Η διαχρονική πίστη των ανθρώπων σε μύθους είναι κάτι το οποίο παρατηρούμε αρκετά συχνά στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Κάτι που κάπου ακούστηκε και παρουσιάστηκε σαν αληθινό συνεχίζει να υπάρχει και να τροφοδοτείται ακόμα και αν η ανθρωπότητα ξέρει πλέον με βεβαιότητα ότι αυτό ήταν μία ανοησία. Κλασικό παράδειγμα είναι το ότι υπάρχουν σήμερα άνθρωποι οι οποίοι συζητάνε στα σοβαρά για τα ζώδια, ενώ κάποιοι άλλοι θα πουν ότι δε πιστεύουν σε αυτά, αλλά υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των ανθρώπων που ανήκουν στο ίδιο ζώδιο(!!). Πέρα από τα ζώδια όμως πολλοί πιστεύουν ότι αν τρως λίπος παχαίνεις και ότι η χοληστερίνη και το αλάτι κάνουν κακό στην υγεία.

Είναι αρκετά πιθανό να ξαφνιάστηκες από αυτό που μόλις διάβασες. Μην ανησυχείς όμως. Δεν έχεις σχέση με αυτούς που πιστεύουν στα ζώδια. Γιατί μπορεί ο ισχυρισμός για το ότι οι κινήσεις των πλανητών καθορίζουν τα οικονομικά σου να είναι το ίδιο λάθος με το ότι αν φας λιπαρά θα αποκτήσεις λίπος, αλλά τον δεύτερο, όπως και πολλούς άλλους σοβαρότερους, τους μεταδίδει η πλέον “σοφή” και με τεράστιο κύρος επιστημονική κοινότητα της κοινωνίας μας: οι γιατροί. Την τρέλα αυτή έρχεται να αποκαλύψει ο Ken D.Berry, M.D στο βιβλίο του “Lies My Doctor Told Me, Mediacal Myths That Can Harm Your Health” . [0]

Ο συγγραφέας, είναι ένας γιατρός ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με περισσότερους από 20000 ασθενής και άρχισε να αναζητά τις απαντήσεις στους μύθους που λίγο πολύ όλοι πιστεύουμε όταν κατάλαβε πως τίποτα δε βγάζει νόημα. Ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό αποδημεί αναλυτικά και παρουσιάζοντας έρευνες 18 μύθους της ιατρικής, αλλά αναφέρει συνοπτικά αρκετούς ακόμα. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα, μιας και σε κάθε ο συγγραφέας παρουσιάζει οργανώνει με σταθερό τρόπο τα κεφάλαια παρουσιάζοντας αρχικά μία λογική αποδόμηση του εκάστοτε μύθου και έπειτα μία αποδόμηση βασισμένη σε σημερινές έρευνες. Στο τέλος κάθε κεφαλαίο προτείνονται και άλλα βιβλία και εμβάθυνση σε κάποιο από τα ζητήματα.

Ας δούμε ενδεικτικά κάποια από τα ψέματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο.

Μύθος #1: Η κατανάλωση λιπαρών οδηγεί σε παχυσαρκία και προβλήματα με τη καρδιά.

Καμία έρευνα δεν έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Αυτός που ξεκίνησε τον μύθο ήταν ο Ancel Keys το 1956(!!) ο οποίος στο debade της εποχής για τα καρδιαγγειακά προβλήματα οφείλονταν η ζάχαρη ή τα λιπαρά, παρουσίασε μία στατιστική μελέτη η οποία έδειχνε να υπάρχει σχέση ανάμεσα στη κατανάλωση λιπαρών και στα προβλήματα καρδιάς. Όλο αυτό βέβαια αποδεικτικέ [1] ψέμα μιας και ο Keys χρησιμοποίησε ένα μικρό μέρος των δεδομένων που είχε για να δείξει τον ισχυρισμό του. Κατασκεύασε δηλαδή το συμπέρασμα. Από τότε (1959) κανένας άλλο επιστήμονες δεν έχει πει κάτι τέτοιο, μάλιστα πλέον ξέρουμε ότι η ζάχαρη ευθύνεται για τη παχυσαρκία (μιας και ανεβάζει την ινσουλίνη προκαλώντας αποθήκευση λίπους) και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις μιας και προκαλεί φλεγμονές στις αρτηρίες. Οι αρτηρίες “φράζουν” λόγο φλεγμονών που προκαλούνται από τη ζάχαρη και όχι από το λίπος. Ποιος θα το πίστευε! [2][3][4]

Μύθος #2: Η υψηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων

Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την επανόρθωση του εγκεφαλικού και νευρικού ιστού και είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά που επιτρέπουν τη ζωή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όλοι πιστεύουν όμως ότι η υψηλή χοληστερίνη οδηγεί σε προβλήματα της καρδιάς. Όπως αναφέρθηκε στον πρώτο μύθο για αυτό οφείλεται η ζάχαρη και όχι η χοληστερίνη. [3][4] Οι σημερινές έρευνες [2] δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση της αυξημένης χοληστερίνης με τα προβλήματα καρδιάς, μάλιστα πολύ πιθανό είναι να υπάρχει αρνητική σχέση! Το περιοδικό TIME παραδέχτηκε 30 χρόνια μετά ότι έκανε λάθος. Οι περισσότεροι γιατροί όμως ακόμα το πιστεύουν.

Μύθος #3: Η διατροφική πυραμίδα

Στους προηγούμενες μύθους αναφέρθηκε η λέξη “ζάχαρη”. Με αυτή τη λέξη όμως αναφερόμαστε σε όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δηλαδή και στο ψωμί και τα μακαρόνια που βρίσκονται περήφανα στο κάτω μέρος της πυραμίδας. Στη πραγματικότητα ο γλυκαιμικός δείκτης του ψωμιού είναι μεγαλύτερος από αυτόν της ζάχαρης πράγμα που σημαίνει ότι δύο φέτες ψωμί θα αυξήσουν γρηγορότερα τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα (blood sugar) από το να φάτε ζάχαρη με το κουτάλι! Ναι, η διατροφική πυραμίδα την οποία διδασκόμασταν στο σχολείο (!!) πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα, το οποίο δε στέκει ούτε λογικά ούτε επιστημονικά. Από τη λογική πλευρά, ο άνθρωπος στο 99.99% της υπάρξής του στον πλανήτη αυτό ποτέ δεν είχε διαβήτη για παράδειγμα μιας και ποτέ σε αυτά τα εκατομμύρια χρόνια δεν έκανε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε υδατάνθρακες, αλλά το αντίθετο. Ο οργανισμός εξελίχθηκε με αυτό τον τρόπο και η “διατροφική πυραμίδα” είναι κάτι αφύσικο το οποίο ο οργανισμός μας δε μπορεί να αντιμετωπίσει. Στο βιβλίο θα βρείτε κάποιες ιδιαίτερα πικάντικες ιστορίες για το πως κυριάρχησε η πυραμίδα αυτή.

Ναι, η διατροφική πυραμίδα την οποία διδασκόμασταν στο σχολείο (!!) πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα, το οποίο δε στέκει ούτε λογικά ούτε επιστημονικά. Από τη λογική πλευρά, ο άνθρωπος στο 99.99% της υπάρξής του στον πλανήτη αυτό ποτέ δεν είχε διαβήτη για παράδειγμα μιας και ποτέ σε αυτά τα εκατομμύρια χρόνια δεν έκανε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε υδατάνθρακες, αλλά το αντίθετο. Ο οργανισμός εξελίχθηκε με αυτό τον τρόπο και η “διατροφική πυραμίδα” είναι κάτι αφύσικο το οποίο ο οργανισμός μας δε μπορεί να αντιμετωπίσει. Στο βιβλίο θα βρείτε κάποιες ιδιαίτερα πικάντικες ιστορίες για το πως κυριάρχησε η πυραμίδα αυτή.

Είναι πραγματικά τρελό το γεγονός ότι πράγματα που απλά κάποιοι πίστευαν αυθαίρετα πριν κάποια χρόνια χωρίς καμία απόδειξη να είναι σήμερα η mainstream άποψη. Σίγουρα κάποιοι ρόλο σε αυτή τη κατάσταση έχουν παίξει διάφορες “γλυκιές” εταιρίες και διάφορα σκάνδαλα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας (θα τα βρείτε στο βιβλίο) , αλλά αυτά είναι θέμα για επόμενο άρθρο. Το γεγονός είναι ότι έχουμε ξεφύγει υπερβολικά από τις τροφές τις οποίες εξελιχθήκαμε να τρώμε και το ότι ο οργανισμός μας δε μπορεί να διαχειριστεί κάτι τέτοιο γίνεται εμφανές από την πολύ μεγάλη αύξηση των μακροχρόνιων παθήσεων και της παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο σε ηλεκτρονική ή σε έντυπη μορφή χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο!

[1] https://www.dietdoctor.com/the-hidden-truth-behind-ancel-keys-famous-fat-graph

[2] https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/6/6/e010401.full.pdf

[3] https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/study-says-theres-no-link-between-cholesterol-and-heart-disease/

[4] https://ygeia-enarmonisi.gr/%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *