preloader
blog-post

Αριστερά: Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αυτοβελτίωση

14 July, 2020 | 5 Min Read

Η ατομική βελτίωση ενός ατόμου ξεκινά όταν το άτομο αυτό αποβάλει από μέσα του τις ιδέες της αριστεράς. Ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να ακούγεται αρκετά απόλυτος, παρ’ όλα αυτά, όπως θα διαπιστώστε στη συνέχεια, είναι δικαιολογημένος και απόλυτα πραγματικός. Η αποβολή των ιδεών αυτών μάλιστα είναι το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος για να μπορέσει αρχικά να ονειρευτεί και στη συνέχεια να δημιουργήσει μία ζωή την οποία θα είναι ελεύθερος να απολαύσει στο έπακρο.

Στην Ελλάδα η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει ριζωμένες μέσα του τις ιδέες της αριστεράς, ακόμα και αν δεν αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός. Για να τα παρατηρήσουμε αυτό δε χρειάζεται να ανατρέξουμε στη πολιτική. Δε χρειάζεται καν να ασχοληθούμε με τη πολιτική στη πραγματικότητα. Το μόνο που χρειάζεται να δούμε είναι το πως σκέφτεται και πως δρα ο μέσος άνθρωπος σήμερα στη καθημερινή του ζωή. Ο μέσος άνθρωπος σήμερα πιστεύει ότι το κέρδος είναι κάτι κακό και για να έχεις κάποιος κέρδος, μάλλον είναι ανήθικος. Πιστεύει ότι οι διακοπές είναι το νόημα στη ζωή και πως τις Κυριακές πρέπει να ξεκουραζόμαστε. Πιστεύει ότι κάποιος άλλος ή κάποιο “σύστημα” φταίει για την ασημαντότητα της ύπαρξής του. Πιστεύει ότι μάχη είναι να βγαίνει στον δρόμο και να διεκδικεί(;;) – με λίγα λόγια να ζητιανεύει και να παρακαλάει κάποιον άλλον να του χρηματοδοτήσει τη ζωή. Πιστεύει ότι αν κάποιος γεννηθεί φτωχός δε μπορεί ποτέ να πάψει να είναι. Πιστεύει ότι αυτός που είναι πλούσιος κατά κάποιο τρόπο κλέβει τον πλούτο από κάποιους άλλους. Πιστεύει ότι η ευτυχία του εξαρτάται από το ποιος θα είναι στη κυβέρνηση. Πιστεύει επίσης ότι μπορεί να αλλάξει τη κοινωνία, γι αυτό ίσως να συμμετέχει σε ακτιβιστικές δράσεις, παρ’ όλα αυτά πιστεύει ότι δε μπορεί να αλλάξει τον εαυτό του ή πιστεύει πως δε χρειάζεται καν να το κάνει. Ο μέσος άνθρωπος είναι βαμμένος αριστερός.

Η αριστερά προφανώς θέλει οι άνθρωποι να σκέφτονται έτσι, μιας και αυτός είναι το προϊόν της. Η αριστερά πουλάει παρηγοριά, θαλπωρή και ψευδαισθήσεις. Οδηγεί υγιής ανθρώπους με μεγάλες δυνατότητες στο να πιστεύουν ότι είναι θύματα κάποιου συστήματος και πως το μόνο που μπορούν να κάνουν γι αυτό είναι να πάνε κόντρα στο σύστημα! Θέλει να βλέπει όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο να δουλεύουν σαν εργάτες για κάποιον άλλο, έτσι ώστε να μπορεί να παρουσιάζεις αυτούς τους “κάποιους άλλους” ως τους άπληστους και κακούς καπιταλιστές που πάτησαν επί πτωμάτων για το κέρδος. Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιούσε ότι σήμερα (κυρίως χάρη της τεχνολογίας) είναι όσο εφικτό δεν ήταν ποτέ κάποιος να δημιουργήσει μία δική του δουλειά και να ζήσει τι ζωή που πάντα ήθελε. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα και πρωταγωνιστές είναι αυτοί που πέταξαν τις υποταγές της αριστεράς στα σκουπίδια και πήραν τη ζωή στα χέρια τους αναζητώντας τη πραγματική ελευθερία.

Τι είναι η αυτοβελτίωση στη τελική; Είναι το να χάσεις 10 κιλά; ‘Ή το να κατεβαίνεις από τις σκάλες αντί να παίρνεις το ασανσέρ; Όχι. Αυτοβελτίωση είναι το να σταματήσεις να σκέφτεσαι σαν το θύμα μίας άδικης τάχα μου κοινωνίας, να κάνεις άβολα πράγματα και να αξιοποιήσεις όλες σου τις δυνατότητες. Το κέρδος δε θα είναι τα χρήματα, όπως λένε συνέχεια οι αριστεροί, αλλά η ελευθερία του να σταματήσεις να δουλεύεις 8 ώρες τη μέρα για κάποιο αφεντικό, η ελευθερία να ταξιδεύεις όπου θες και να ανακαλύπτεις τον κόσμο, η ελευθερία του να παρέχεις στην οικογένειά σου μία υπέροχη ζωή και η ελευθερία του να είσαι υγιείς και του να έχεις χρόνο να απολαύσεις τη ζωή. Αυτοί που σου λένε ότι αυτά είναι μόνο για λίγους στυγνούς και κακούς καπιταλιστές το λένε για να μη σε χάσουν από πελάτη τους.

Οι αριστεροί πολλές φορές εμφανίζονται με τη σημαία της αλλαγής. Τη σημαία την επανάστασης. Καλούν τον κόσμο σε εγρήγορσή και μάχη. Πολλές φορές μάλιστα παίρνουν θέση σε κοινωνικά θέματα. Φαίνονται προς τα έξω σαν κάποιους που πολεμάνε για μία καλύτερη κοινωνία, μιας και πολλοί από τους προβληματισμούς που έχουν βγάζουν απόλυτο νόημα, όπως για παράδειγμα η στάση απέναντι στους γκέι. Το πρόβλημα στη φιλοσοφία εδώ είναι πως για να αλλάξει μία κοινωνία πρέπει πρώτα να αλλάξουν τα άτομα που την αποτελούν. Πρέπει όλα τα μέλη της να περάσουν από ένα γερό κύμα αυτοβελτίωσης. Η αριστερά πιστεύει στο ανάποδο. Πως δηλαδή η αλλαγή στην κοινωνία με κάποιο τρόπο αλλάζει τους ανθρώπους σε ατομικό επίπεδο. Η στρατηγική αυτή είναι ένας πολύ ύπουλος τρόπος για να κάνεις τον κόσμο να νιώσει καλύτερα και πιο βολικά.

“Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι εσύ. Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει”.

Δημιουργεί επίσης στρεβλώσεις στα μυαλά των ανθρώπων σε σημείο τους οδηγεί να προσπαθούν να αλλάξουν τη κοινωνία για το οτιδήποτε δε μπορούν να αντιμετωπίσουν.

“Δε χρειάζεται να χάσεις κιλά. Η κοινωνία πρέπει να μάθει να σε αποδέχεται έτσι όπως είσαι. Δε χρειάζεται να δημιουργήσεις και να παραγάγεις κάτι. Η κοινωνία πρέπει να τα πάρει από αυτούς που έχουν και να στα δώσει”.

Η αυτοβελτίωση είναι μία επίπονη διαδικασία . Χρειάζεται προσπάθεια, πόνο και πειθαρχία. Χρειάζεται κρύα μπάνια, πολλά κιλά στη πλάτη, πολύ διάβασμα ή αμέτρητες ώρες δουλειάς – ανάλογα με το πεδίο στο οποίο θέλουμε να επικεντρωθούμε. Αλλά για να φτάσουμε στο σημείο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για να το αν τα κρύα μπάνια, ο διαλογισμός ή το πρωινό ξύπνημα θα μας βοηθήσουν, πρέπει πρώτα να αποβάλουμε οριστικά από τον οργανισμό μας τις ιδέες που μας κρατάνε πίσω. Τις ιδέες που μας λένε ότι για να ζήσουμε πρέπει να πολεμήσουμε και να ληστέψουμε τους επιτυχημένους. Τις ιδέες που μας λένε ότι δεν έχουμε εμείς τον έλεγχο και πως είμαστε θύματα και κακομοίρηδες. Όταν το κάνουμε αυτό, και μόνο τότε, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα στον αγώνα μας για μία ζωή που δε θα σκεφτόμαστε μετανιωμένοι στο νεκροκρέβατό μας, αλλά θα τη κοιτάμε με ένα φλογερό χαμόγελο ικανοποίησης και πληρότητας.

comments powered by Disqus

Related posts

blog-post
Dec 31, 2021

Aformes 3.0 Μανιφέστο

Το afοrmes.com μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία του. Μετά από αρκετά …