Στο προηγούμενο άρθρο [1] παρουσιάστηκε η περίπτωση του Βιενάμ ως ένα παράδειγμα για το πως μία χώρα μπορεί να ξεφύγει γρήγορα από την απόλυτη φτώχεια εφαρμόζοντας την ελεύθερη αγορά ακόμα και όταν συνεχίζει να κυβερνάται από αυταρχικά καθεστώτα. Στο άρθρο εκείνο αναφέρθηκε σαν παράδειγμα και η Κίνα όπου στην περίοδο 1981 – 2008, 600 εκατομμύρια πολίτες της ξέφυγαν από τη φτώχεια χάρη στο άνοιγμα της αγοράς. Σε αυτό το άρθρο, βασισμένη στην υπερδύναμη πλέον Κίνα, θα δούμε την άλλη πλευρά του νομίσματος και το γιατί η περίεργη αυτή σχέση κομουνισμού και καπιταλισμού είναι ένα εκκολαπτήριο καταστροφής.

Όσοι πλέον έχετε απομείνει να διαβάζετε αυτό το blog σίγουρα συμφωνείτε ότι ο κομουνισμός στη κλασική του περίπτωση οδηγεί σε απόλυτη φτώχεια και απόλυτη κυριαρχία στις σκέψεις των ανθρώπων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι ο λαός είναι αδύναμος και πρακτικά εγκεφαλικά υποδουλωμένος. Μία σύνηθες τακτική επιβολής τέτοιων καθεστώτων στους λαούς είναι η παρακάτω:

1. Εύρεση ενός οικονομικά ευάλωτου λαού

2. Περαιτέρω ηθελημένη φτωχοποίησή του

3. Έλεγχος των ΜΜΕ

4. Εξάρτηση του λαού από τη κυβέρνηση μέσω επιδομάτων

5. Απόλυτος έλεγχος της εκπαίδευσης και έλεγχος συνειδήσεων

Το μοντέλο αυτό οδήγησε ξανά και ξανά σε μαραζωμένους λαούς όπως η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, η Κίνα του Μάο κτλ μιας και ο λαός δεν είχε πλέον κανένα μορφωτικό όπλο ή άποψη για να παλέψει και να παράξει πλούτο. Οι σύγχρονοι κομουνιστές κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο οδηγεί μόνο στον απόλυτο αφανισμό της κυριαρχίας τους και έτσι φέρθηκαν πιο έξυπνα. Κάτω από το πέπλο του αυταρχικού τους συστήματος άφησαν τον κόσμο να παράξει για τον εαυτό του ανοίγοντας την αγορά. Η κίνηση αυτή έβγαλε με ραγδαίους ρυθμούς εκατομμύρια ανθρώπους από την απόλυτη φτώχεια και έκανε τις οικονομίες τα αναπτύσσονται με πολύ μεγάλους ρυθμούς (Κίνα, Βιετνάμ).

Το γεγονός ότι η ελεύθερη αγορά είναι ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά μία οικονομία έγινε αντιληπτό ακόμα και από τους αιώνιους εχθρούς της. Ώρα για πανηγυρισμούς; Όχι ακριβώς.

Βλέπετε, ένα αυταρχικό κράτος με εγκεφαλικά και οικονομικά νεκρούς πολίτες είναι κάτι θλιβερό. Ένα αυταρχικό κράτος όμως με πολίτες που παράγουν ασταμάτητα τεχνολογία και γνώση με συνειδητοποιημένους μάλιστα ηγέτες, μοιάζει επικίνδυνο.

Στη παρακάτω εικόνα φαίνεται ο γενικός γραμματέας του κομουνιστικού κόμματος της Κίνας να έχει στη βιβλιοθήκη του δύο τεχνικά βιβλία τεχνητής νοημοσύνης, πράγμα που δείχνει το πόσο συνειδητοποιημένοι είναι οι Κινέζοι για αυτό που έρχεται. Κάποιος εδώ θα μπορούσε να πει ότι φυσικά όταν κάποιος δε σπαταλάει στο 80% του χρόνου του για να σκεφτεί τακτικές που θα τον οδηγήσουν σε επανεκλογή (μιας και στη Κίνα δεν υπάρχουν εκλογές) έχει χρόνο να σκεφτεί λίγο παραπέρα, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.

Όταν λοιπόν ο καπιταλιστικός κομμουνισμός αναπτυχθεί αρκετά τότε είναι επόμενο η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία προς όφελός της. Έτσι η Κίνα πέρα από το μπλοκάρισμα μεγάλων δυτικών σελίδων (facebook, google, youtube κτλ) παρακολουθεί διαρκώς τους πολίτες, έχοντας μάλιστα ένα σύστημα “κοινωνικών πόντων” όπου όταν κάποιος κάνει κάτι που φαίνεται καλό στο κράτος (πχ αγοράζει πάνες για το μωρό) κερδίζει πόντους, ενώ αν κάνει κάτι φαινομενικά κακά (πχ αγοράσει αλκοόλ) χάνει πόντους. Κάποιος χάνει επίσης πόντους αν διαφωνήσει με το σύστημα και αυτό είναι κάτι που κανένας δε θέλει μίας και η κοινωνία δίνει μεγάλη αξία σε αυτό.

Πέρα από την ακραία Οργουελοποίηση της Κίνας το κράτος ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις σπρώχνοντάς τες προς τη τεχνητή νοημοσύνη. Ας μη ξεχνάμε ότι χάρη στο μεγάλο πληθυσμό η Κίνα παράγει πάρα πολλά δεδομένα τα οποία είναι κρίσιμα για τη λειτουργία των σύγχρονων αλγορίθμων. Τεχνολογίες σαν κι αυτές στα χέρια αυταρχικών κυβερνήσεων λειτουργούν ως όπλα ελέγχου του λαού στις βλέψεις των κυβερνώντων. Δε ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι βλέψεις, μπορούμε όμως σίγουρα να υποθέσουμε. Η κυβέρνηση όμως έχει καταλάβει τι γίνεται, έχει καταλάβει το ότι η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να κυριαρχήσει ένα κράτος απέναντι στα άλλα και όταν καταφέρει να το κάνει εμείς πιθανότατα θα βρισκόμαστε στις κάλπες και θα ψηφίζουμε αμόρφωτους ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ούτε μία μέρα στην ζωή τους και δεν έχουν ιδέα για το πως δουλεύει ο κόσμος.

Μία μηχανή παραγωγής καλής τεχνολογία ελεγχόμενη από τον μεγάλο αδελφό είναι κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί το κράτος μπορεί να οδηγήσει τον λαό και την έρευνα όπου αυτό επιθυμεί και τα περισσότερα μονοπάτια αυτού του δάσους οδηγούν σε σκοτεινά μέρη.

[1] https://aformes.com/vietnam/

[2] China’s Chilling ‘Social Credit System’ Is Straight Out of Dystopian Sci-Fi, And It’s Already Switched On

[3] China’s people surveillance AI startup tops $4.5B valuation

[4] Drones, facial recognition and a social credit system: 10 ways China watches its citizens

[5] China, An AI Surveillance State

[6] https://blokt.com/guides/facial-recognition Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *