Όπως ακούγεται έντονα, βασικά είναι σχεδόν δεδομένο, ο επόμενος κύκλος του Game Of Thrones θα είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Τελεία εισαγωγή για παρα-πολιτικό άρθρο, σωστά; Ε ναι!

Μεγάλη συζήτηση γίνεται εδώ και καιρό σε δημοσιογραφικούς, πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.Και πιο ειδικά εάν θα γίνουν το φθινόπωρο 2018 ή την άνοιξη του 2019. Όπως και να ‘χει πάντως, άτομα που είναι ακόμη και πολύ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ (από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Βόρεια γενικά) δεν τις βλέπουν για το φθινόπωρο του 2019 όπως είναι και καθορισμένο να γίνουν (Τετραετία: Σεπτ. 2015 – Σεπτ. 2019).

Προσωπική μου εκτίμηση, σύμφωνα με όσα πληροφορούμαι, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε εκλογές ίσως κα πριν τον Νοέμβρη του 2018.Οι πηγές που το πληροφορούμαι αυτό είναι άμεσα συνυφασμένες με πολύ συγκεκριμένο αμερικανικό παράγοντα στην Βόρεια Ελλάδα. Προφανώς δεν μπορώ να γράψω κάτι παραπάνω, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, όσο σπούκι και αν ακούγεται αυτό…

Εκλογικό Plan B!
Το 2019 (τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου) είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές, αλλά και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μέχρι στιγμής γίνονταν συζητήσεις για το εάν θα μετατεθούν ή όχι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για το φθινόπωρο του 2019. Τελικά δεν θα γίνει!

Αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου οργανώνει αργά και μεθοδικά τη διαμόρφωση όσο το δυνατό πιο ευνοϊκών συσχετισμών για τον ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι συζητήσεις γίνονται υπό το πρίσμα μιας παλαιότερης δήλωσης του προθυπουργού, ότι «πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα σε μια λογική δημιουργίας προϋποθέσεων, συγκλίσεων και συνεννοήσεων».
Είναι σαφές ότι στο Μαξίμου στηρίζουν πολλά στην ριζική αλλαγή των δεδομένων και των συσχετισμών στην τοπική αυτοδιοίκηση με φόντο την επόμενη μέρα των εκλογών στη λογική της δημιουργίας «κάστρων» σε δήμους και περιφέρειες.

Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με το νέο νόμο που θα εισάγει την απλή αναλογική και αναμένεται να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές. Μην θεωρείτε αδύνατο το σενάριο να εκλεχτεί δήμαρχος από τον πρώτο συνδυασμό αλλά να στηρίζεται ανά διαστήματα σε μικρότερους δημοτικούς συνδυασμούς. Π.χ να το πω πολύ λαϊκά, για να εκλεγεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος τον α’ γύρο σε έναν δήμο μετρίου πληθυσμιακού δυναμικού θα χρειάζεται ίσως και… 400 σταυρούς! Τέλος, πλέον ο δημοτικός σύμβουλος θα έχει δικαίωμα να πάρει την έδρα του και να την… πάει όπου θέλει. Όπως γίνεται και στην Βουλή χρόνια τώρα.

Ποιο είναι όμως το σενάριο που δεν έχουν σκεφθεί ορισμένοι και μπορεί, εάν τεθεί σε εφαρμογή, να αλλάξει τρομακτικά τα δεδομένα που έχουμε στο μυαλό μας;
Να γίνουν οι εθνικές εκλογές πρόωρα την άνοιξη του 2019 και όχι κανονικά το φθινόπωρο του 2019. Να στηθούν δηλ. τετραπλές κάλπες το Μάιο του 2019: Να διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, αλλά και βουλευτικές εκλογές.

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτό;
Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογικοί συσχετισμοί θα αλλάξουν πολύ εύκολα καθότι οι τοπικοί παράγοντες θα έχουν κατά νου να εκλεγούν οι ίδιοι στα περιφερειακά ή δημοτικά συμβούλια και να κάνουν τις συμμαχίες τους, ακόμα και διακομματικές όπως συμβαίνει τόσα χρόνια (2006, 2010, 2014) παρά να τρέξουν για ψήφους για το κόμμα που ανήκουν…

Το βασικό μέλημα πολλών αυτοδιοικητικών είναι πως θα εκλεγούν ή επανεκλεγούν και άρα θα αφήσουν σε δεύτερη μοίρα ή δεν θα ασχοληθούν καθόλου με το κόμμα τους που θα δίνει μάχη για την πρωτιά στις εκλογές.
Επίσης κάνοντας αυτή την κίνηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ”απλώνει” την λαϊκή οργή (90 θύματα από πυρκαγιές, Σκοπιανό, 2 αιχμάλωτοι στρατιωτικοί, κι άλλοι φόροι, κι άλλες κομμένες συντάξεις, ΦΠΑ στα ύψη κλπ κλπ…) σε 4 κάλπες, άρα στοχεύει στο λιγότερο κακό για εκείνη εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως σε εκείνη την κάλπη των εθνικών εκλογών.

Και αυτό αφορά πρωτίστως τη ΝΔ, καθώς ένα τέτοιο σενάριο αναμένεται να την επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθότι είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκείνο που έχει τεράστιες πιθανότητες να είναι πρώτο. Δεν συμφωνώ με την κυρία Μπαζιάνα και με αυτό που είπε πριν μερικούς μήνες, νομίζω τελικά ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι, ότι κι αν σημαίνει αυτό. 3,5 χρονιά είναι αρκετά για να ‘’πάρεις την εξουσία’’. Για να δούμε…

[ABTM id=628]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *