοπάτι ακόμα και αν το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό.

Η ικανότητα να μετατρέπει τη γνώση και τους στοχασμούς σε πράξεις. Αυτός που είναι μόνο ονειροπόλος όσο και να μας γοητεύει με τη φαντασία και κερδίζει τη συμπάθεια με το ευάλωτο του χαρακτήρα του είναι ένα νόμισμα με μία μόνο πλευρά.  Η γνώση από μόνη της δεν αρκεί, χρειάζεται αποφασιστικότητα και δύναμη να έρθεις αντιμέτωπος με τη πραγματική ζωή και τους πραγματικούς κινδύνους. Και όταν φτιάξεις την ευκαιρία που χρειαζόσουν, να μπορείς να αποδείξεις τη ανωτερότητα των ιδεών σου, αν όντως ήσουν τόσο σίγουρος για αυτές.

Η γνώση της ματαιότητας όλων. Όταν καταλαβαίνεις ότι όλα είναι μάταια, όταν πάψεις να πιστεύεις ότι είσαι κάτι τόσο σημαντικό και ότι όλα γύρω σου έχουν σημασία, όταν πάψεις να φαντάζεσαι και να ελπίζεις σε παραμύθια με θεότητες που θα σώσουν την ύπαρξή σου και θα σου προσφέρουν τη γαλήνη μετά θάνατον και επικεντρωθείς στο τώρα, τότε αυτόματα θα αποκτήσεις την ικανότητα να μπορείς να απολαμβάνεις τη κάθε στιγμή. Γιατί η γνώση της ματαιότητας όλων, σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις ταυτόχρονα τρεις ηλικίες. Αυτή του ηλικιωμένου που τα βλέπει όλα από απόσταση,  την ηλικία του παιδιού που τα βλέπει όλα σαν να είναι πρώτη φορά  με λαχτάρα και περιέργεια,  και την ηλικία του εφήβου που με μια άγρια χαρά θέλει να κάνει τον κόσμο μια δρασκελιά για να τα ζήσει όλα σα να μην έχει άλλο χρόνο. Όταν ξέρεις το πόσο μάταια είναι όλα, μπορείς να χαρείς τη καθημερινότητα με ένα τρόπου που κανένας δε μπορεί να το καταλάβει.

Ο μορφωμένος άνθρωπος, τουλάχιστον έτσι όπως τον ορίσαμε εμείς, μπορεί να σκέφτεται πέρα από τα γεγονότα και μπορεί να βλέπει πίσω από τα λόγια. Δε θυμώνει με τους ανθρώπους γιατί ξέρει πόσο αδύναμοι είναι και πως οι πράξεις τους δεν είναι συνειδητές, ούτε είναι από επιλογή κακοί. Ο μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να στήσει τη ζωή του με τέτοιο τρόπο ώστε να χαίρεται το τώρα προσπαθώντας να πετύχει μεγάλους στόχους  και αυτό είναι που τον διακρίνει με τη πρώτη ματιά.

Το άρθρο αυτό είναι βασισμένο με μία ομιλία του Θάνου Τζήμερου, πρόεδρου της Δημιουργίας Ξανά ,τον Μάιο του 2012.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *