__________________________________________________________________________

Η παράνοια στην οποία ζούμε το τελευταίο διάστημα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εμπνευστεί από δυστοπικά μυθιστορήματα του προηγούμενου αιώνα, εκεί όπου η λέξη ολοκληρωτισμός πέρα από ανατριχίλα, συνοδευόταν και με αναμνήσεις πραγματικών γεγονότων και με ήχους από ουρλιαχτά και βλήματα. Αν κάποιος μας έλεγε πριν από λίγο καιρό ότι βασικές ελευθερίες όπως  η ελευθερία να δουλεύουμε ή η ελευθερία να περπατάμε στο δρόμο δεν θα υπήρχε πλέον, μάλλον θα γελάγαμε. Όλα αυτά πλέον όμως είναι καθημερινότητα ή αλλιώς μία “μερική κανονικότητα”.  Υπάρχουν πολλές τρομακτικές πτυχές σε όλη αυτή την ιστορία. Η αδιαφορία του κράτους για την επιστήμη, η αντιμετώπιση των πολιτών ως εγκεφαλικά καθυστερημένα όντα που κυνηγούν την ημερήσια δόση ντοπαμίνης τους και η διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού συστήματος υγείας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στον πάτο υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα το οποίο είναι ανεξάρτητο της πανδημίας. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος έχει την δύναμη να κάνει ότι θέλει. Σε αυτό ανήκουν όλα, ακόμα κι εσείς. Η συνειδητοποίηση αυτή είναι αυτό που πονάει και αυτό που πρέπει να κερδίσουμε από όλη αυτή την ιστορία.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, μιας και σαν site είχαμε αποφασίσει μέχρι τώρα να μην τοποθετηθούμε δημόσια όσο ακόμα τα πράγματα δεν ήταν ξεκάθαρα.

Το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας

Η επιδημία ξεκίνησε από την Κίνα και αυτό ήταν η αρχή του κακού. Ψεύτικα δεδομένα [1], καθυστέρηση και αστρονομικές εκτιμήσεις για το ποσοστό θνητότητας του ιού οδήγησαν την δύση σε πανικό και άμεσα σκληρά μέτρα. Σχεδόν κανένας δεν αντέδρασε τότε. Όλοι ήμασταν μαζί σε αυτό. Χτυπούσαμε παλαμάκια στα μπαλκόνια και απολυμαίναμε τους καφέδες που παραγγέλναμε και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.  Η έλλειψη δεδομένων και η αναξιοπιστία του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας ήταν αυτά που μας τρόμαξαν για αυτό το πρώτο διάστημα, κάτι που ήταν εν τέλη λάθος, αλλά αρκετά δικαιολογημένο παρ’ ότι δεν είχε – ακόμα και τότε – καμία επιστημονική βάση.

Προτάσεις του ΠΟΥ πριν την πανδημία

Η πραγματική επιστήμη

Οι πραγματικές μελέτες όμως και τα πραγματικά νούμερα για τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα της νόσου δεν άργησαν να παρουσιαστούν.  Εκεί που πιστεύαμε ότι είχαμε να κάνουμε με έναν ιό με θνητότητα 2-3% καταλήξαμε στο ότι η πραγματική θνητότητα είναι 0.23% και 0.05% σε άτομα κάτω των 70 ετών. [2] Παρ’ όλα αυτά, για μία μικρή ομάδα πληθυσμού η θνητότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη και αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο σύστημα υγείας. Με τα νέα δεδομένα είναι εμφανές ότι η λογική στρατηγική για την αντιμετώπιση την επιδημίας θα ήταν τα στοχευμένα μέτρα για αυτές τις ευπαθείς ομάδες μαζί με  έναν μεγαλύτερο επιδημιολογικό έλεγχο, δηλαδή μαζική χρήση τεστ.  Επιπλέον, απαραίτητη θα ήταν η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Σίγουρα πάντως τυφλά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας του υγιεί πληθυσμού με πιθανότητα θνητότητας σχεδόν μηδέν, δεν θα έπρεπε να είναι καν στο τραπέζι.

Κι όμως αυτό που έγινε ήταν ακριβώς αυτό. Τυφλά μεσαιωνικού τύπου lockdowns έκαναν ξανά την εμφάνισή τους. Πλέον όμως έπαψαν να είναι αθώα και δικαιολογημένα. Δεκάδες επιστημονικές μελέτες [3] κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα lockdowns έχουν μηδενική ή ελάχιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Για παράδειγμα, η δημοσίευση “A country level analysis measuring the impact of government actions, country preparedness and socioeconomic factors on COVID-19 mortality and related health outcomes” [4] από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο καταλήγει στα παρακάτω:

“Lastly, government actions such as border closures, full lockdowns, and a high rate of COVID-19 testing were not associated with statistically significant reductions in the number of critical cases or overall mortality.

“Increased mortality per million was significantly associated with higher obesity prevalence (RR=1.12; 95%CI: 1.06–1.19) and per capita gross domestic product (GDP) (RR=1.03; 95%CI: 1.00–1.06).”

Με λίγα λόγια το lockdown είναι αδιάφορη παράμετρος και κάποιος μπορεί να προβλέψει τους νεκρούς και τους σοβαρά νοσούντες για μία χώρα έχοντας δεδομένα όπως το ποσοστό παχυσαρκίας και το ποσοστό καπνιστών, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα από την ίδια μελέτη.

Μεταβλητές που επιδρούν στη θνητότητα του COVID19

Τα lockdowns δεν λειτουργούν επειδή είναι μια τυφλή και ταξική λύση πολλές φορές αντίστροφης προστασίας. Αυτοί που μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι στον υπολογιστή τους (δηλαδή ως επί το πλείστον νέοι υγιείς άνθρωποι με μηδενική πιθανότητα σοβαρής νόσησης) κλείνονται στα σπίτια τους, μαζί με τους ηλικιωμένους γονείς τους πολλές φορές, ενώ αυτοί που δουλεύουν σε εργοστάσια, για παράδειγμα, που συνήθως είναι πιο ευάλωτοι, δουλεύουν κανονικά έξω. Ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα στο σπίτι μέσα στην οικογένεια [5] και κάναμε ότι μπορούσαμε για να τους κλείσουμε όλους μαζί.

Παράλληλα, καθώς παίρνουμε μέτρα στατιστικά ασήμαντα για του θανάτους ή για τους διασωληνωμένους, καταστρέφουμε την οικονομία, πτωχεύουμε το δημιουργικό κομμάτι του πληθυσμού, οδηγούμε τον κόσμο σε κατάθλιψη [6] και σε αυτοκτονίες, ακυρώνουμε χειρουργεία και γενικά οδηγούμε στον θάνατο και στην καταστροφή πολύ περισσότερο κόσμο ακόμα και από αυτόν που ελπίζαμε να σώσουμε.  Με τη δικαιολογία της προστασίας της δημόσιας υγείας, κλείνουμε τα γυμναστήρια στα οποία δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση και είναι κρίσιμα για τα επίπεδα υγείας του πληθυσμού [7] και κλείνοντας τους μέσα τους οδηγούμε σε λιγότερη έκθεση στον ήλιο και επομένως σε χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Σημειώνεται ότι το 80% των ασθενών με Covid19 βρέθηκαν με ανεπάρκεια σε βιταμίνη D [8]. Με λίγα λόγια πέρα από το ότι κάνουμε τους ανθρώπους ευάλωτους σε ένα σωρό ψυχικές και σωματικές ασθένειες, τους κάνουμε πιο ευάλωτους και στον Covid19, με σκοπό να τους προστατέψουμε από αυτόν. 

Αυστηρότητα μέτρων σε σχέση με θανάτους ανά εκατομμύριο. Καμία συσχέτιση.

Όσον αφορά στους αριθμούς για τις “παράπλευρες απώλειες” των lockdown τα πράγματα είναι τρομακτικά. Στη μελέτη “Improved strategies to counter the COVID-19 pandemic: Lockdowns vs. Primary and Community Healthcare [9], 24 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από συνολικά 9 χώρες, αναφέρουν ως παραδείγματα την αύξηση κατά 35% των καρδιαγγειακών θανάτων στην οικία που καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την εκτιμώμενη απώλεια 1,7 εκατομμυρίου ετών ζωής στην Ελβετία λόγω των ψυχικών επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων. Επισημαίνουν τον αυξημένο κατά 63% κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τους ανέργους, και τη μέση απώλεια 10 ετών ζωής στα άτομα με ψυχική νόσο, που αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων. Τονίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μόνο «την κορυφή του παγόβουνου» σε σχέση με τις επιπτώσεις των lockdown, και χαρακτηρίζουν αυτή τη στρατηγική ως φαύλο κύκλο που δεν επιφέρει μόνιμα οφέλη. Σημειώνουν με έμφαση ότι η σημερινή στρατηγική παραβιάζει βασικές αρχές Δημόσιας Υγείας διότι όλα τα μέτρα λαμβάνονται με βάση μόνο τα δυνητικά οφέλη των ακραίων περιοριστικών μέτρων ως προς τη νόσο COVID-19, ενώ αγνοούν πλήρως τις αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές, ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις των μέτρων, που αναμένεται να είναι μακροχρόνιες και να αφορούν νεότερα και πιο παραγωγικά κομμάτια του πληθυσμού, ακόμη και παιδιά. [10]

Η ηθική του ολοκληρωτισμού

Ένα μέτρο που προκαλεί αύξηση κατά 35% των καρδιαγγειακών θανάτων, 63% κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τους ανέργους, και τη μέση απώλεια 10 ετών ζωής στα άτομα με ψυχική νόσο και ένα σωρό προβλήματα ακόμα και φέρνει στην καλύτερη περίπτωση πενιχρά αποτελέσματα στην διαχείριση του Covid,  πρόκειται για ένα καθαρά επικοινωνιακό μέτρο στην εποχή του attention economy. Όταν ο covid έχει κερδίσει όλη την προσοχή (με την βοήθεια και των χρηματοδοτούμενων ΜΜΕ), η επιτυχία μιας κυβέρνησης στα μάτια του κόσμου κρίνεται από τα νούμερα που αφορούν τον covid και από την ποσότητα-αυστηρότητα των μέτρων. Οι κυβερνήσεις το μόνο που θέλουν (και λογικό είναι) είναι να μην μπορεί να βγει αύριο η αντιπολίτευση και να μιλήσει για ματωμένα χέρια. Κάνοντας το αυστηρότερο μέτρο που υπάρχει θα μπορούν να ρίξουν την ευθύνη στην εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες (έτσι όπως ο κομμουνισμός είναι καλός, αλλά δεν εφαρμόστηκε σωστά) ή θα πουν ότι χωρίς lockdown θα ήταν πολύ χειρότερα και για τις δραματικές παράπλευρες απώλειες, μάλλον δεν θα ασχοληθεί κανένας μιας και όλα γίνονται με ένα πρόσχημα που δύσκολα κοντράρει κάποιος: το πρόσχημα ότι προσπαθούμε να σώσουμε ζωές.

Από πλευράς αυστηρού game theory το lockdown είναι η καλύτερη επιλογή για μία κυβέρνηση, ειδικά όταν το κάνουν και άλλες χώρες. Δεν είναι η καλύτερη όμως ούτε για την υγεία του πληθυσμού ούτε για τους συνολικούς θανάτους ούτε για τίποτα άλλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το attention, δηλαδή αυτό με οποίο ασχολείται κόσμος είναι το πιο σημαντικό στην χειραγώγηση της μάζας. Το γεγονός αυτό καθιστά τα χρήματα που η κυβέρνηση έδωσε στα ΜΜΕ την καλύτερη επένδυση που θα μπορούσε να κάνει. Η κριτική των καναλιών στο ότι δεν δουλεύουν τα μέτρα, πάντα ήταν προτροπή για περισσότερα. Μονάδα μέτρησης της επιτυχίας μας σαν είδος κατάφερε να γίνει ο αριθμός των κρουσμάτων ανά ημέρα (σε τυχαία μάλιστα δείγματα ανθρώπων που πέρναγαν από την πλατεία!). Το περιεχόμενο και η μεγάλη εικόνα χάθηκαν. Μετράμε και κλαίμε για τους 100 νεκρούς τη μέρα ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων στην χώρα είναι πάνω από 300. Δεν ξέρουμε καν αν και πόσο έχουν αυξηθεί οι θάνατοι συνολικά και από ποιες αιτίες προκλήθηκαν! (Αν θα έπρεπε να κοιτάμε κάποιο νούμερο κάθε μέρα ντε και καλά θα έπρεπε τουλάχιστον να ήταν αυτό). Μιλάμε για γεμάτες ΜΕΘ τη στιγμή που το 2018 η ΠΟΕΔΗΝ βασισμένη σε έρευνα σε 74 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας κατέληξε στο ότι 1000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα λόγω έλλειψης σε ΜΕΘ! [11]. Αν κάποιος αναζητήσει για ειδήσεις προηγούμενων ετών που αφορούν ΜΕΘ, θα δει επίσης ότι το 2019 υπήρχαν λίστες αναμονής 40-80 ατόμων για κρεβάτι σε ΜΕΘ [12]. Τότε βέβαια το attention δεν βρισκόταν στις ΜΕΘ και στους θανάτους. Το θέμα δεν ήταν viral, άρα κανένας δεν είχε λόγο να βγει σχεδόν κλαίγοντας στην τηλεόραση και να μας παρακαλέσει να καταστρέψουμε τις ζωές μας για να σώσουμε “έστω και μία ζωή”. 1000 άνθρωποι τον χρόνο που με κάθε αγορά που έκαναν σε όλη τους την ζωή πλήρωναν φόρο στο κράτος πέθαιναν λόγω ανεπάρκειας του συστήματος. Επειδή δεν έβρισκαν ΜΕΘ. Και κανείς δεν ασχολήθηκε επειδή δεν ήταν θέμα που “πουλάει” όπως είναι μία πανδημία. Δεν καταπίνεται εύκολα.

Το σύστημα υγείας ήταν και είναι ανεπαρκές. Μιας και το μονοπώλιο στον τομέα την υγείας ανήκει στο κράτος, δεν θα περίμενε κανένας εκπληκτικές υπηρεσίες ικανές να αντιμετωπίσουν επιδημίες. Κάποια στιγμή όμως ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτό το μονοπώλιο. Το κράτος θα μπορούσε να παρέχει υγεία στους μη έχοντες χωρίς να διοικεί παράλληλα. Μέσα στην πανδημία μόνο η ιδιωτική οικονομία κατάφερε να σταθεί όρθια και να σώσει την κατάσταση, εκεί όπου το καθεστώς της επέτρεψε. Κράτησε τα super market και τα online καταστήματα γεμάτα, έφτιαξε μάσκες και αντισηπτικά, φάρμακα και δεκάδες εμβόλια. Το δημόσιο το μόνο που έκανε ήταν τα κλείσει τον κόσμο στα σπίτια του και να ακυρώσει το 80% των εγχειρήσεων που αυτό δεν θεωρεί σημαντικό μπας και γλιτώσει την κατάρρευση.  Το κράτος πέρα από το ότι αυθαίρετα αποφασίζει αν το δικό σου επάγγελμα είναι χρήσιμο, και αν πρέπει να πωλούνται αγιοβασίληδες [13],[14], αποφασίζει και αν το δικό σου πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό, μιας και είναι απολύτως ανίκανο να αντιμετωπίσει μία κατάσταση κρίσης.

Οι άνθρωποι, τέλος, αντιμετωπίζονται σαν άβουλα πλάσματα και εν τέλη μετατρέπονται σε τέτοια [15]. Η επιστήμη χρησιμοποιείται κάθε φορά σαν φερέφωνο, ανάλογα με το πως βολεύει. Όταν δεν υπάρχουν μάσκες η επιστήμη (δηλαδή η διορισμένη επιτροπή, της οποία τα μέλη έχουν τα μισά references σε papers από τον Ιωαννίδη [16]), τότε οι μάσκες δεν βοηθάνε. Όταν φτιαχτούν μάσκες, τότε είναι υποχρεωτικές. Δεν υπάρχει σεβασμός στην ελευθερία του άλλου να σταθμίσει τα ρίσκα μόνος του για τη ζωή του. Πολλοί 80άρηδες σίγουρα θα προτιμήσουν να πάρουν ένα τέτοιο ρίσκο από το να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους απομονωμένοι και φοβισμένοι [17]. Όπως ανέφερε ο κυβερνήτης του Texas, καθώς ανακοίνωνε ότι δεν θα γίνουν άλλα lockdowns στην πολιτεία: “Μπορείτε όλοι να διαφωνήσετε μαζί μου, αλλά δεν μπορείτε να πείτε στους ανθρώπους που ζουν σε ένα ελεύθερο έθνος ότι δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στη δουλειά τους και να φέρουν φαγητό στο τραπέζι τους. Δεν αισθάνεστε ασφαλείς; Μείνετε σπίτι. Ελευθερία είναι το δικαίωμα να μπορείτε να αποφασίζετε.

Τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτό

Το aformes.com δεν είναι ένα ειδησιογραφικό site ούτε ένα site που πετάμε την αποψάρα μας  και κράζουμε. Είναι ένα site αυτοβελτίωσης μέσα από το οποίο όλοι (αρθρογράφοι και αναγνώστες) προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο εαυτό με στόχο να κερδίσουμε τη ζωή. Η ζωή θεμελιωδώς δεν έχει κάποιο νόημα. Είμαστε τυχαίες υπάρξεις που αναπόφευκτα θα σβήσουμε στο σκοτάδι. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να κυνηγήσουμε όσο γίνεται αυτό το μικρό διάστημα της ύπαρξης. Τα κράτη από πάντα χρησιμοποιούσαν τις θρησκείες για να ελέγξουν τους δυστυχισμένους ανθρώπους. Ήθελαν να τους κάνουν να πιστέψουν ότι υπάρχει μία καλύτερη ζωή μετά τον θάνατο, οπότε σε αυτή δεν πειράζει που είστε δυστυχισμένο ή μέτριοι. Απλά περιμένετε να περάσει, μείνετε καλά παιδιά, υπακούστε και όλα θα πάνε καλά.

Το νόημα αυτού του μικρού χρονικού διαστήματος μπορεί να το βρει κανείς σε πολλά, αλλά ένας κοινός τόπος όλων μας σίγουρα είναι μία ελεύθερη ζωή χωρίς καταπίεση και φασισμό. Μία ζωή όπου δεν θα μπορεί κάποιος για κάποιο λόγο (βάσιμο ή όχι) να μου απαγορεύσει να ανοίξω το μαγαζί μου και να δουλέψω για να ζήσω.

Στον σημερινό κρατικιστικό κόσμο δεν υπάρχει ιδιοκτησία[18] ούτε ελευθερία. Όλα αυτά, όταν φαινομενικά υπάρχουν, είναι δανεικά και προσωρινά. Όταν το κράτος θέλει, έχεις κάποιες ελευθερίες. Κάποιες φορές μπορεί να έχεις λιγότερες, κάποιες περισσότερες, κάποιες καθόλου. Δεν αποφασίζεις εσύ. Και έπρεπε να συμβεί μία πανδημία για να το καταλάβουν όλοι αυτό.

Όπως λέμε συνέχεια, ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει κάποιος από αυτό είναι να προσφέρει τόσα πολλά στον κόσμο, όπου ο κόσμος θα τον ανταμείψει. Χρήματα σε ένα καπιταλιστικό ή ένα μετα-καπιταλιστικό σύστημα έχει αυτός που παράγει αξία και ο κόσμος με τα λεφτά του αποφασίζει ότι την χρειάζεται και του βελτιώνει τη ζωή. Όταν κάποιος έχει προσφέρει αρκετή αξία τότε η πραγματική του ανταμοιβή είναι η ελευθερία. Πλέον μπορεί να ταξιδέψει εκεί όπου του φέρονται καλύτερα και να ζει όπως θέλει. Όταν το εγχώριο καθεστώς επιβάλει μεσαιωνικές καραντίνες, για παράδειγμα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να πάει κάπου αλλού και να συνεχίσει τη ζωή του.  Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει κάποιος από οτιδήποτε δεν του αρέσει, είτε αυτό είναι το μεγάλο κράτος είτε αυτό είναι για κάποιους η “ζούγκλα” του φιλελευθερισμού.  Οι επαναστάσεις και οι διαδηλώσεις είναι για αυτούς που δεν μπορούν. Εμείς μπορούμε. Keep going!

Αναφορές

[1] https://www.capital.gr/diethni/3499352/cnn-i-kina-elege-psemata-gia-ta-krousmata-apekrupte-simantikes-plirofories-apo-ton-oktobrio-tou-2019 

[2] https://www.who.int/bulletin/online_first/BLT.20.265892.pdf

[3] https://thefatemperor.com/published-papers-and-data-on-lockdown-weak-efficacy-and-lockdown-huge-harms/

[4] https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30208-X/fulltext

[5] https://www.skai.gr/news/ygeia/koronoios-pithanoteri-i-molynsi-mesa-stin-oikogeneia-mesa-sto-lockdown-nea-ereyna

[6] https://www.itspossible.gr/%cf%84%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bb%cf%8d%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%84%cf%84/

[7] https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/ereyna-ta-gymnastiria-einai-zotikis-simasias-gia-tin-ygeia-kai-tin-eyimeria-ton-politon/

[8] https://www.healthline.com/health-news/new-study-found-80-percent-of-covid-19-patients-were-vitamin-d-deficient

[9] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214750020304431

[10] https://www.facebook.com/coronavirusgreeceresearch/posts/196235398723134

[11] https://www.athensvoice.gr/greece/417549_1000-thanatoi-hrono-apo-elleipseis-se-monades-entatikis-therapeias

[12] https://www.iapopsi.gr/poedin-lista-anamonis-40-80-atomon-gia-krevati-se-meth/

[13] https://www.youtube.com/watch?v=ZHJ336K5b50&feature=youtu.be&t=214

[14] https://www.facebook.com/panagiotis.perros/posts/10224429345863679

[15] https://aformes.com/kratismos-anefthinotita/

[16] https://youtu.be/5txdE8mpH0g?t=9548

[17] https://www.youtube.com/watch?v=6sSfmrsG3Oo

[18] https://aformes.com/home-state/

Bonus

[Α] How Socialist Dogma Replaces Real Science with “Settled Science” https://mises.org/wire/how-socialist-dogma-replaces-real-science-settled-science,

Πώς οι Σοσιαλιστές (Σοβιετικοί και Ναζί), αποσιώπησαν την επιστήμη και επέβαλαν την δική τους ψευδοεπιστήμη.

[Β] Η κυβέρνηση δεν δρα σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων https://www.youtube.com/watch?v=323HatqoZxY


[Γ] Ανοιχτή επιστολή καθηγητών πανεπιστημίου για την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας https://www.coronavirus-greece.gr/covid19/index.php/el/teleftea-nea/213-letter.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *