Το συγκεκριμένο άρθρο δεν πραγματεύεται κάποιο φιλοσοφικό, ψυχολογικό ή πολιτικό ζήτημα, δεν αναλύει κάποιο ψαγμένο θέμα ούτε στοχεύει να σου προσφέρει κάποια γνώση που δε μπορείς να αποκομίσεις από κάποιο αντίστοιχο άρθρο μιας και υπάρχουν εκατοντάδες που μπορείς να διαβάσεις με ένα απλό google search.
Ζώντας όμως στην Αθήνα και έχοντας πέσει τέσσερις φορές θύμα κλοπής νιώθω την ανάγκη να αποτρέψω με όποιο τρόπο μπορώ το συγκεκριμένο φαινόμενο και αυτός είναι να δώσω μερικές χρήσιμες συμβουλές. Θέλω να απευθυνθώ, λοιπόν, σε τρεις κατηγορίες ανθρώπων: στα θύματα κλοπής, στους παρατηρητές και στους θύτες.

Σήμερα μου έκλεψαν το πορτοφόλι μέσα από τη τσάντα μου εν κινήσει. Είχα μέσα ένα ευρώ και πιστωτική κάρτα την οποία ακύρωσα μέσα σε πέντε λεπτά. Είχα όμως και ταυτότητα την οποία χρειάζεται να χρησιμοποιήσω άμεσα. Είχα και πολλά σημαντικά έγγραφα. Αύριο και ίσως για αρκετές από τις επόμενες ημέρες θα περάσω τη ζωή μου μέσα σε δημόσιες υπηρεσίες. Θα χάσω χρόνο, χρήματα και ευκαιρίες εξαιτίας των απωλειών. Άξιζε, φίλε κλέφτη, να με βάλεις σε αυτή τη διαδικασία για ένα ευρώ; Αν μου το είχες ζητήσει, θα σου το έδινα.

Εσύ που σου έκλεψαν τη τσάντα, το κινητό ή το πορτοφόλι. Δε θα σου πω να προσέχεις, το γνωρίζεις από πρώτο χέρι αυτό. Μη νιώθεις μόνος, συμβαίνει καθημερινά. Να είσαι ψύχραιμος. Να είσαι ψύχραιμος και να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις. Σε περίπτωση απώλειας πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καλέσεις την τράπεζα σου(υπάρχει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή) και να ζητήσεις την ακύρωση της. Την ίδια μέρα κιόλας μπορείς να την επανεκδόσεις (απαραίτητο να γνωρίζεις τον αριθμό ταυτότητας σου σε περίπτωση που έχει κλαπεί και αυτή ή δε την έχεις μαζί σου). Σε περίπτωση απώλειας κινητού, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να δηλώσεις την κλοπή στην αστυνομία προκειμένου να το εντοπήσουν(δεδομένου ότι έχεις δηλώσει το ΙΜΕΙ της συσκευής) και σε περίπτωση που έχεις αποθηκευμένες πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες σε ebanking, efood κλπ να επικοινωνήσεις πάλι με την τράπεζά σου για ακύρωση της κάρτας. Μπορείς επίσης να ακυρώσεις ακόμα και την κάρτα μεταφοράς με ένα τηλεφώνημα ή σε οποιονδήποτε σταθμό του μετρό. Έπειτα μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία επανέκδοσης χρήσιμων εγγράφων που ενδεχομένως να κλάπηκαν μαζί με τη τσάντα ή το πορτοφόλι. Η δήλωση της κλοπής στην αστυνομία είναι ίσως μια πολύ αισιόδοξη επιλογή αλλά δε χάνεις κάτι να δοκιμάσεις.

Εσύ που είδες ένα περιστατικό κλοπής να συμβαίνει. Μίλα. Μίλα γαμώτο σου. Μη το αφήνεις να αναπαράγεται. Αύριο θα συμβεί στον φίλο σου και μαθαύριο σε εσένα. Μη φοβάσαι. Δε πρόκειται για δολοφόνους αλλά για επαγγελματίες κλέφτες. Αν φοβάσαι να αντιμετωπίσεις κατά πρόσωπο τον κλέφτη μια καλή λύση είναι να πλησιάσεις το θύμα και να το απομακρύνεις με φιλικό τρόπο. Όλοι αδιαφορούν. Αν εσύ ενδιαφερθείς και προσπαθήσεις να σταματήσεις το περιστατικό να είσαι σίγουρος ότι όσοι βρίσκονται γύρω σου θα σε υποστηρίξουν. Απλά όλοι φοβούνται να κάνουν την αρχή. Η αδιαφορία είναι συμμετοχή.

Εσύ που έκλεψες. Και δε μιλάω για τσίχλες και αναπτήρες. Μιλάω για κινητά και πορτοφόλια. Και γράφω αυτό το άρθρο με κρυφό πόθο να πέσεις πάνω του και να το διαβάσεις. Γιατί θα θεωρήσω μεγαλύτερη επιτυχία να διαβαστεί από έναν που έχει κλέψει παρά απο χιλιάδες που δεν έχουν. Εσύ λοιπόν που διαβάζεις αυτές τις λέξεις και έχεις κλέψει έστω και μια φορά στη ζωή σου. Δε ξέρω αν το έκανες από ανάγκη, επειδή είσαι κλεπτομανής ή επειδή το έχεις κάνει επάγγελμα. Όποιος και να είναι ο λόγος είναι έγλημα. Όχι μόνο ποινικό αλλά και “ηθικό”. Κλέβεις ένα πορτοφόλι για να κερδίσεις 20 ευρώ και βάζεις έναν άνθρωπο σε ένα μαρτύριο. Γιατί μπορεί τα 20 ευρώ να τα είχε μεγαλύτερη ανάγκη από εσένα. Γιατί μπορεί να μην έχει άλλα χρήματα πάνω του και στην επόμενη γωνία να του συμβεί ένα ατύχημα. Γιατί τον αναγκάζεις να σπαταλήσει χρόνο από τη ζωή του προκειμένου να επανεκδόσει τα έγγραφα που μπορεί να είχε μέσα. Γιατί μπορεί την επόμενη μέρα να έχει μια υποχρέωση στην οποία δε μπορεί να παραστεί χωρίς ταυτότητα. Γιατί μπορεί έτσι να χάσει μια επαγγελματική συνάντηση. Γιατί μπορεί τα χρήματα που είχε στο πορτοφόλι να προορίζονταν για να αγοράσει φάρμακα. Γιατί ήταν δικά του στη τελική και δούλεψε για να τα αποκτήσει. Τα “γιατί” αυτού του ανθρώπου είναι πολλά; Τα “επειδή” τα δικά σου πόσα είναι;

[ABTM id=437]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *