__________________________________________________________________________

Από τη στιγμή που το internet απέκτησε κόσμο όλων των “ειδών” η μάστιγα του clickbait αναπόφευκτα ξεκίνησε. Οι άνθρωποι κατάλαβαν – και όσο πάει καταλαβαίνουν περισσότερο – ότι το νόμισμα πλέον είναι η προσοχή! Όσο περισσότερη προσοχή καταφέρεις και ρουφήξεις από τους ανθρώπους τόσο πιο πλούσιος θα είσαι και όσο πιο πολύ δική σου προσοχή σπαταλήσεις τόσο πιο φτωχός θα γίνεις. Αυτό βέβαια ίσχυε πάντα, απλώς τα social media το έβγαλαν με πολύ μεγάλη ένταση στη φορά.

Σε μία εποχή όπου όλοι σπαταλούν πολλές ώρες μέσα στη μέρα σε μία συσκευή είναι πλέον αρκετά εύκολο να χρησιμοποιήσουμε το spike ντοπαμίνης που συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν βλέπουμε έναν τίτλο ο οποίος προμηνύει κάτι σύντομο, αστείο που *μπορεί* να μας δώσει κάποια γνώση. Το “μπορεί” εδώ έχει μεγάλη σημασία. Είναι ο λόγος που σκρολάρουμε σε ένα news feed. Στο 95% των περιπτώσεων δε θα δούμε τίποτα ενδιαφέρον. Υπάρχει όμως ένα 5% που όντως θα μας ενδιαφέρει. Αυτή η προσμονή για αυτό το 5% μας κάνει να θέλουμε να συνεχίζουμε να σκρολάρουμε έχοντας τον φόβο ότι μπορούμε να χάσουμε κάτι για λίγο.

Είναι λοιπόν πολύ εύκολα να δημιουργήσει κάποιος clickbait περιεχόμενο και ακόμα πιο εύκολο να πιάσει τον εαυτό του να τα διαβάζει. Όλοι έχουμε κλικάρει στο άρθρο “Δείτε πως είναι σήμερα ο Μανωλάκης από το Καφέ της Χαράς” ακριβώς για αυτό το λόγο.

Εμείς στο aformes.com αποφασίσαμε να πάρουμε μία λίγο διαφορετική πορεία από ένα μέσο  ελληνικό blog. Προσπαθούμε (χωρίς να λέω ότι το καταφέρνουμε απαραίτητα ακόμα) να δημιουργήσουμε περιεχόμενο που θα δίνει κάποια αξια στον αναγνώστη, όπως έκανα πολλά blog στις ρομαντικές εποχές του 2002-2005 ή όπως κάνουν κάποια blog σήμερα όπως το blog του Mark Mansn για παράδειγμα [1]. Στις αθώες εποχές του internet ο κόσμος έφτιαχνε περιεχόμενο με ουσία και το κοινό έδειχνε ανταπόκριση. Σίγουρα αν δούμε το θέμα λογικά, είναι πολύ πιο όμορφο το “χάζεμα” στο internet να συμβαδίζει με την ανάγνωση απόψεων για φιλοσοφικά, ιδεολογικά ή άσχετα θέματα που προκαλούν προβληματισμό και σκέψεις ακόμα (ή κυριως) όταν είναι αντίθετες με τον δημιουργό του περιεχομένου. Παρ’ όλα αυτά ο ανθρώπινος εγκέφαλος, δηλαδή η ίδια μας η φύση, προτιμά το εύκολο και αυτό είναι επιστημονικά γνωστό.

Υπάρχει όμως και η άποψη που λέει ότι το εύκολο είναι καλό μόνο μέχρι να το σιχαθείς. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στον mainstream χρήστη του internet, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει σε κάποια γωνία κάποιο site που να προσφέρει αυτή τη διέξοδο και τουλάχιστον όσον αφορά τις ελληνικές γωνίες δεν υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα που να ξεφεύγουν από τα πληρωμένα clickbait post like άρθρα που έχουν σκοπό να κάνουν ένα engagement αρπακτή τις επόμενες 17 ώρες που θα βρίσκονται στα sponsored του έλληνα που σκρολάρει πιο γρήγορα από το refresh rate της οθόνης του.


[1] https://markmanson.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *