Η formula 1 είναι αδιαμφισβήτητα μίας από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στον πλανήτη. Δε μιλάμε ακριβώς για ένα άθλημα ή ένα αγώνισμα με τη κλασική σημασία των λέξεων μιας και αυτοί που συμμετέχουν είναι επιστήμονες διαφόρων κλάδων καθώς και κάποιοι υπεραθλητές οι οποία καλούνται να οδηγήσουν τα τέρατα χιλίων ίππων τα οποία οι ομάδες κατασκευάζουν. Η formula 1 είναι μία διοργάνωση που βρίσκεται στη κόψη των τεχνολογικών εξελίξεων. Είναι η διοργάνωση που παράγει παραδοσιακά τεχνογνωσία η οποία θα εφαρμοστεί σε μερικά χρόνια σε οχήματα παραγωγής αποτελούμενη από ομάδες-εταιρίες κολοσσούς οι οποίες προσπαθούν να κερδίσουν τους ανταγωνιστές τους μέσω έρευνας και ανάπτυξης, μέσω δηλαδή της δημιουργία κάτι καινούριου, ταχύτερου και αξιόπιστου. Διαρκώς φτάνουν στο όριο των κανονισμών έτσι ώστε να μπορέσουν να αδράξουν οποιαδήποτε μικρή βελτίωση χιλιοστών των δευτερολέπτων η οποία θα μπορέσει πιθανόν να δώσει μία μικρή βοήθεια στον οδηγό της έτσι ώστε να κερδίσει τους ανταγωνιστές της.

Γιατί όμως όλη αυτή ιδέα του ανταγωνισμού, της δίψας για ταχύτητα και τη νίκη μέσω ενός συστήματος που παράγει τεχνολογική και επιστημονική έρευνα ενδιαφέρει 352.3 εκατομμύρια θεατές (το 2017) και πολλές χιλιάδες ανθρώπων που δουλεύουν πάνω σε αυτό το εγχείρημα;

Στη δεκαετία του ‘50 και με αφορμή κάποιες έρευνες που γίνονταν πάνω στη κατανόηση των κοινωνικών δομών κάποιων αγελών λύκων, ξεπήδησε οι όροι “alpha male” και “alpha female”. Θεωρητικά αυτοί ήταν οι αρχηγοί της αγέλης και απολάμβαναν κοινωνική αποδοχή και σεβασμό στη πιο απλή περίπτωση. Το πως αυτοί οι alpha προκύπτουν από τη κοινωνία είναι κάτι πιο πολύπλοκο απ’ όσο μάλλον φαντάζεστε. Στους χιμπατζήδες για παράδειγμα, οι alpha male της κοινωνίας δεν είναι απαραίτητα οι μεγαλύτεροι και οι πιο δυνατοί, όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει, αλλά ακόμα και ο πιο μικρός εάν έχει τους κατάλληλου φίλους τους οποίους καταφέρνει να κρατήσει χαρούμενους ή αν έχει υποστήριξη από κάποιο θηλυκό μπορεί να είναι επίσης ο alpha. Το κύριο πλεονέκτημα ενός alpha male είναι τα θηλυκά. Ιδιαίτερα για τους χιμπατζήδες που μπορούν να περάσουν μέρες χωρίς φαγητό, το σεξ είναι η πρώτη τους προτεραιότητα. Αυτό βγάζει εύκολα νόημα από άποψη βιολογίας. Το σεξ οδηγεί σε αναπαραγωγή και η επιτυχία στην αναπαραγωγή είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η εξέλιξη. Φυσικά υπάρχει και αρνητικά για έναν alpha που είναι ο κίνδυνος να χάσει βίαια τη θέση του, η ευθύνες απέναντι στο θηλυκό και η αύξηση του άγχους όπου όλα αυτά οδηγούν.

 

 

Οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι ακόμα πιο περίπλοκες, παρ’ όλα αυτά ακολουθούν ακόμα πολλές από τις αρχές τις οποίες παρατηρούμε στα ζώα. Σε μία σύγχρονη κοινωνία μπορούν να υπάρχουν πάρα πολλοί “alphas”. Σίγουρα δε θα βρίσκονται όλοι στο ίδιο ακριβώς επίπεδο αλλά θα χαίρουν μίας εκτίμησης από ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας και θα έχουν κάποια κέρδη, παρόμοια με αυτά των ζώων όπως και κάποια challenges που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στη σημερινή κοινωνία πιθανός υποψήφιος για μία τέτοια θέση είναι κάποιος ο οποίος προσφέρει στη κοινωνία περισσότερο από τους άλλους. Το μέγεθος της προσφοράς στη κοινωνία μπορεί να αποτιμηθεί με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι και τα χρήματα τα οποία κερδίζει. Ένας άλλος είναι οι κινήσεις φιλανθρωπίας. Για κάποιους άλλους μπορεί να είναι η πλούσια εικόνα στο instagram. Για κάποιους επίσης έχει σημασία το είδος της εργασία που κάνεις ανεξάρτητα από τα χρήματα. Δεν είναι εύκολο να κατατάξει κάποιος έναν ποδοσφαιριστή με έναν επιχειρηματία. Σήμερα βέβαια, αυτό που φαίνεται να κάνει κάποιον περισσότερο alpha απ’ όλα είναι η ευφυΐα και πως αυτή αξιοποιείται αποδοτικά. Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα αυτοί που κερδίζουν στον σημερινό κόσμο δεν είναι τόσο οι μεγαλόσωμοι και οι δυνατοί, αλλά οι έξυπνοι και παραγωγικοί που μπορούν βέβαια να κερδίσουν χρήματα.

Αυτό που κάνει τη formula 1 κυρίαρχο αγώνισμα είναι η δυνατότητα που υπάρχει έτσι ώστε να ξεχωρίσει ο νοητικά ικανότερος, κάτι που όπως είπαμε φαίνεται να παίζει ιδιαίτερη κρίσιμο ρόλο σήμερα. Στη formula 1 ανταγωνίζονται επιστήμονες. Είτε αυτοί είναι μηχανολόγοι μηχανικοί είτε ηλεκτρολόγοι μηχανικοί είτε προγραμματιστές, είτε αεροδυναμιστές είτε είναι φυσικοί. Η αγορά δεν είναι ο πιο εύκολα κατανοήσιμος χώρος έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να ανταγωνιστεί με προφανή τρόπο κάποιον. Αντίθετα ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στο επίπεδο της formula 1 προσφέρει ακριβώς αυτό: Μία αρένα μάχης για τα πιο δυνατά μυαλά του κόσμου. Μια αρένα όπου η επιτυχία μπορεί άμεσα να μετρηθεί με πόντους. Εξελικτικά ισχυρίζομαι ότι αυτός είναι ο λόγος που το αγώνισμα αυτό παράγει τόσο πάθος τόσο από το κοινό όσο και τους εμπλεκόμενους. Είναι αυτό που κάνει τις ομάδες να δουλεύουν ατελείωτα βράδια να μπορέσουν να βρουν ενδεχομένως μισό δέκατο του δευτερολέπτου πετυχαίνοντας τη τελειότητα.

 

Οι δύο Mercedes σε σχηματισμό μετά το 1-2 μέσα στη πίστα της Ferrari το 2018. Just to show our Italian colleagues.

 

Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για τους οδηγούς που απολαμβάνουν αιώνια δόξα ακόμα και αν βρέθηκαν για λίγα μόλις χρόνια στη διοργάνωση αυτή. Γιατί αυτό σημαίνει για κάποια χρονική περίοδο επιλέχθηκαν μέσα στους 20 καλύτερους του κόσμου στη δουλειάς τους, κάτι που μοιάζει στατιστικά αδύνατον να γίνει από έναν κοινό θνητό.

H ένταση των αγώνων, οι μάχες, τα προσπεράσματα κι διεκδικήσεις του τίτλου μέχρι τη τελευταία στροφή, οι διαμάχες και τα σκάνδαλα είναι μόνο το κερασάκι στη τούρτα σε όλα αυτά που ο θεσμός αυτός προσφέρει.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *