Η άποψή μας για τον σύγχρονο Έλληνα είναι πάνω κάτω γνωστή από προηγούμενα μας άρθρα. Δεν είναι δύσκολο κάποιος που παρατηρεί τη χώρα να διαπιστώσει πως οι Έλληνες παρά τη πολύ σημαντική συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό χιλιάδες χρόνια πριν, δεν έχουν να αναδείξουν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν βρίσκονται καν στην Ελλάδα πλέον. Δυστυχώς η χώρα μας κατά πλειοψηφία αποτελείται από ανθρώπους είτε χαμηλού μορφωτικού επιπέδου είτε από ανθρώπους που κοιτάνε να βολευτούν και να βολέψουν τα παιδιά τους με σκοπό να ζήσουν μία ξέγνοιαστη πασοκικού τύπου ζωή. Και μιας και η χώρα μας γερνάει ηλικιακά το φαινόμενο αυτό δε λέει για βελτιωθεί.

 

Το χειρότερο βέβαια είναι πως η νέα γενιά δεν έρχεται ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με τη προηγούμενη. Πρόσφατα γνώρισα έναν τύπο ο οποίος είναι μέλος στο κόμμα της ΔΑΠ σε ένα τμήμα του Πανεπιστημίου. Μιας και πάντα μου αρέσουν οι πολικές συζητήσεις και δεν έχω κάποια ιδιαίτερη αντιπάθεια (ούτε ιδιαίτερη συμπάθεια) στη ΔΑΠ πήγα να δω ποιες είναι οι ιδεολογικές του απόψεις. Η απάντησή του έμοιαζε κάπως σαν: “Κοίτα φιλαράκι, φιλελευθερισμός δεν υπάρχει. Εγώ χώθηκα εδώ γιατί έχω έναν Θείο στη Νέα Δημοκρατία και θα μπορεί να με χώσει μετά κάπου πολύ εύκολα. Είχα και κάτι κονέ με την ΕΑΑΚ (σσ. παράταξη της άκρας αριστεράς), αλλά προτίμησα εδώ. Είναι πιο καλά εδώ”.  Δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο τύπο – τι να του πεις άλλωστε; – αλλά η απάντησή του ήταν η αποτύπωση μίας πραγματικότητας που συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα όσο και αν πιστεύουμε ότι η νέα γενιά είναι καλύτερη. Μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων έχει στόχους μίλια μακριά από τη μόρφωση, τη προσωπική βελτίωση και εξέλιξη.

 

Η συσσώρευση αυτών των απόψεων ανά τα χρόνια έχει παράξει τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Ο σημερινός Έλληνας είναι κάτι μεταξύ φιλορώσου,  ψεκασμένου, θρησκευόμενου αντικαπιταλιστή. Εν τέλη δε φταίει κάποιος πολιτικός για αυτή τη κατάσταση. Οι πολιτικοί είναι αυτά που πιστεύει ο λαός. Οι πολιτικοί ψηφίζουν υπέρ των υψηλών φόρων και στην ουσία υπέρ της κατάργησης της επιχειρηματικότητας, επειδή ο λαός τους το ζητάει. Οι μορφωμένοι Έλληνες φεύγουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό γιατί ο λαός το ζητάει. Ο λαός λέει “δε σας θέλουμε εσάς τα αφεντικά. Θέλουμε μια άνετη θεσούλα και το καφεδάκι μας”.

 

Μετά από αυτή τη παράξενη εισαγωγή  ας δούμε τι πιστεύει ο λαός με βάση τα φετινά στοιχεία του οργανισμού έρευνας ναι ανάλυσης διαΝΕΟσις .

1. Φυσικά και μας ψεκάζουν.  Δεν εξηγείται αλλιώς. 

Το 28.7% των Ελλήνων πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν

 

2. Όλα στημένα! 

3. Please god help up! 

Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε τα πιστεύω του καθενός σε ένα καθαρά προσωπικό θέμα δεκάδες έρευνες δείχνουν ότι η πίστη με το iq έχουν αρνητική συσχέτιση μεταξύ τους.

 

4. “Μπροστά μου να μη κάνει τέτοια, σπίτι του ας κάνει ότι θέλει” 

5. Φυσικά είμαστε πιο έξυπνοι απ’ όλους

 

6. Πούτιν μόνο. Άντε και ο βασιλιάς. 

7. Περήφανοι πατριώτες 

 

8. Στο μυαλό μου τα έχω μπερδεμένα.

Η έλλειψη πολιτικής παιδείας στην Ελλάδα είναι γνωστή. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε ένα παράδοξο. Το 57.1% έχει την λέξη “φιλελευθερισμός” στο μυαλό του ως κάτι το “καλό”, ενώ τη λέξη “καπιταλισμός” ως κάτι το κακό σε ποσοστό 66.1%. Φυσικά φιλελευθερισμός και καπιταλισμός είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος. Δε γίνεται να έχεις το ένα χωρίς το άλλο. Αν θες να έχεις φιλελευθερισμό θα έχεις και ελεύθερη οικονομία δηλαδή καπιταλισμό.

Προφανώς κάποιες λέξεις ακούγονται πιο ωραία από κάποιες άλλες.

 

Βonus Video: https://www.youtube.com/watch?v=_jQm6ne1nd0

(χιουμοριστικό βίντεο που συνοψίζει τα παραπάνω αποτελέσματα της έρευνας)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *