preloader
blog-post

Είμαστε ότι σκεφτόμαστε

03 March, 2021 | 6 Min Read

Το Placebo Effect είναι ένα φαινόμενο με το οποίο είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι χωρίς όμως να δείχνουμε τον θαυμασμό που του αρμόζει. Πρόκειται για το φαινόμενο όπου κάτι πραγματικό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι θα συμβεί και χωρίς κανέναν άλλο λόγο και στην ψυχολογία βασίζεται στην θεωρία της προσδοκίας. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο εντυπωσιακά ισχυρό που όλες οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων να περιλαμβάνουν πάντα μία ομάδα ελέγχου (control group) στην οποία χωρειγείται ένα χάπι placebo, το οποίο συνήθως είναι ένα χάπι ζάχαρης. Μάλιστα δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένα φάρμακο σε κλινικές μελέτες να έχει μεγαλύτερο αποτελεσματικότητα από το placebo. Τα placebo επίσης αποδεικνύεται επίσης ότι είναι 50% πιο αποτελεσματικό από ένα πραγματικό φάρμακο στην μείωση πόνου ημικρανίας, πολλοί πιστεύουν ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά, ενώ μάλιστα μία έρευνα αποδεικνύει ότι τα πιο ακριβά placebo είναι πιο αποτελεσματικά! Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα σε καρδιακές παθήσεις, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας χημειοθεραπείας, αλλά και στο Parkinson.

Μπορεί στην ιατρική και στην φαρμακευτική επιστήμη αυτό να θεωρείται κάτι συνηθισμένο, αλλά ας σκεφτούμε λίγο πόσο ακραία εντυπωσιακό είναι αυτό που συμβαίνει. Δηλαδή το μυαλό θεραπεύει το σώμα από κανονικές ασθένειες! Και ενώ μπορεί να ξέρουμε από την καθημερινότητα μας ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και σε εμάς, ποτέ δεν έχουμε κάτσει να δούμε πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στρατηγικά. Βλέπετε, αν μπορούμε να κάνουμε τόσο απίστευτα πράγματα μόνο και μόνο με την σκέψη και την πίστη σε αυτό τότε μάλλον μπορούμε να δημιουργήσουμε μία δική μας πραγματικότητα όπου θα είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Αντίστοιχα όμως οι σκέψεις μας μπορούν να μας αρρωστήσουν. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται nocebo effect. Όταν κάποιος εκτίθεται έντονα σε αρνητικές φωνές, οι ίδιες του οι σκέψεις γίνονται αρνητικές με αποτέλεσμα αρνητικά πράγματα να συμβαίνουν όντως σε αυτόν. Αν κάποιος παρακολουθεί συνέχεια ειδήσεις οι οποίες μιλάνε συνέχεια για αρρώστιες, για Covid19 κτλ τότε είναι όντως πιο πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αυτού να αποδυναμωθεί και άρα να είναι πιο πιθανό να κολλήσει όντως την ασθένεια, ή να έχει πραγματικά συμπτώματα ακόμα και χωρίς να έχει την ασθένεια.

Εφόσον οι σκέψεις μας και αυτά που ταΐζουμε το μυαλό μας μπορούν να επιδράσουν το ίδιο μας στο σώμα, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν στην ψυχοσύνθεσή μας. Εάν κάποιος όλη μέρα μας διδάσκει το πόσο χάλια είναι η ζωή, λόγω της κυβέρνησης, του οικονομικού συστήματος κτλ, τότε εμείς θα είμαστε βαθιά θλιμμένοι, νευριασμένοι και γεμάτοι μίσος σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Η ζωή είναι μικρή και οι μέρες δεν γυρίζουν πίσω, συνεπώς αν θέλουμε μία καλύτερη ζωή πρέπει να αλλάξουμε τις σκέψεις μας κάνοντας πρακτική πλύση εγκεφάλου στον ίδιο μας τον εαυτό.

(((Covid Αν μπορώ να θεραπευτώ από τις σκέψεις μου τι άλλο μπορώ να κάνω με αυτές; Μάλλον μπορώ και να με αρρωστήσω με τις σκέψεις μου. Nocebo. Αν βλέπεις συνέχεια ειδήσεις και σκέφτεσαι ότι μπορείς να αρρωστήσεις να πάθεις covid κτλ μάλλον θα αρρωστήσεις όντως και να χαλάσεις το ανοσοποιητικό σου με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να κολλήσεις. τρελό! negative, fearful state τα ρίχνει όλα. [[[άρθρο γιο κράτος που καλλιεργεί την ανευθυνότητα https://aformes.com/kratismos-anefthinotita/ ]]

Τι κάνουμε, το ανάποδο Άρα μπορούμε μόνο και μόνο με τις σκέψεις μας και το mindset να είμαστε πιο υγιείς, πιο άρρωστοι και γενικά να κάνουμε οτιδήποτε θέλουμε.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νιώθουν ότι δημιουργούν την πραγκατικότητά τους, αλλά αντίθετα απλά αντιμετωπίζουν παθητικά αυτά που συμβαίνουν από μόνα τους στη ζωή. Μπορείς να πας σε state of power ( create my reality one thought at the time). )))

Αριστερά. Το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε τις σκέψεις μας και να τις φτιάξουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο σημείο σε όλους τους τομείς είναι να κόψουμε τον ήχο σε αυτούς που μας ποτίζουν αυτές τις σκέψεις. Καμία από τις σκέψεις οι οποίες όπως δείξαμε, μας αρρωσταίνουν δεν ξεκίνησαν από εμάς. Κάποιος της φύτρωσε σε εμάς. Ο αριστερός τρόπος σκέψης είναι ίσως ο μεγαλύτερος κηπουρός και η αρνητικότητα που σπέρνει έχει δραματικές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση του ατόμου και στις σκέψεις που δηλητηριάζουν μακροχρόνια τη ζωή του. Η αριστερά διδάσκει ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς και των ελεύθερων επιλογών είναι λάθος και πως πρέπει να ρίξουμε τους επιτυχημένους και να πάρουμε από αυτούς. Μας διδάσκει ότι είμαστε θύματα των περιστάσεων, πως επειδή γεννηθήκαμε στην εργατική ή την μεσαία τάξη θα είμαστε για πάντα εκεί και πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Μας διδάσκει πως η καλή ζωή είναι για τους λίγους τυχερούς που τα είχαν όλα έτοιμα ή που έκλεψαν την δική μας εργασίας για να την αποκτήσουν.

Οι ιδέες αυτές όταν με τον καιρό γίνουν προσωπικές μας σκέψεις, τότε όπως μας έδειξε το nocebo effect θα μας οδηγήσουν στην αρρώστια. Στην αρρώστια του να νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, στην αρρώστια του να νομίζουμε ότι δεν έχουμε εμείς τον έλεγχο της ζωής μας και στην αρρώστια του να νομίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα φτωχοί. Εφόσον ο εγκέφαλός μας εκπαιδευτεί και αυτές οι ιδέες γίνουν σκέψεις και τρόπος ζωής, τότε όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Θα είμαστε για πάντα αυτό που μισούμε επειδή κάποιοι μας δίδαξαν ότι αυτό είμαστε.

Σε επόμενο στάδιο και καθώς έχουμε ξεχάσει όλα όσα θέλαμε να πετύχουμε όταν ήμασταν μικροί (που αμφιβάλω ότι ήταν να ρίξουμε το κεφάλαιο) εκλογικεύουμε την δυσαρέσκεια που μας βγάζει η ζωή και αντιλαμβανόμαστε συνήθως υποσυνείδητα και εκφράζουμε μέσω εκρήξεων και νεύρων. Το υποσυνείδητό μας σίγουρα ξεκίνησε λαμπερό έτοιμο να δημιουργήσει. Τη λάμψη αυτή την βλέπουμε σε όλα τα παιδιά όπως και βλέπουμε το πως την χάνουν χρόνο με το χρόνο. Τα παιδιά είναι δημιουργικά, με ενέργεια να κερδίσουν την ζωή. Έχουν συνεχώς απορίες για τα πάντα και ονειρεύονται να γίνουν μεγάλοι. Καθώς μεγαλώνουν όμως σε μια κοινωνία γεμάτη αρνητισμό πνιγμένοι από fixed mindset ιδέες, όλα αυτά τελειώνουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι δημιουργικοί, δεν κάνουν όνειρα και δεν έχουν καν περιέργεια να μάθουν. Ο κόσμος γύρω μας είναι εντυπωσιακός γεμάτος εξωπραγματική τεχνολογία, οι γνώσεις της ανρθρωπότητας για το σύμπαν και την ύπαρξη είναι πλέον τεράστια, αλλά και πάλι εμείς δεν έχουμε καν την περιέργεια να ψάξουμε για αυτά. Προτιμούμε να πιστεύουμε ότι οι γνώσεις μας πάνε μέχρι ένα σημείο και δεν μας νοιάζει τίποτα άλλο από εδώ και πέρα, αρκεί να βγει άδικη αυτή ζωή. Εφόσον όμως νιώθουμε ότι όλα είναι μαύρα στην ζωή, όπως μας λέει και η θεωρία της προσδοκίας, το υποσυνείδητο θεωρεί ότι για να μην παίρνει αυτό που θέλει τότε αυτό ζήτησε. Και αφού αυτό ζήτησε αυτό είναι που θέλει, δηλαδή αυτό που θέλει είναι να μην παίρνεις όταν ζητάει, πράγμα που οδηγεί στην απόλυτη παρακμή του ατόμου.

Οι ιδέες του ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε σίγουρα δεν προέρχονται μόνο από την αριστερά, αλλά η αριστερά είναι αυτή που μεταδίδει αυτές τις ιδέες και αυτή τη νοοτροπία στην νέα γενιά με ύπουλο τρόπο υποκρινόμενη ευσπλαχνία προς τους αδύναμους. Προφανώς όταν παρουσιάζεται κάποιος σαν σωτήρας των αδύναμων δεν είναι εύκολο να κινηθείς εναντίον του. Η βασική αιτία που οι νέοι θυματοποιούντε και γεμίζουν με νεύρα και μίσος την ζωή τους είναι, όπως και να το κάνουμε, η πλύση εγκεφάλου από την αριστερά η οποία γίνεται σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας και όχι απαραίτητα ακόμα κάποιο κόμμα. Ας αρχίσουμε να βλέπουμε και ας δώσουμε ψυχολογικά κίνητρα στους ανθρώπους να κάνουν πράγματα και να ζήσουν την ζωή που κάποτε ονειρεύτηκαν.

comments powered by Disqus

Related posts

blog-post
Dec 31, 2021

Aformes 3.0 Μανιφέστο

Το afοrmes.com μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία του. Μετά από αρκετά …