__________________________________________________________________________

H νέα πραγματικότητα που ζούμε εξαιτίας του κορονοϊού μοιάζει καταθλιπτική και περιοριστική. Μοιάζει σαν μία νεκρή περίοδος, όπου τίποτα δε λειτουργεί και όλα αναβάλλονται.  Μήπως όμως αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία για να κάνεις όλα αυτά που πάντα ήθελες αλλά η “γρήγορη καθημερινότητα” και η “ρουτίνα” υψώνονταν σαν εμπόδια μπροστά σου;

Η αναβλητικότητα είναι ίσως η μεγαλύτερη μάστιγα που βασανίζει τους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν μόνοι τους να χαράξουν μία διαφορετική και καλύτερη ζωή, μακριά από το συνηθισμένο και τη μετριότητα. Μάλιστα η χρόνια αναβλητικότητα θεωρείται από πολλούς ως ένα είδος ψυχολογικής διαταραχής. Πέρα όμως από τα δεκάδες ψυχολογικά αίτια που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά, πολλές φορές, πολλά πρακτικά ζητήματα γίνονται εμπόδια στην επίτευξη των στόχων μας. Θέματα όπως η δουλειά, η εκπαίδευση, υπηρεσιακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις κτλ καταναλώνουν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας και λειτουργούν σαν αυτόματος παραγωγός δικαιολογιών. Ποιος έχει όρεξη για τρέξιμο, για βιβλία ή για το νέο project που βασανίζει τα μυαλό του τους τελευταίους μήνες μετά από τη κούραση της ημέρας;

Σίγουρα οι περισσότεροι ταυτίζονται με τα παραπάνω, παρ’ όλα αυτά η πρώτη αντίδραση στην είδηση του lockdown, δηλαδή στον ορισμό της απελευθέρωσης από τη καθημερινότητα, δεν ήταν άλλη από έναν οργασμό κατανάλωσης σειρών, ταινιών και ειδήσεων. Για να μην παρεξηγηθώ, προφανώς το lockdown δεν πρόκειται για μία ευχάριστη κατάσταση, παρ’ όλα αυτά όταν κάποιος μπορέσει να χωνέψει την κατάσταση και είναι υγιής, τότε έχει απλόχερα μπροστά του όλο τον χρόνο που πάντα ευχόταν να έχει για να δημιουργήσει αυτά που θέλει και να γίνει αυτός που θέλει. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση της πανδημίας αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα μία χαμένη ευκαιρία και αρκετές δόσεις κατάθλιψης. 

Τα 4 must του lockdown. 

Απόφυγε την “εικονική μόλυνση”

Αν μέχρι τώρα έχεις γλιτώσει τον κορονοϊό, τότε πιθανότατα δεν έχεις γλιτώσει τον ιό της συνεχόμενης ροής των ειδήσεων. Όλοι μπήκαμε σε αυτό το “τρυπάκι”. Φύγε όσο πιο γρήγορα μπορείς γιατί το μόνο που πετυχαίνεις είναι να προσκαλείς επιπλέον πόνο και άγχος.

Διάβασε non-fiction βιβλία

Τα βιβλία είναι τα cheats της ζωής. Σε λίγες σελίδες μπορείς να πάρεις τις συμβουλές της ζωής ενός ανθρώπου ο οποίος χρειάστηκε δεκάδες χρόνια να αποκτήσει, μέσα από αποτυχίες και επιτυχίες. Και υπάρχουν πολλά τέτοια! Δες εδω μερικά:

Τρέξε το project που σκέφτεσαι εδώ και μήνες

Το να παρακολουθείς έναν ήρωα σε μία σειρά ή μία ταινία μπορεί να έχει κάποια benefits. Η τέχνη άλλωστε είναι αρκετά ικανή να αλλάξει τη κοσμοθεωρία μας. Η τέχνη όμως της δημιουργίας και της μετατροπής μας σε πρωταγωνιστή είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο.  Choose That. 

Έλα σε πραγματική επαφή με τους ανθρώπους 

Οι γρήγοροι καφέδες για να σκοτώσουμε την ώρα μας και οι χοροί στα clubs δεν υπάρχουν πλέον στο τραπέζι. Ήρθε η ώρα για μεθυσμένες συζητήσεις στο μπαλκόνι. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *