Είναι γνωστό πως η eurovision δεν αποτελεί απλά έναν διαγωνισμό τραγουδιού αλλά έναν παγκόσμιο θεσμό με τεράστια τηλεοπτική εμβέλεια και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εν όψει της φετινής eurovision, λοιπόν, δε μπορώ να μη παραθέσω τις ανησυχίες μου για τον εκφυλισμό αυτού του θεσμού και τη λάθος διαχείρηση της προβολής κοινωνικών (αφού τα πολιτικά απαγορεύονται) μηνυμάτων. Αν και υπάρχουν αρκετοί λόγοι να κατακρίνει κανείς τον συγκεκριμένο διαγωνισμό θέλω να εστιάσω μόνο στον βασικό, μιας και δεν είμαι αρκετά μεγάλη fan ώστε να εμβαθύνω περισσότερο.

Η eurovision υπερπροβάλει τις ιδιαιτερότητες. 

Όχι, δεν εννοώ αρνητικά. Εννοώ ότι τις προβάλει τόσο θετικά που γίνεται αρνητικό. Τι κακό έχει να είναι κάποιος υπέρβαρος, έγχρωμος, να έχει κινητικές δυσκολίες ή να ανήκει στην LGBT κοινότητα; Κανένα απολύτως! Το κακό έγκυται στην προβολή αυτών των -αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι- ιδιαιτεροτήτων με τέτοιο τρόπο που οι τηλεθεατές καταλήγουν να τους υποστηρίζουν με τρομερό σθένος επειδή είναι αυτό που είναι και όχι επειδή είναι καλοί τραγουδιστές ή επειδή τους αρέσει η σκηνική τους εμφάνιση. Σαφώς και είναι μερός του θεσμού να προωθεί κοινωνικά μηνύματα και σαφώς είναι πολύ ωραίο να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς αυτά.

Το άσχημο της υπόθεσης όμως είναι ότι κανείς φέτος δε σκέφτηκε “μπράβο στη νικήτρια που είχε ένα ωραιό τραγούδι με καλή φωνή και σκηνική παρουσία” (ασχέτως αν αυτό ευσταθεί ή όχι). Αντίθετα, πολλοί ήταν εκέινοι που σκέφτηκαν είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα “ας υποστηρίξω την τραγουδίστρια επειδή είναι παχύσαρκη γιατί αν δε το κάνω θα με χαρακτηρίσουν ρατσιστή” ή ακόμα και “μπράβο της που είναι παχύσαρκη και είναι περίφανη για αυτό”. ΌΧΙ. Απλά όχι. Δε θεωρώ σε καμία περίπτωση σωστή την επικρότηση της παχυσαρκίας. Σίγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ντρέπεσαι καθώς είτε αποτελεί επιλογή σου είτε οφείλεται σε παθολογικά αίτια και τίποτα από αυτά τα δυο δεν αποτελεί αιτία ντροπής. Ωστόσο είναι ανεπίτρεπτο να νιώθεις περίφανος και να προβάλεις αυτή την υπερυφάνεια στο κοινό σου για κάτι το οποίο βλάπτει -και αν όχι, θα βλάψει μελλοντικά- την υγεία σου.

Και φυσικά η συγκεριμένη εμφάνιση είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα που μπορεί να αναφέρει κανείς. Κάθε χρόνο παρατηρείται ευνοική αντιμετώπιση των τηλεθεατών προς άτομα “διαφορετικά”. Τρανταχτό είναι και το παράδειγμα της Conchita Wurst η οποία δεν πήρε τη νίκη επειδή άρεσε το τραγούδι της αλλά επειδή άρεσε η περσόνα της και η διαφορετικότητά της. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον περσινό νικητή, Salvador Sobral, που επίσης πήρε τη νίκη όχι επειδή είναι καλός τραγουδιστής αλλά λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε παρότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δε θέλει να κερδίζει την συμπάθεια του κόσμου λόγω των προβλημάτων του.

Πριν τα σχολιά μου χαρακτηριστούν ρατσιστικά ή ομοφοβικά θέλω να σημειώσω πως οι τραγουδιστές που ανέφερα αποτελούν απλά παραδείγματα ενός φαινομένου και δεν είναι υπαίτιοι για όσα προκαλούν. Τους θεωρώ όλους αξιόλογους ερμηνευτές και άξιους νικητές (εντάξει ίσως όχι όλους).

Οι κατηγορίες μου απευθύνονται στο κοινό. Έχουμε πλέον μπερδέψει τη διαφορετικότητα με τα επιτεύγματα. Και φυσικά δεν είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται μόνο στη eurovision αλλά σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής. Στη προσπάθεια μας να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε κάθε τι διαφορετικό καταλήγουμε να το επιβραυέβουμε. Δεν είναι αξιέπαινο να είσαι υπέρβαρος και να είσαι okay με αυτό ούτε είναι αξιέπαινες οι σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός. Είναι κάτι που σαφώς δε πρέπει να κατακρίνεται αλλά δε πρέπει ούτε να επικροτείται. Η μόνη πραγματική αποδοχή της διαφορετικότητας είναι η αντιμετώπισή της ως κάτι μη διαφορετικό, αλλά ως κάτι φυσιολογικό.

Διαβάστε επίσης: Η ανηθικότητα της ηθικής

[ABTM id=437]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *