__________________________________________________________________________

Η Έλενα Κρεμλίδου είναι μία γνωστή instagrammer η οποία πριν λίγες μέρες δήλωσε πως: «Είναι κρίμα εν έτει 2021 να θεωρείται ότι το Instagram δεν είναι δουλειά. Γιατί άκουσα διάφορα σχόλια που αναρωτιόντουσαν αν θεωρείται επάγγελμα και αν φορολογούμαστε. Θέλω να απαντήσω ότι όντως φορολογούμαστε και όντως είναι δύσκολο. Δεν είναι εύκολο. Εγώ είμαι ταυτόχρονα και το προϊόν, και ο διαφημιστής και κάνω το project management. Κάνω πάρα πολλά πράγματα για να βγει μια εταιρεία στον αέρα. Δεν είναι εύκολο. Δεν σκάβω, φυσικά υπάρχουν πολύ πιο δύσκολες δουλειές αλλά δεν σημαίνει ότι είναι μια δουλειά που δεν υπάρχει μια άλφα ταλαιπωρία». Αυτό που ακολούθησε στα social media ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Το μέγεθος του μίσους και του φθόνου που βγήκε στην επιφάνεια από σχεδόν το σύνολο των χρηστών ήταν αδιανόητο. Για να πάρετε μια γεύση, η εικόνα που επικράτησε ήταν κάπως έτσι (και αυτά είναι κάποια κόσμια σχόλια).

Είναι το content creation δουλειά;

Το θέμα έχει ζουμί και ενδιαφέρουσες προεκτάσεις, αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το content creation, δηλαδή η δημιουργία περιεχόμενου είτε αυτή έχει να κάνει με πιο σοβαρό περιεχόμενο εκπαιδευτικού ή ενημερωτικού χαρακτήρα είτε έχει να κάνει με πιο “ανάλαφρο” περιεχόμενο και είτε αφορά ελεύθερους επαγγελματίες που κάνουν συνεργασίες με εταιρείες είτε υπαλλήλους, όχι απλώς είναι δουλειά, αλλά είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους κλάδους στον σύγχρονο κόσμο. O βασικός λόγος είναι ότι το influencer marketing, δηλαδή η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάποια σημαντική βάση χρηστών που τους ακολουθεί για τον οποιοδήποτε λόγο, είναι πολύ πιο αποδοτικός από τις ξερές και άψυχες διαφημίσεις. Ο τομέας διαρκώς μεγαλώνει και οι εταιρίες πλέον ξοδεύουν ίσως και το μεγαλύτερο κομμάτι του budget τους σε influencers. Από άποψη εισοδήματος τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι influencers με περισσότερους από 100 χιλιάδες followers αμείβονται (κατά μέσο όρο) 200$ ανά post. Μόνο αν κάποιος δεν έχει ακούσει τίποτα για το τι γίνεται στον κόσμο λοιπόν θα μπορούσε να γράψει τα παραπάνω ειρωνικά σχόλια.

Είναι εύκολη δουλειά;

Το δεύτερο θέμα που αναφέρθηκε είναι το κατά πόσο η δουλειά αυτή είναι δύσκολη. Η απάντηση είναι πως για να φτάσει κάποιος στο σημείο να μπορεί να βγάλει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό με ένα post στο instagram από το σπίτι του (όση ώρα και όσο κόπο κι αν χρειάζεται για να φτιαχτεί αυτό), αυτό σημαίνει πως η δουλειά και τα ρίσκα που υπάρχουν από πίσω είναι τεράστια. Αν ήταν εύκολο, όλοι θα το έκαναν. Η πραγματικότητα είναι πως η πιθανότητα αποτυχίας στον τομέα αυτό, αλλά και γενικά στην επιχειρηματικότητα είναι 99% και αυτό αν 1 στις 1000 πάρεις την απόφαση να εκτεθείς και αν ασχοληθείς με κάτι τέτοιο.

Πώς εξηγείται η αντίδραση;

Η αντίδραση των χρηστών των social media εξηγείται εύκολα για κάποιον που έχει μελετήσει λίγο ανθρώπινη ψυχολογία, αλλά και για κάποιον που απλά ξέρει ποια είναι η θλιβερή ελληνική πραγματικότητα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όταν νιώθει ότι τα πιστεύω του και οι βασικές ιδέες και απόψεις του απειλούνται, τότε δημιουργεί άμυνες. Όταν κάποιος είναι παγιδευμένος σε μία δουλειά και μία ζωή που δεν του αρέσει και βλέπει κάποιον άλλον να πετυχαίνει και να έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να βγάζει χρήματα από το internet τότε προσπαθεί να πείσει υποσυνείδητα τον εαυτό του ότι αυτός κάνει κάτι εύκολο ή ότι ήταν τυχερός. Ανάλογα με την περίπτωση βέβαια μπορούν να υπάρξουν και άλλες άμυνες, όπως στην περίπτωση της Μαριπόζας όπου κάποιος μπορεί να πει διάφορα επιπλέον πράγματα για την εξωτερική της εμφάνιση κτλ. Το θέμα βέβαια είναι γενικό και παρατηρείται συνέχεια στην Ελλάδα, όταν κάποιος προσπαθήσει να κάνει κάτι λίγο διαφορετικό από το nine to five που επιβάλει ο όχλος.

Στην Ελλάδα της μιζέριας και της βαθιάς ριζωμένης αντίληψης που λέει ότι ο επιτυχημένος είναι κακός και ότι πρέπει να τον ρίξουμε και στην Ελλάδα των ανθρώπων με fixed mindset που έχουν χάσει την ικανότητα να έχουν όρεξη για ζωή και καινοτομία, δεν υπάρχει πολύς χώρος για εξέλιξη. Οι άνθρωποι δεν παρατηρούν τι γίνεται στον κόσμο. Είναι κλειδωμένοι στη φούσκα: σχολείο, σχολή, δουλειά, θάνατος, που όταν κάτι λίγο αντισυμβατικό εμφανίζεται είναι έτοιμοι να βγουν με τους πυρσούς στις πλατείες. Ποιοι άραγε στην Ελλάδα ξέρουν τι είναι το dropshipping, το NFT και το AI για να μπορέσουν να καταλάβουν ότι το content creation σαν ανεξάρτητος ελεύθερος επαγγελματίας είναι δουλειά και μάλιστα πολύ πιο σχετική στην κοινωνία του μέλλοντος από τις “σκληρές” δουλειές που αναφέρουν οι οποίες είναι θέμα χρόνου να αυτοματοποιηθούν πλήρως;

Όπως είπε ο Gary Vee πρόσφατα: Τhe level of disrespect that so many of you have for these platforms and their capabilities is your vulnerability of your upside.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *