__________________________________________________________________________

«Το νομοσχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή περιλαμβάνει μία ρύθμιση-τομή για τα εργασιακά στη χώρα. Προβλέπει ότι οι απολύσεις στο εξής θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Επομένως, μετά την ψήφιση του νόμου, κανείς δεν θα μπορεί να απολύεται, αν δεν συντρέχει βάσιμος λόγος, που θα πρέπει να αποδεικνύεται συγκεκριμένα» τόνισε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1 η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως σημείωσε, «αν ένας εργαζόμενος προσφύγει στα δικαστήρια, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης, θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι είχε σοβαρό λόγο, για να τον απολύσει. Εάν δεν μπορεί να το αποδείξει ο εργοδότης, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επαναπρόσληψη, μισθούς για όλο αυτό το διάστημα και αποζημίωση. Είναι μία πολύ μεγάλη τομή που θα γίνει αντιληπτή στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Με τη ρύθμιση αυτή, το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην εργατική προστασία γίνεται πράξη στη χώρα μας»

Όταν κάποιες φορές νομίζεις ότι έχουμε τερματίσει τη παρακμή σε αυτή τη χώρα πάντα έρχεται αυτή η κυβέρνηση για να σου δείξει ότι “ναι, γίνεται και πολύ χειρότερα”. Είναι εντυπωσιακό το πόσο άγνοια για τη πραγματική ζωή μπορεί να έχει κάποιος κυβερνών όπως και το πόσο ιδεοληπτικός μπορεί να είναι.

Όπως είναι γνωστό, κάποιος που κάνει μία επιχείρηση στην Ελλάδα ξέρει ότι πρέπει να τραβήξει τα πάνδεινα. Το μέτρο αυτό έρχεται σαν άλλο ένα αγκάθι στην ήδη ματωμένη πατούσα του επιχειρηματία. Πλέον όλοι οι επιχειρηματίες θα έχουν έναν λόγο παραπάνω για να μην επιλέξουν την Ελλάδα ως έδρα τους. Ο λόγος είναι ότι οι απολύσεις είναι γενικά κάτι που συμβαίνει χωρίς κάποια ιδιαίτερη δικαιολογία. Δε χρειάζεται να κλέψεις το ταμείο της εταιρείας για να απολυθείς, αυτό μπορεί να γίνει επειδή δεν έκανες κάτι σημαντικό στην ώρα σου, επειδή πλέον δε βγαίνει ο τζίρος ή επειδή πλέον η θέση αυτή με κάποιο τρόπο αυτοματοποιήθηκε. Κάτι μου λέει όμως ότι καμία από αυτές τις αιτίες δε θα έστεκε σε ένα δικαστήριο και πως ο εργαζόμενος θα είχε καλές πιθανότητες να κερδίσει τη δίκη και τους μισθούς.

Από μία game theory σκοπιά ο εργαζόμενος έχει πάντα συμφέρον να πηγαίνει στο δικαστήριο σε τέτοια περίπτωση, ειδικά όταν τα δικαστήρια αργούν τόσο να βγάλουν αποφάσεις. Εάν δηλαδή η δίκη γίνει σε έναν χρόνο ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει τους μισθούς ενός έτους; Η βέλτιστη στρατηγική των εργοδοτών τώρα θα είναι να  αποφεύγουν την Ελλάδα όσο περισσότερο μπορούν πράγμα το οποίο κλείνει θέσεις εργασίας και άρα βλάπτει όλους τους εργαζομένους. Επίσης ακόμα και αν μία εταιρία μείνει στην Ελλάδα θα έχει κίνητρο να προσλαμβάνει όσο το δυνατόν πιο γνωστά της άτομα μιας και το ρίσκο μίας δικαστικής διαμάχης σε συνδυασμό με τις αποζημιώσεις θα ήταν τεράστιο. Συγχαρητήρια! Μόλις δώσατε κίνητρα στους εργοδότες να δουλεύουν με γνωστούς και βίσματα!

Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η φασιστική αντίληψη της αριστερής κυβέρνησης πάνω στην ελεύθερη οικονομία. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν το τι θα κάνει ο καθένας στη δική του επιχείρηση. Σε προηγούμενο άρθρο Γιατί το σπίτι σου δε σου ανήκει είδαμε το γιατί η ιδιοκτησία σε μία δυτική δημοκρατία μοιάζει περισσότερο με ενοικίαση. Στην ελληνική πραγματικότητα όμως βλέπουμε το πόσο μακριά είμαστε εν τέλη από το να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις δημοσίως (και το πόσα λίγα views θα κάνει ένα τέτοιο θέμα) όταν βρισκόμαστε σε μία χώρα που ελέγχει μέχρι και ποιον θα απολύσεις από την ίδια σου την εταιρία! Για το κράτος, η εταιρεία σου ξεκάθαρα δεν ανήκει σε σένα. Πέρα από το ότι οι φόροι πλησιάζουν το 70% των εσόδων (άρα κατά 70% ανήκει ήδη στο κράτος) πλέον στο κράτος θα ανήκουν και οι αποφάσεις που παίρνεις για το μέλλον της εταιρείας σου. Λογική εξέλιξη για μια ημι-κομουνιστική χώρα.

Οι επόμενοι 4 τρόποι που θα προτείναμε για να εκπληρωθεί το σοβιετικό όνειρο είναι οι εξής:

Αιτιολόγηση της πρόσληψης: Γιατί να προσλαμβάνεις όποιον θες στην εταιρεία σου; Πολύ νεοφιλελεύθερο ακούγεται αυτό. Από εδώ και πέρα θα πρέπει γραπτώς να δικαιολογήσετε γιατί κάνατε τη κάθε πρόσληψη.

Κριτήρια πρόσληψης: Πέρα από την αιτιολόγηση θα πρέπει να προσλαμβάνετε μακροχρόνια ανέργους και μειονότητες με ποσόστωση ακόμα και αν δεν έχουν τις γνώσεις για τη δουλειά. Δικαιολογίες απόλυσης του στυλ “δεν ήξερε τίποτα, τον πήρα λόγω ποσόστωσης” δε γίνονται αποδεκτές από τα δικαστήρια.

Συμμετοχή γραφειοκράτη στα meetings: Το κράτος θα παρέχει σε κάθε εταιρεία έναν υπάλληλο ο οποίος θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων της εταιρείας. Καλό θα είναι να μη του πηγαίνετε πολύ κόντρα.

99% flat tax: Τι 70% τι 99%; Μικρή διαφορά.

Νομίζω ότι η σοβαρότητα του νόμου της υπουργού εργασίας είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτή των “προτάσεών” μας.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *