O George Orwell στο πασίγνωστο δυστοπικό του αριστούργημα το “1984” γνωστό ως “ο μεγάλος αδελφός”,  εμπνευσμένος από τη σοβιετική ένωση και το κομουνιστικό σύστημα που εφαρμόστηκε εκεί, παρουσίασε ένα ολιγαρχικό καθεστώς εφαρμοσμένο σχεδόν όπως κάποιοι σύντροφοι στη Ρωσία και σε άλλα μέρη του κόσμο προσπάθησαν να επιβάλλουν. Το καθεστώς στο δυστοπικό μυθιστόρημα αυτό δεν ήταν απλά ένα σκληρό καθεστώς καταπίεσης, αλλά ένα καθεστώς το οποίο είχε σκοπό – και το κατάφερνε – να ελέγξει απόλυτα τις σκέψεις του λαού. Ένα από τα βασικά συνθήματα του κόμματος ήταν το: “Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά, η άγνοια είναι δύναμη”

 

Το υπουργείο παιδεία στα χέρια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει ξεσηκώσει ανά καιρούς πολλές αντιδράσεις λόγω των αλλαγών που προτείνει και εφαρμόζει. Από τη υποβάθμιση γλωσσικών επιστημών (αρχαία ελληνικά και λατινικά) και την προώθηση επιστημών που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ως μέσω αριστερή προπαγάνδας όπως η κοινωνιολογία [1] μέχρι τις αλλαγές στα βιβλία τις ιστορίας, όπου ο υπουργός τόνισε ότι οι μαθητές θα μαθαίνουν “για τον εμφύλιο” και όλοι φανταζόμαστε την “αντικειμενική” προσέγγιση που θα γίνει πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα αλλά και την εισαγωγή του “τσιχάντ” και του “συνδικαλισμού” στα μαθήματα αυτά!

 

Παρ’ όλα αυτά το συγκεκριμένο υπουργείο δεν είχε δείξει να ασχολείται ακόμα με τις θετικές και τις τεχνολογικές επιστήμες (πέρα από κάποιες παραμορφώσεις, όπου για παράδειγμα για να εισαχθεί κάποιος σε σχολή πληροφορικής δεν δίνει προγραμματισμό, αλλά χημεία και το αντίστροφο!).  Ήρθε η ώρα όμως το βιβλίο του Orwell να χρησιμοποιηθεί για άλλη μία φορά ως εγχειρίδιο, όπως συνηθίζεται όταν ο λαός φέρνει στην εξουσία Σταλινιστές και Λενιστές. Οι αλλαγές που προτείνονται αφορούν την αφαίρεση της εξέτασης από κάποια μαθήματα το οποία είναι εξ’ ορισμού τα μαθήματα τα οποία χτίζουν τη σκέψη των μαθητών.

Συγκεκριμένα στη Β Λυκείου δεν εξετάζεται κανείς στη Γεωμετρία Γενικής Παιδείας ενώ στην Άλγεβρα μόνο οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης και στα Μαθηματικά προσανατολισμού οι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης. Αντίστοιχα στην Α Λυκείου θα εξετάζεται μόνο Φυσική, Χημεία και όχι η Βιολογία η οποία θα επιστρέφει στη Β Λυκείου.

Φυσικά η αντίδραση υπήρξε μεγάλη με τη μαθηματική ελληνική εταιρία καθώς και τους φυσικούς, χημικούς, γεωλόγους και βιοεπιστήμονες να δηλώνουν μεταξύ άλλων:

“Με λειψή άλγεβρα και χωρίς γεωμετρία, το Υπουργείο Παιδείας καλλιεργεί τον μαθηματικό αναλφαβητισμό και την γνωστική ερήμωση των σχολείων. Με μια ανιστόρητη απόφαση, το Υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει την αλλοίωση του επιστημονικού περιεχομένου της μαθηματικής εκπαίδευσης. Λησμονώντας το «Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω» της Ακαδημίας του Πλάτωνα και αγνοώντας τόσο τη σύνθετη εξέλιξη της μαθηματικής επιστήμης, όσο και τις σύγχρονες προσεγγίσεις της μαθηματικής εκπαίδευσης, προχωρούν σε μια καινοφανή κατάτμηση και αποπλαισίωση των σχολικών μαθηματικών από την επιστημολογική τους αναφορά. […] Η αντίστοιχη περιφρονητική συμπεριφορά σε όλες τις επιστημονικές ενώσεις δηλώνουν μάλλον ένα σύμπτωμα βαθύτερης ανεπάρκειας σε ζητήματα εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Αν αντιγράφουν, αντιγράφουν λανθασμένες μεταφράσεις. Αν επινοούν, επινοούν στο κενό. […] Αυθαιρετούν, χωρίς επίγνωση της επιστημολογίας και των εσωτερικών διαρθρώσεων που νοηματοδοτούν τη μάθηση των Μαθηματικών στο Λύκειο. Η μαθηματική εκπαίδευση κομματιάζεται με τρόπο που αναιρείται ως μαθηματική και ως εκπαίδευση. Αποφασίζουν χωρίς συναίσθηση των κοινωνικών και γνωστικών επιπτώσεων που έχει η αποτυχία στα Μαθηματικά στη γενικότερη σχολική αποτυχία”  – απόσπασμα από την ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. [3]

“Η χώρα βρίσκεται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, από όπου μπορεί να διαφύγει μόνο αν επενδύσει στη γνώση και την καινοτομία. Όσοι συμφωνήσουν στη διάλυση του Λυκείου θα είναι υπόλογοι στις επόμενες γενιές, γιατί θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ελλάδας. Είμαστε αντίθετοι σε ένα σχολείο της αμάθειας και της “μη γνώσης”, το οποίο φαίνεται να βρίσκει θερμούς υποστηρικτές στην ηγεσία του σημερινού ΙΕΠ του κυρίου Κουζέλη. […] Πού συζητήθηκαν όλα αυτά και ποιοι σχετικοί επιστήμονες συμμετείχαν και τα υποστήριξαν; Είναι για την Ελλάδα του 21ου αιώνα διαφορετικά τα κριτήρια για μια αποτελεσματική εκπαίδευση από ότι για τις άλλες χώρες για τις οποίες τόσο η UNESCO, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστούν αύξηση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, ώστε να υπάρξει βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη; […] Πολύ φοβόμαστε ότι “κλειστές ομάδες” δήθεν προοδευτικών παιδαγωγών, που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα της σημερινής εκπαίδευσης, κάνουν κυριολεκτικά “ό,τι τους κατέβει”, με γνώμονα ό,τι δυσκόλευε τους ίδιους όταν ήταν μαθητές και αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό είναι να πρόκειται για μια εσκεμμένη και προγραμματισμένη επίθεση στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να πάψει να εξομαλύνει τις ανισότητες και να μετατρέψει την πλειοψηφία του μη προνομιούχου μαθητικού πληθυσμού, σε εγκλωβισμένο και χειραγωγήσιμο εργατικό δυναμικό χαμηλής εξειδίκευσης.” – απόσπασμα από τη κοινή ανακοίνωση Φυσικών, Χημικών, Γεωλόγων και Βιοεπιστημόνων [3].

 

Το τελευταίο αυτό κομμάτι από το απόσπασμα της κοινής ανακοίνωσης είναι κατά τη γνώμη μου όλο το ζουμί της ιστορίας αυτής. Βλέπετε, για να μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά η αριστερά στη σημερινή σχεδόν φιλελεύθερη δύση πρέπει να έχει από κάτω της ένα λαό ο οποίος θα την έχει ανάγκη. Θα έχει ανάγκη τους κοινωνικούς αγώνες, τις απεργίες και τη πάλη κόντρα στα συμφέροντα. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι η μετατροπή του λαού αυτού σε αμόρφωτη μάζα που δε μπορεί να παράξει πλούτο μέσω της τεχνολογίας και των νέων επιστημών, οπότε αναγκάζεται να ζήσει σε μία μετριότητα η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα τον στρέψει προς της αριστερά, μιας και η αριστερά θα έχει πάντα να του προσφέρει μία δικαιολογία για τις αποτυχίες του και ένα ομαδικό μίσος για αυτούς που πέτυχαν κάτι στη ζωή. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν ανησυχεί που οι νέοι φεύγουμε στο εξωτερικό, αντίθετα κατά βάθος αυτό επιθυμεί μιας και αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος να πάρει τη πραγματική εξουσία.Όσο στη χώρα υπάρχουν άνθρωποι της λεγόμενης “αστικής τάξης” και των επιστημών, τόσο πιο δύσκολο είναι η αριστερά να στεριώσει και να  αποκτήσει “την εξουσία” και όχι μόνο τη “κυβέρνηση”. ( [ανατριχιαστική] δήλωση Ν.Φίλη το 2015: “Πήραμε την κυβέρνηση, όχι την εξουσία”).

 

Η αριστερά εξάλλου πάντα υποτιμούσε τις θετικές επιστήμες ως “τεχνοκρατικές”. Πραγματική μόρφωση θεωρούσε τις θεωρητικές, που μπορεί να έχουν και πολιτική χροιά. Τώρα το κάνει πράξη, αφαιρώντας τις από τις εξετάσεις του Λυκείου.

 

Δε νομίζω ότι είναι αναγκαίο στο σημείο αυτό να αναφερθώ ιδιαίτερα στη σπουδαιότητα των επιστημών αυτών καθώς και της μαθηματικής και αλγοριθμικής σκέψης για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου και την αύξηση του παγκόσμιου βιοτικού επιπέδου. Ο κόσμος τρέχει προς στη τεχνητή νοημοσύνη, προς την επεξεργασία γονιδίων και προς την εξερεύνηση του διαστήματος και εμείς συζητάμε αν θα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά μαθηματικά στο λύκειο.

 

Ο George Orwell ήξερε πολύ καλά για τι πράγμα μιλούσε όταν έγραφε το σύνθημα “Η άγνοια είναι δύναμη” για το κόμμα του δυστοπικού μυθιστορήματος του, το INGSOC (English Socialist Party). Ήξερε πολύ καλά ότι ο μόνος τρόπος για να εδραιωθεί ένας έξυπνος φασίστας είναι να κάνει τον λαό υποχείριό του. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό από το να τον κάνει να σταματήσει να σκέφτεται.

 

[1] Είναι η κοινωνιολογία η επιστήμη της αριστεράς;   https://aformes.com/sociology-left/

[2] Οσα αλλάζουν στα βιβλία Ιστορίας: Λιγότερο 1821, «μπαίνουν» τζιχάντ, συνδικαλισμός  https://www.protothema.gr/greece/article/825199/osa-allazoun-sta-vivlia-istorias-ligotero-1821-bainoun-tzihad-sundikalismos/

[3] Ομαδικά πυρά Μαθηματικών, Φυσικών, Χημικών κατά Γαβρόγλου: Θέλει να διαλύσει το Λύκειο  https://www.protothema.gr/greece/article/829965/omadika-pura-mathimatikon-fusikon-himikon-kata-gavroglou-thelei-na-dialusei-to-lukeio/#.W8dw4zTrnjU.twitter

[bonus] Two & Two   https://www.youtube.com/watch?v=EHAuGA7gqFU

[bonus 2] 2+2 =5, Radiohead https://www.youtube.com/watch?v=c6GO7c-zO6E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *