preloader
blog-post

Υποσυνείδητος προγραμματισμός

05 April, 2021 | 5 Min Read

“Give me child until is 7 and I will show you the man”.

H παραπάνω φράση είναι μία φράση η οποία έχει ειπωθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αναφέρεται στο εντυπωσιακό φαινόμενο του υποσυνείδητου προγραμματισμού. Οι άνθρωποι εμπειρικά και αργότερα επιστημονικά αντιλήφθηκαν ότι ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου στην ουσία προγραμματίζεται στις ηλικίες κάτω των 7 ετών με ένα πολύ μεγάλο μέρος της συνέχειας της ζωής του να βρίσκεται φυλακισμένο στα συναισθήματα, στα τραύματα και στον τρόπο σκέψης έτσι όπως αυτά διαμορφώθηκα τότε. Τι σημαίνει όμως αυτό για εμάς και πώς μπορούμε να ξεφύγουμε;

Τα εγκεφαλικά κύματα είναι το αποτέλεσμα της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα του κεφαλιού. Κατά την καταγραφή αυτής της ηλεκτρικής δραστηριότητας παρατηρούνται διάφορες συχνότητες οι οποίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πότε εμφανίζονται. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα αποκαλύπτει 4 βασικά κύματα:

τα κύματα α (8-13 Hz) τα κύματα β (13-30 Hz) τα κύματα δ (1-4 Hz) τα κύματα θ (4-8 Hz) και τα κύματα γ (30-70 Hz)

https://s3-us-west-2.amazonaws.com/secure.notion-static.com/ebf40f01-ea32-4dbb-8a56-e4ecc1ef60c2/brainwaves.jpg

Τα κύματα θ είναι τα κύματα τα οποία παρατηρούνται κατά την διάρκεια της ύπνωσης (hypnosis). Εμφανίζονται συνήθως σε κατάσταση διαλογισμού ή σε κατάσταση ελαφρύ ύπνου ή REM ύπνου. Είναι το βασίλειο του υποσυνειδήτου. Εκεί όπου η συνείδησή μας θολώνει και γίνεται ένα με το σκοτεινό κομμάτι του εγκεφάλου μας το οποίο λειτουργεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε και να το ελέγχουμε περίπου όπως λειτουργεί και η καρδιά και άλλα όργανά μας.

Αυτό όμως ισχύει για όσους είναι πάνω από 7 ετών μιας και τα μικρά παιδιά βρίσκονται πολύ συχνά σε theta state στην κατάσταση του εγκεφάλου δηλαδή κατά την οποία απορροφούν γνώσεις, πληροφορίες και κανόνες έτσι ώστε να διαμορφώσουν το υποσυνείδητο που χρειάζεται για να είναι ενεργά μέλη μίας οικογένειας ή μιας κοινωνίας. Εξελικτικά άλλωστε είναι πολύ λογικό για έναν οργανισμό να έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να περνάει τα πρώτα του χρόνια απλά καταγράφοντας τον κόσμο και τις συμπεριφορές γύρω του, μιας και μόνο έτσι θα μπορεί να αντιληφθεί τον κόσμο, να συμβιώσει και να επιβιώσει.

Η εξελικτική αυτή αναγκαιότητα όμως έρχεται με ένα κόστος. Βλέπετε, το 95% της ζωής μας πηγάζει από το υποσυνείδητο και αν το υποσυνείδητο αυτό δημιουργείται και χτίζεται από κάποιους άλλους σε πολύ μικρές ηλικίες τότε αυτό σημαίνει ότι οι γονείς χωρίς να το αντιλαμβάνονται θα περάσουν όλα τα μοτίβα της προσωπικότητάς του στο παιδί. Και μιας και η καταγραφή των πληροφοριών είναι τόσο έντονη σε αυτές τις ηλικίες τότε είναι σίγουρο πως το παιδί βαθιά μέσα του θα πιστεύει και θα ζει για πάντα με βάση τα μοτίβα αυτά.

Η παραπάνω διαπίστωση μπορεί να μας οδηγήσει στην εξήγηση πολλών καταστάσεων που παρατηρούμε καθημερινά. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι άνθρωποι που προέρχονται από όχι ιδιαίτερα πλούσιες οικογένειες ή από οικογένειες που χαρακτηρίζονται από αρνητισμό, δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην σταθερότητα - στασιμότητα και όχι στην εξέλιξη και τους μεγάλους στόχους είναι πολύ πιθανό να μείνουν φτωχοί και να μην πετύχουν αυτά που θέλουν ακόμα και αν συνειδητά τα θέλουν πολύ και προσπαθούν γι αυτό συνεχώς. Αν ο προγραμματισμός του υποσυνειδήτου έγινε με εκφράσεις όπως το “Δεν θα τα καταφέρεις”, “Η ζωή είναι δύσκολη”, “Ποιος νομίζεις ότι είσαι;”, “Τα πράγματα είναι δύσκολα”, τότε αυτές οι εκφράσεις είναι ο κώδικας με τον οποίο ο άνθρωπος αυτός προγραμματίστηκε και συνεπώς το 95% την ημέρας του θα σαμποτάρει τον εαυτό του και θα κάνει πράγματα τα οποία είναι σύμφωνα με τον προγραμματισμό ακόμα και αν συνειδητά προσπαθεί για κάτι τελείως διαφορετικό ή απλά το συνειδητό του θα ευθυγραμμιστεί με το υποσυνείδητο με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός να κατακλύσει κάθε κύτταρο του οργανισμού.

Αυτή είναι και η βασική αιτία της αναβλητικότητας και του αυτο-σαμποτάζ. Όταν κάποιος συνειδητά επιλέγει να ζήσει μία διαφορετική ζωή και να πετύχει κάτι διαφορετικό από αυτό που το έμαθαν, τότε ο υποσυνείδητος προγραμματισμός έρχεται και βάζει ότι εμπόδιο μπορεί. Προσπαθεί να διορθώσει την πορεία που πήρε το συνειδητό και να την κάνει πάλι συμβατή με τον προγραμματισμό.

Πώς μπορεί να σπάσει ο προγραμματισμός;

Το υποσυνείδητό μας μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν κάτι το οποίο δεν ελέγχουμε· σαν κάτι που δεν είμαστε εμείς. Χωρίς ιδιαίτερη απόκλιση από την πραγματικότητα, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σαν κάποιον τρίτο ο οποίος με τα λόγια του και τις σκέψεις του προσπαθεί να μας ελέγξει την ζωή. Όταν το αντιμετωπίσουμε σαν τρίτο, μπορούμε μέσω της επανάληψης να το εκπαιδεύσουμε έτσι ώστε σιγά σιγά να αλλάξει. Αν λέμε συνέχεια στον εαυτό μας θετικά πράγματα ή αν συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε πετύχει ήδη αυτά που θέλουμε και αν ότι κάνουμε πηγάζει από την αφθονία που νιώθουμε και όχι από την έλλειψη, τότε το υποσυνείδητο με τον καιρό και μετά από πολλές επαναλήψεις θα το συμβαδίσει και θα είναι πλέον σύμμαχος. Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο το υποσυνείδητο προγραμματίζεται είναι όπως είπαμε η ύπνωση δηλαδή η περίοδος κατά την οποία βρισκόμαστε σε θ brain waves. Αν είστε πάνω από 7 ετών υπάρχουν δύο μικρές χρονικές περίοδοι μέσα στην μέρα (λίγο πριν τον ύπνο και προς το τέλος) στην οποία ο εγκέφαλος βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, συνεπώς ότι ακούει τότε πηγαίνει κατευθείαν στο υποσυνείδητο και το προγραμματίζει (auto hypnosis). Συνεπώς εκείνες τις στιγμές και κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να ακούμε κάτι το οποίο μιλάει για αυτά που θέλουμε να γίνουμε εκπαιδεύονται έτσι το υποσυνείδητό μας.

comments powered by Disqus

Related posts

blog-post
Dec 31, 2021

Aformes 3.0 Μανιφέστο

Το afοrmes.com μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία του. Μετά από αρκετά …