Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία μαζική μεταφορά των χρηστών από το facebook στο instagram. Ναι ξέρω ότι το instagram ανήκει στο facebook, οπότε αυτή η μετάβαση των χρηστών είναι προφανώς καλοδεχούμενη και από το facebook. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τον λόγο για τον οποίο αυτό συμβαίνει κοιτώντας τις δύο αυτές πλατφόρμες την κάθε μία με τα δικά της χαρακτηριστικά και στόχους.

To facebook είναι ένα δίκτυο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα. Πολλοί βγήκαν και είπαν ότι καταστρέφει τους νέους, ότι τους κάνει κυνικούς και νάρκισσους. Ότι πλέον έχει μεγάλη σημασία να δείχνεσαι στους άλλους, έστω και με ψεύτικο τρόπο αντί να είσαι πραγματικός. Στη πραγματικότητα το facebook δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Στη πραγματικότητα το facebook αποκάλυψε τη πραγματικότητα που ισχύει από πάντα στους ανθρώπους. Είναι σχεδόν έμφυτο το να θέλουμε να δείξουμε στους άλλους ότι η ζωή μας είναι τέλεια και ότι είμαστε σημαντικοί και αυτό οι άνθρωποι προσπαθούν να το κάνουν εκατοντάδες χρόνια πριν το facebook.

Το πως χειριζόμαστε την πλατφόρμα αυτή είναι στην ουσία η αποκάλυψη του ποιοι πραγματικά είμαστε. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι χειρισμού της. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να την προσαρμόσει έτσι ώστε να βλέπει άμεσα όλες τις ειδήσεις για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, άλλος για να βλέπει όλα τα νέα επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύονται και άλλος για να βλέπει γάτες. Ένα πλεονέκτημα λοιπόν που φαίνεται να υπάρχει είναι η ευκολία πρόσβασης σε low trash περιεχόμενο. Εμφανίζεται ένα άρθρο στην αρχική οθόνη, το κλικάρεις και κατευθείαν το διαβάζεις. Υπάρχουν σχόλια και συζητήσεις γύρω από αυτό, ίσως και ομάδες για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα ίδια θέματα.

Το instagram από την άλλη είναι διαφορετικό. Αρχικά προσπαθεί να σε εμποδίσει όσο περισσότερο γίνεται από το να διαβάσεις κάποιο πραγματικό κείμενο. Ακόμα μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι τα links δε λειτουργούν στο instagram. Αν κάτω από κάποια φωτογραφία υπάρχει κάποιο link στην ουσία εμφανίζεται σε απλό κείμενο, πράγμα που αυτόματα κάνει τη διαδικασία ανοίγματος της σελίδας σε κάποιο περιηγητή χρονοβόρα. Είναι σαν κάτι που δε χρειάζεται να κάνεις εδώ. Δε χρειάζεται να διαβάζεις ιδιαίτερα. Ακόμα και τα shipe up στα stories λειτουργούν μόνο σε μεγάλα acccounts (με πολλούς followers) και συνήθως χρησιμοποιούνται για πωλήσεις. Επιπλέον, οι φωτογραφίες που περιέχουν κείμενο είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν promote, μιας και το ίδιο το instagram σε ειδοποιεί ότι τέτοιου είδους φωτογραφίες δεν είναι δυνατόν να φέρουν πολλά reach!

Στο instagram, ενώ πάλι μπορείς να προσαρμόσεις το feed σου στις προτιμήσεις σου, αυτό που κατά κύριο λόγο θα βλέπεις θα είναι εικόνες από φίλους και διάσημους. Το potential αυτών που μπορεί να σου προσφέρει το instagram είναι ένα υποσύνολο αυτών που μπορεί να σου προσφέρει το facebook.

Και στο γεγονός αυτό εδράζεται δυστυχώς η επιτυχία του instagram. Οι άνθρωποι έχουν εθιστεί πλέον τόσο πολύ στην εύκολη, απλή και ανούσια πληροφορία όπου φυσικά θα προτιμήσουν ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο φίλτράρει οτιδήποτε απαιτεί λίγη παραπάνω συγκέντρωση και προσοχή. Στη τελική ακόμα και ένα post 10 γραμμών στο facebook απαιτεί μία ελάχιστη συγκέντρωση, μία φωτογραφία όμως είναι η πιο απλή πληροφορία που θα μπορούσε να υπάρξει. Και μπορεί η εικόνα να (πρέπει να) είναι πλέον βασικό εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας [1], αλλά όλοι ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου στο instagram. Το μόνο που “πουλάει” είναι ανούσιες φωτογραφίας με πράγματα τα οποία ενισχύουν κάποια πρωτόγονα αισθήματα – ένστικτα (πχ. σέξι φωτογραφίες, μωρά, γάτες κτλ).

Η μεταστροφή αυτή δείχνει μια ανάγκη για μία περαιτέρω απομάκρυνση από ότι μας κάνει να σκεφτόμαστε. Δείχνει τη κυριαρχία του πιθήκου έναντι του ανθρώπου.

Το aformes.com διαθέτει ένα ενεργό instagram account [2] στο οποίο γίνεται μια προσπάθεια της μεταφοράς των επιχειρημάτων που αναπτύσσονται στα άρθρα σε μία πιο οπτική μορφή αν και κάτι τέτοιο έχει τις δυσκολίες που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Βλέπετε, όσο αυτοί που διαβάζουν γίνονται λιγότεροι, τόσο αυτοί που ενδιαφέρονται να ακούσουν απόψεις ή να πάρουν κάποια γνώση για κάποιο θέμα μειώνονται. Όταν λοιπόν οι συμβουλές για το instagram managment λένε να μη χρησιμοποιείς πάνω από 5-6 λέξεις κείμενο στις φωτογραφίες γιατί κανείς δε θα σπαταλήσει πάνω από 2 δευτερόλεπτα σε αυτή, τότε ξέρεις ότι κάτι πηγαίνει στραβά.

[1] https://aformes.com/3blue1brown/

[2] https://www.instagram.com/aformescom/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *