Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 800.000 άνθρωποι ετησίως οδηγούνται στην αυτοκτονία , με τον αριθμό αυτό να γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όταν πρόκειται για απόπειρες αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για άτομα 15 έως 29 ετών. Οι παράγοντες που προκαλούν τη πιθανότητα να προβεί ένας άνθρωπος σε αυτοχειρία είναι πολλοί. Ας δούμε όμως τους τρείς συνηθέστερους.

1. Μείζων καταθλιπτική διαταραχή

Γνωστή και ως κλινική κατάθλιψη είναι μια κοινή διαταραχή της διάθεσης που διαταράσσει τη καθημερινότητα ενός ατόμου προκαλόντας θλίψη, μελαγχολία και απελπισία. Τα συμπτώματα της εκδηλώνονται τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Η μείζων κατάθλιψη προκαλεί οδυνηρούς πόνους στο σώμα και υποβαθμίζει την ικανότητα αντίληψης του ατόμου. Η αλλοίωση της γνωστικής λειτουργίας δημιουργεί στο άτομο ένα αίσθημα πλήρους απελπισίας και την εντύπωση ότι ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος χωρίς την παρουσία του.

2. Απώλεια ελέγχου

Το άτομο χάνει την αίσθηση του ελέγχου και του αυτοέλεγχου και οδηγέιται σε παρορμητικές και επικίνδυνες συμπεριφορές. Πιο κοινές ενδείξεις της απώλειας ελέγχου είναιη κατάχρηση αλκόολ, η χρήση τοξικών ουσιών και ο αυτοτραυματισμός. Η παρορμητικότητα προκαλεί φόβο και άγχος με αποτέλεσμα το άτομο να πιστεύει οτι η αυτοκτονία είναι ο μόνος τρόπος να δώσει ένα τέλος σε όλο αυτό.

3. Αφόρητες ενοχές

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το κάνεις ένα λάθος σηματοδοτεί την αποτυχία. Κάποιοι λοιπόν εσωτερικεύουν το λάθος τους και θεωρούν ότι είναι ανάξιοι και ότι δεν αξίζουν τη συγχώρεση. Έτσι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να τιμωρηθούν για το λάθος τους είναι η αυτοκτονία.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η αυτοκτονία είναι μια ασυνείδητη πράξη. Όμως η γνωστική λειτουργία ενός ατόμου είναι σε θέση δώσει νόημα στα πιο ανούσια πράγματα, ειδικά όταν πάσχει από κατάθλιψη ή παρορμητικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Πριν οδηγηθεί κάποιος στην αυτοχειρία έχει υπάρξει ένα διάστημα που βασανίζεται από αρνητικές σκέψεις που προκαλούν νοητικό αλλά και σωματικό πόνο. Η αυτοκτονία λοιπόν μοιάζει κάθαρση για τους ανθρώπους αυτούς.

Το σημαντικότερο βήμα για να βοηθήσουμε ένα άτομο με τάσεις αυτοκτονίας είναι να καταλάβουμε ότι η αυτοκτονία για αυτόν είναι μια συνειδητή πράξη. Το σημαντικότερο σημάδι που αποδεικνύει ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται κοντά στην αυτοκτονία είναι η απόσυρση από τη καθημερινότητα του, τις συνήθειες του και την ίδια τη ζωή. Πολλές φορές νιώθει ντροπή για τον εαυτό του και για τις σκέψεις του και νιώθει ότι κανείς δε μπορεί να καταλάβει πως αισθάνεται. Η κατανόηση της ψυχολογίας ενός ατόμου με αυτοκτονικές τάσεις είναι πολύ σημαντική προκειμένου να του παρέχουμε τη βοήθεια που χρειάζεται.

[ABTM id=437]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *