__________________________________________________________________________

Ακούμε συχνά τη φράση “είσαι φασίστας”. Η φράση αυτή ακούγεται σχεδόν αποκλειστικά από στόματα αριστερών ή ακραίων αριστερών όταν απευθύνονται σε κάποιον ο οποίος υποστηρίξει οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία, ιδιαίτερα αν αυτός είναι δεξιός ή ρεπουμπλικανός. Σχεδόν όλοι οι ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι της Αμερικής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ακούνε τον αριστερό κόσμο να τους αποκαλεί με ένταση και μένος “φασίστες”. Σε αυτό το άρθρο δε θα αναλύσουμε τον παραλογισμό του να αποκαλείς φασίστα οποιανδήποτε διαφωνεί μαζί σου και την ειρωνεία που προκύπτει από αυτό (μάντεψε ποιος είναι ο φασίστας), αλλά θα δούμε τι ακριβώς είναι ο φασισμός ιδεολογικά, από που προέρχεται και τελικά με ποιες ιδεολογίες έχει κοινά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο φιλόσοφος του καπιταλισμού και του φιλελευθερισμού είναι ο Adam Smith και ότι ο φιλόσοφος του Μαρξισμού είναι ο Karl Marx. Ποιος είναι όμως ο φιλόσοφος του φασισμού; Μάλλον δε γνωρίζεις. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Βλέπετε, ο φιλόσοφος του φασισμού ουσιαστικά διαγράφηκε από την ιστορία και κανείς μας δε ξέρει γι αυτόν. Η διαγραφή του έγινε προφανώς επί σκοπού μιας και η αριστερά θέλησε να κρύψει τα πραγματικά πιστεύω της φιλοσοφίας του φασισμού.

Το όνομά του είναι Giovanni Gentile. Γεννήθηκε το 1875 και ήταν από τους ανθρώπου που επηρέασαν περισσότερο την ανθρωπότητα εκείνο τον αιώνα. Ο Gentile πίστευε ότι υπάρχουν δύο αντιδιαμετρικά ήδη δημοκρατίας: Η “φιλελεύθερη δημοκρατία” όπου κέντρο της είναι ο άνθρωπος και είναι προσανατολισμένη στην ελευθερία και τα προσωπικά δικαιώματα πράγμα που σύμφωνα με τον Gentile έκανε τους ανθρώπους εγωιστές, και η “πραγματική δημοκρατία” στην οποία οι άνθρωποι με τη θέλησή τους γίνονται ένα με το κράτος και εργάζονται για αυτό. Ακριβώς όπως ο Karl Marx, ο Gentile ήθελε να φτιάξει μία κοινωνία η οποία θα λειτουργεί σαν οικογένεια και όλοι θα είναι μαζί σε αυτό.

Η ιδέα ενός μεγάλου κράτους στο οποίο θα ανήκουν και θα δουλεύουν γι αυτό αναγκαστικά όλοι οι πολίτες, αφήνοντας πίσω τις προσωπικές ελευθερίες και τα δικαιώματα αποτελούν πέρα από τις πεποιθήσεις του φιλοσόφου του φασισμού, τις πεποιθήσεις της σημερινής αριστεράς. Πέρα από τη προφανή σύνδεση των παραπάνω με την ιδεολογία των κομμουνιστών ακόμα και οι Αμερικάνοι αριστεροί (δημοκρατικοί) έχουν πολλές φορές quotάρει τον Gentile! Για παράδειγμα το slogan του δημοκρατικού κόμματος το 2012 ήταν: “The government is the only thing we all belong to”, κάτι που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πει ο ίδιος ο Gentile.

Ο Gentile, ο  φιλόσοφος του φασισμού ήταν ένας άνθρωπος της αριστεράς. Θεωρούταν σοσιαλιστής, μιας και για αυτόν ο φασισμός είναι μία μορφή σοσιαλισμού, και μάλιστα μία μορφή που μπορεί να δουλέψει στη πράξη. Η διαφορά με τον σοσιαλισμό που πρότεινε ο Marx, είναι ότι ο Marx κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους ανάλογα με τη τάξη, ενώ ο σοσιαλισμός του Gentile ανάλογα με την εθνικότητα και με τη τάξη επίσης.  Στη πραγματικότητα οι φασιστές είναι σοσιαλιστές με “εθνική ταυτότητα” και εθνικά κριτήρια στην επιλογή αυτών που θα διοικούν το κράτος. Οι Γερμανοί φασιστές το 1930 ονομάστηκαν Ναζί λέξη που προέρχεται από τις λέξεις “εθνικός” και “σοσιαλισμός”  (Nazism: National Socialism (German: Nationalsozialismus)).

Για τον Gentile κάθε ιδιωτική πράξη και εργασία θα έπρεπε να στρέφεται στην κοινωνία. Στην ουσία δεν υπάρχει διαχωρισμός του ιδιωτικού συμφέροντος και του δημόσιου και ότι υπάρχει στη κοινωνία διοικείται από το τεράστιο κράτος. Στη πραγματικότητα ότι παράγει ο καθένας πηγαίνει στο κράτος (αυτό εννοούν λέγοντας ότι “όλα πηγαίνουν στη κοινωνία” και “όλα ανήκουν σε όλους”) και αυτό με τη σειρά του δίνει επιδόματα και κουπόνια φαγητού και άλλων αναγκών στον λαό για να ζήσει. Πρόκειται για μια κοινωνία που το κάθε άτομο εξαρτάται αποκλειστικά από το κράτος, μια κοινωνία που το άτομα χάνουν τη προσωπική τους ταυτότητα, μία κοινωνία που δεν υπάρχει αντίλογος, μια κοινωνία που ακόμα και η σκέψη ελέγχεται από το κράτος, μια κοινωνία ακριβώς ίδια με αυτή που ονειρεύονται οι κομουνιστές!

Ένας άλλος δικτάτορας ο οποίος εφάρμοσε τη φιλοσοφία του Gentile ήταν ο γνωστός μας Benito Mussolini, ο οποίος είχε την εξουσία στην Ιταλία το 1922 μέχρι το 1943. Στο “La Dottrina Del Fascismo” ο Mussolini γράφει:

All is in the state and nothing human exists or has value outside the state

Μπορεί ο Gentile να διαγράφηκε από την ιστορία και κανένας να μην ασχολείται πλέον μαζί του, οι ιδέες του όμως παραμένουν ζωντανές στο έπακρο και εκφράζονται σήμερα από την αριστερά. Ακριβώς οι ίδιες ιδέες. Ο απόλυτος συγκεντρωτισμός στο κράτος και η απώλεια όλων των ατομικών ελευθεριών και της ιδιοκτησίας. Αυτά εκφράζουν σήμερα τους ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται “προοδευτικοί”, ενώ στη πραγματικότητα έχουν ακριβώς τα ίδια πιστεύω με τους φασίστες δικτάτορες του περασμένου αιώνα, που έφεραν τόσο δεινά στον κόσμο.

Το χειρότερο είναι, ότι καθώς αυτές οι ιδέες σερβίρονται στους νέους ως μία ουτοπία, ως κάτι τελείως διαφορετικό απ’ ότι όντως είναι, οι ιδέες αυτές δεν είναι μόνο κάτι που συζητάμε για να γελάσουμε. Οι ιδέα του συγκεντρωτισμού έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον σύγχρονο καπιταλισμό και μάλιστα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Λαμπρό παράδειγμα η Ελλάδα όπου το κράτος ελέγχει υπερβολικά πράγματα (δεν είμαστε τυχαία στη θέση 127 στον πίνακα οικονομικής ελευθερίας χαρακτηριζόμενοι ως  “mostly unfree”), επιβάλει πολύ μεγάλη φορολογία έτσι ώστε όλο και λιγότεροι να μπορούν να παράγουν, άρα να εξαρτιόνται πολύ περισσότερο από το κράτος και τα επιδόματα (βλ μέρισμα, σχολικά γεύματα) που αυτό δίνει. Έτσι χτίζεται μία συγκεντρωτική, πελατειακή και κατά συνέπεια φασιστική (ή σοσιαλιστική, πείτε το όπως θέλετε) κοινωνία.  Το παράδοξο είναι ότι οι σοσιαλιστές νέοι που κατηγορούν τον καπιταλισμό δε καταλαβαίνουν ότι ο υπερβολικός σοσιαλισμός μέσα στον καπιταλισμό είναι αυτός που δημιουργεί κρίσεις και η Ελλάδα προφανώς είναι λαμπρό παράδειγμα αυτού του ισχυρισμού.

Όσοι λοιπόν διαβάζετε αυτό το άρθρο και ακούτε συνέχεια για τη κνε και την επανάσταση που ετοιμάζουν, αναρωτηθείτε για λίγο το τι πραγματικά ονειρεύονται αυτοί οι άνθρωποι και το πόσο βαθιά φασίστες είναι. Μισούν την ελευθερία του ατόμου, μισούν το να έχεις άλλη άποψη και μισούν το να έχεις τα δικά σου λεφτά με τα οποία θα αγοράζεις τα δικά σου αγαθά. Ρωτήστε τους λοιπόν για τον Gentile. Ποτέ τους όμως δε θα τον αναγνωρίσουν, γιατί αναγνωρίζοντας τον Gentile αναγνωρίζουν ότι ο φασισμός έχει μία πολύ βαθιά συγγένεια με τη δική τους ιδεολογία. Και γι αυτό θα κρατήσουν τον Gentile νεκρό, θαμμένο και ξεχασμένο.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *