Το Placebo Effect είναι ένα φαινόμενο με το οποίο είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι χωρίς όμως να δείχνουμε τον θαυμασμό που του αρμόζει. Πρόκειται για το φαινόμενο όπου κάτι πραγματικό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι θα συμβεί και χωρίς κανέναν άλλο λόγο και στην ψυχολογία βασίζεται στην θεωρία της προσδοκίας. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο εντυπωσιακά ισχυρό που όλες οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων περιλαμβάνουν πάντα μία ομάδα ελέγχου (control group) στην οποία χορηγείται ένα χάπι placebo, το οποίο συνήθως είναι ένα χάπι ζάχαρης. Μάλιστα δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένα φάρμακο σε κλινικές μελέτες να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το placebo. Τα placebo επίσης αποδεικνύεται ότι είναι 50% πιο αποτελεσματικά από ένα πραγματικό φάρμακο στη μείωση της ημικρανίας, πολλοί πιστεύουν ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά,  ενώ μάλιστα μία έρευνα αποδεικνύει ότι τα πιο ακριβά placebo είναι πιο αποτελεσματικά! Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα σε καρδιακές παθήσεις, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας χημειοθεραπείας, αλλά και στο Parkinson.

Μπορεί στην ιατρική και στη φαρμακευτική επιστήμη αυτό να θεωρείται κάτι συνηθισμένο, αλλά ας σκεφτούμε λίγο πόσο ακραία εντυπωσιακό είναι αυτό που συμβαίνει. Δηλαδή το μυαλό θεραπεύει το σώμα από κανονικές ασθένειες! Και ενώ μπορεί να ξέρουμε από την καθημερινότητα μας ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και σε εμάς, ποτέ δεν έχουμε κάτσει να δούμε πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στρατηγικά. Βλέπετε, αν μπορούμε να κάνουμε τόσο απίστευτα πράγματα μόνο και μόνο με τη σκέψη και την πίστη σε αυτό, τότε μάλλον μπορούμε να δημιουργήσουμε μία δική μας πραγματικότητα όπου θα είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Αντίστοιχα, όμως, οι σκέψεις μας μπορούν να μας αρρωστήσουν. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται nocebo effect. Όταν κάποιος εκτίθεται έντονα σε αρνητικές φωνές, οι ίδιες του οι σκέψεις γίνονται αρνητικές με αποτέλεσμα αρνητικά πράγματα να συμβαίνουν όντως σε αυτόν. Αν κάποιος παρακολουθεί συνέχεια ειδήσεις οι οποίες μιλάνε συνέχεια για αρρώστιες, για Covid19 κτλ τότε είναι όντως πιο πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αυτού να αποδυναμωθεί και άρα να είναι πιο πιθανό να κολλήσει όντως την ασθένεια, ή να έχει πραγματικά συμπτώματα ακόμα και χωρίς να έχει την ασθένεια. 

How Do Nocebo Phenomena Provide a Theoretical Framework for the COVID-19 Pandemic?

Εφόσον οι σκέψεις μας και αυτά που ταΐζουμε το μυαλό μας μπορούν να επηρεάσουν το ίδιο μας στο σώμα, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν στην ψυχοσύνθεσή μας. Εάν κάποιος όλη μέρα μας διδάσκει το πόσο χάλια είναι η ζωή, λόγω της κυβέρνησης, του οικονομικού συστήματος κτλ, τότε εμείς θα είμαστε βαθιά θλιμμένοι, νευριασμένοι και γεμάτοι μίσος σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Η ζωή είναι μικρή και οι μέρες δεν γυρίζουν πίσω, συνεπώς αν θέλουμε μία καλύτερη ζωή πρέπει να αλλάξουμε τις σκέψεις μας κάνοντας πρακτική πλύση εγκεφάλου στον ίδιο μας τον εαυτό. 

Το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε τις σκέψεις μας και να τις φτιάξουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο σημείο σε όλους τους τομείς είναι να κόψουμε τον ήχο σε αυτούς που μας ποτίζουν αυτές τις σκέψεις. Καμία από τις σκέψεις οι οποίες όπως δείξαμε, μας αρρωσταίνουν, δεν ξεκίνησαν από εμάς. Κάποιος τις φύτρωσε σε εμάς. Ο αριστερός τρόπος σκέψης είναι ίσως ο μεγαλύτερος κηπουρός και η αρνητικότητα που σπέρνει έχει δραματικές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση του ατόμου και στις σκέψεις που δηλητηριάζουν μακροχρόνια τη ζωή του. Η αριστερά διδάσκει ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς και των ελεύθερων επιλογών είναι λάθος και πως πρέπει να ρίξουμε τους επιτυχημένους και να πάρουμε από αυτούς. Μας διδάσκει ότι είμαστε θύματα των περιστάσεων, πως επειδή γεννηθήκαμε στην εργατική ή την μεσαία τάξη θα είμαστε για πάντα εκεί και πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.  Μας διδάσκει πως η καλή ζωή είναι για τους λίγους τυχερούς που τα είχαν όλα έτοιμα ή που έκλεψαν την δική μας εργασίας για να την αποκτήσουν. 

Οι ιδέες αυτές όταν με τον καιρό γίνουν προσωπικές μας σκέψεις, όπως μας έδειξε το nocebo effect, θα μας οδηγήσουν στην αρρώστια. Στην αρρώστια του να νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, στην αρρώστια που νομίζουμε ότι δεν έχουμε εμείς τον έλεγχο της ζωής μας και στην αρρώστια που νομίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα φτωχοί. Εφόσον ο εγκέφαλός μας εκπαιδευτεί και αυτές οι ιδέες γίνουν σκέψεις και τρόπος ζωής, τότε όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Θα είμαστε για πάντα αυτό που μισούμε επειδή κάποιοι μας δίδαξαν ότι αυτό είμαστε.

Σε επόμενο στάδιο και καθώς έχουμε ξεχάσει όλα όσα θέλαμε να πετύχουμε όταν ήμασταν μικροί (που αμφιβάλλω ότι ήταν να ρίξουμε το κεφάλαιο) εκλογικεύουμε τη δυσαρέσκεια που μας βγάζει η ζωή και αντιλαμβανόμαστε συνήθως υποσυνείδητα και εκφράζουμε μέσω εκρήξεων και νεύρων. Το υποσυνείδητό μας σίγουρα ξεκίνησε λαμπερό και έτοιμο να δημιουργήσει. Τη λάμψη αυτή την βλέπουμε σε όλα τα παιδιά, όπως και βλέπουμε το πως την χάνουν χρόνο με το χρόνο. Τα παιδιά είναι δημιουργικά, με ενέργεια να κερδίσουν τη ζωή. Έχουν συνεχώς απορίες για τα πάντα και ονειρεύονται να γίνουν μεγάλοι. Καθώς μεγαλώνουν όμως σε μια κοινωνία γεμάτη αρνητισμό πνιγμένοι από fixed mindset ιδέες, όλα αυτά τελειώνουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι δημιουργικοί, δεν κάνουν όνειρα και δεν έχουν καν περιέργεια να μάθουν. Ο κόσμος γύρω μας είναι εντυπωσιακός, γεμάτος εξωπραγματική τεχνολογία, οι γνώσεις της ανθρωπότητας για το σύμπαν και την ύπαρξη είναι πλέον τεράστιες, αλλά και πάλι εμείς δεν έχουμε καν την περιέργεια να ψάξουμε για αυτά. Προτιμούμε να πιστεύουμε ότι οι γνώσεις μας πάνε μέχρι ένα σημείο και δεν μας νοιάζει τίποτα άλλο από εδώ και πέρα, αρκεί να βγει η άδικη αυτή ζωή.

Εφόσον όμως νιώθουμε ότι όλα είναι μαύρα στη ζωή, όπως μας λέει και η θεωρία της προσδοκίας,  το υποσυνείδητο θεωρεί ότι για να μην παίρνει αυτό που θέλει τότε αυτό ζήτησε. Και αφού αυτό ζήτησε αυτό είναι που θέλει, δηλαδή αυτό που θέλει είναι να μην παίρνεις όταν ζητάει, πράγμα που οδηγεί στην απόλυτη παρακμή του ατόμου.

Οι ιδέες του ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε σίγουρα δεν προέρχονται μόνο από την αριστερά, αλλά η αριστερά είναι αυτή που μεταδίδει αυτές τις ιδέες και αυτή τη νοοτροπία στη νέα γενιά με ύπουλο τρόπο, υποκρινόμενη ευσπλαχνία προς τους αδύναμους. Προφανώς όταν παρουσιάζεται κάποιος σαν σωτήρας των αδύναμων δεν είναι εύκολο να κινηθείς εναντίον του. Η βασική αιτία που οι νέοι θυματοποιούνται και γεμίζουν με νεύρα και μίσος τη ζωή τους είναι, όπως και να το κάνουμε, η πλύση εγκεφάλου από την αριστερά η οποία γίνεται σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας και όχι απαραίτητα ακόμα κάποιο κόμμα. Ας αρχίσουμε να βλέπουμε και ας δώσουμε ψυχολογικά κίνητρα στους ανθρώπους να κάνουν πράγματα και να ζήσουν τη ζωή που κάποτε ονειρεύτηκαν. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *