Το instagram μπορεί να θεωρηθεί από πολλούς ως ένα μέρος για να κρυφοκοιτάξει κάποιος τις γκλαμουράτες ζωές των “φίλων” του και να δείξει ότι περνάει καλύτερα. Και εν μέρη έχουν δίκιο. Όπως όμως ισχύει σε κάθε μέσο και σε κάθε τεχνολογία, η χρήση της είναι αυτή που καθορίζει τη αξία που προσφέρει. Πώς θα μπορούσε λοιπόν ένα social media να βελτιώσει τη ζωή μας; Κάποια προφανής απαντήση εδώ είναι η ευκολία που προσφέρει στο να προωθήσουμε τη δουλειά μας στο ευρύ κοινό, αλλά σε αυτό το άρθρο θα δούμε έναν άλλο – λιγότερο προφανή – τρόπο, ο οποίος μπορεί να εφαρμοστεί για να μας βοηθήσει σχεδόν σε οποιονδήποτε στόχο αυτοβελτίωσης έχουμε βάλει στον εαυτό μας και δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε.

Η βασική κατάρα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι ότι πιστεύουμε ότι οι σκέψεις μας καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Οι σκέψεις μας είναι απλά τα άπειρα ενδεχόμενα για το ποιοι θα μπορούσαμε να είμαστε, ενώ οι πράξεις μας από την άλλη αντικατοπτρίζουν την πραγματική μας φύση.  Όταν οι σκέψεις μας ευθυγραμμίζονται με τις πράξεις μας τότε είμαστε ευτυχισμένοι, διαφορετικά ζούμε σε ένα χάος. Ίσως ο μόνος τρόπος για να μεταβούμε σε μία πιο ευτιχυσμένη ζωή είναι να καταφέρουμε να αναλύσουμε και να ελέγξουμε τις συνήθειές μας. Να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις συνήθειες που μας πηγαίνουν πίσω και να αναπτύξουμε νέες συνήθειες οι οποίες θα μας πάνε μπροστά. Και κατά βάθος ξέρουμε ακριβώς ποιες είναι αυτές.

Μία βασική τεχνική που μας βοηθάει να χτίσουμε καλές συνήθειες ή να κόψουμε κακιές είναι η τεχνική της “αλυσίδας“. Στη τεχνική αυτή πρέπει να συνδέσουμε την καθημερινή επανάληψη της συνήθειας που θέλουμε να χτίσουμε με κάτι το οποίο θα “χαλάσει” εάν για μια μέρα αποτύχουμε, εάν δηλαδή σπάσουμε την αλυσίδα. Ένας απλός τρόπος θα ήταν να έχουμε ένα ημερολόγιο και να σημειώνουμε ένα Χ σε κάθε επιτυχημένη μέρα. Η προσμονή του γεμισμένου με Χ ημερολογίου θα μας κάνει να επαναλαμβάνουμε καθημερινά τη δραστηριότητα που επιθυμούμε. Εάν θέλουμε να εξετάσουμε την επιστημονική εξήγηση αυτής της προσμονής, θα δούμε ότι καθώς προχωράμε προς τον στόχο εκκρίνονται στον εγκέφαλό μας ποσότητες ντοπαμίνης που μας κάνουν να νιώθουμε επιτυχία και ευχαρίστηση. Επιπλέον όσο η αλυσίδα μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τη σπάσεις μιας και αισθάνεσαι ότι όλος ο κόπος των προηγούμενων ημερών θα πάει στράφι, μιας και το σερί θα αποτύχει. Εξάλλου η επιθυμία μας να μη χάσουμε κάτι που ήδη έχουμε είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία να αποκτήσουμε κάτι νέο.

 

 

Ένα άλλο στοιχείο που μας βοηθάει να χτίσουμε μία συνήθεια είναι όταν κάποιος άλλος θα μπορεί να μας κρίνει για αυτή. Όταν δηλαδή εάν αποτύχουμε τότε αυτό θα μαθευτεί! Και εδώ έρχεται το instagram!

Αντί να σημειώνετε με Χ στο ημερολόγιο μπορείτε να δημοσιεύσετε το challenge σας σε όλους σας τους followers. Ένα story την ημέρα που θα αποδεικνύει στους followers σας ότι πραγματοποιήσατε την υπόσχεσή σας, σας κάνει να χτίσετε την αλυσίδα που συζητήσαμε νωρίτερα, αλλά και να έχετε μία καλοπροαίρετη κοινωνική πίεση που θα σας σπρώχνει όλο και περισσότερο στον στόχο που οι ίδιοι θέσατε. Οι εύκολες δικαιολογίες δε θα είναι πλέον αποδοτικές. Δε θέλετε να σπάσει η αλυσίδα και κυρίως δε θέλετε να ρεζιλευτείτε μπροστά στα μάτια των φίλων σας. Μετά από κάποιες μέρες το habit που θέλετε να φτιάξετε θα γίνεται όλο και πιο εύκολο μέχρις ότου αυτό θα γίνεται μηχανικά!

 

Στο δικό μας instagram: https://www.instagram.com/aformescom/ έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα challenge και σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε αρκετά περισσότερα. Το challenge έχει τίτλο ¨ποδήλατο ή άλλου είδους γυμναστικής τουλάχιστον για μία ώρα κάθε μέρα για 20 μέρες”.

Ακολουθήστε μας στο instragram για περισσότερα!

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *