__________________________________________________________________________

Η αισιοδοξία είναι μια λέξη χιλιοχρησιμοποιήμενη και εκφραζόμενη μέσα από πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις. Αν και όλοι μας την χρειαζόμαστε πολλές φορές η έννοια της χάνεται στην υπερχρήση. Κάποτε δημιουργεί παγίδες και άλλοτε γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης. Πολλοί έχουν την πεποίθηση πως οι λέξεις είναι τόσο άπλες όπως και η χρήση τους. Όμως η λέξη αισιοδοξία έχει ένα άλλο είδος βαρύτητας. Η αισιοδοξία είναι εκεί για να σε βγάλει απ τα δύσκολα ή να σε κρατήσει στα δύσκολα.

Συχνά στην ζωή μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με απανωτές ατυχίες και διάφορες αναποδιές. Αν και η φύση μας από μόνη της βοηθά στην αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα, παρ όλα αυτά η επιλογή να παραμείνουμε αισιόδοξοι είναι αυτή που μας ωθεί στην καινούργια μας ζωή. Κατανοούμε λοιπόν την αξία και την σημασία της στην επιβίωση αλλά και στην εξέλιξη μας.

Στην εποχή μας όμως βλέπουμε μια καινούργια μάστιγα η οποία χρησιμοποιεί την αισιοδοξία ως προσωπείο για να πετύχει αλλότριους σκοπούς. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους χιλιάδες υποτιθέμενους life coaches (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται φυσικά οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι) που πλουτίζουν μέσα από αυτές τις τεχνικές. Τι πουλάνε αυτοί και τι θέλουν να πετύχουν; Στην ουσία πουλάνε αισιοδοξία. Εκμεταλλεύονται τις αδύναμες στιγμές των ανθρώπων δίνοντας τους την ψευδαίσθηση πως με το να είσαι απλά αισιόδοξος και έχοντας πίστη πως όλα θα πάνε καλά, όλα ξαφνικά θα αλλάξουν.

Γιατί είναι κακό αυτό; Γιατί τα πράγματα δεν θα αλλάξουν; Μα φυσικά επειδή προωθούν στους ανθρώπους μια πλαστή πραγματικότητα που το μόνο που μπορεί να τους προσφέρει, είναι εφήμερη ξεγνοιασιά. Κανένα πρόβλημα τους δεν θα λυθεί δια μαγιάς επειδή παραμένουν αισιόδοξοι ενώ θα αποτραπούν από το να εργαστούν για την προσωπική τους εξέλιξη. Στοχεύουν δηλαδή στο εφησυχασμό και με κινητήριο δύναμη το χρήμα δημιουργούν μια επιτυχημένη πλάνη.

Η αισιοδοξία λοιπόν με το τέχνασμα αυτό παύει να γίνεται η δίοδος για την αλλαγή αλλά μετατρέπεται σε αυτοσκοπό. Κάποιος που λειτούργει με θετικές σκέψεις δεν έχει μόνο στόχο να βγάλει τον εαυτό του από το αδιέξοδο αλλά και να συνεχίσει πιο δυνατός, με καινούργιες εμπειρίες, χτίζοντας με μόχθο ένα καινούργιο παρόν.

Το προϊόν που πουλούν όλοι αυτοί οι καλοθελητές δεν εμπεριέχει ούτε ένα στοιχείο ρεαλισμού. Στην ουσία, η ρεαλιστική προσέγγιση της αισιοδοξίας μπορεί να πετύχει όταν κατανοήσεις ακόμα και τις πιο επίπονες συνέπειες της κάθε κατάστασης και όχι όταν αγνοείς την πραγματικότητα που βρίσκεται γύρω σου. Εξάλλου παντού υπάρχουν και αρνητικά αλλά και θετικά, αποφεύγοντας όμως τα αρνητικά ποτέ δεν μαθαίνουμε από αυτά, όπως όλοι γνωρίζουμε.

Δυστυχώς μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ούτε θα έπρεπε να υπάρχουν όταν αναζητούμε εις βάθος την εξέλιξη μας. Αν αναγεννιέσαι μέσα από το σκοτάδι τότε και μόνο δημιουργείς το φώς, διαφορετικά παραμένει καλά θαμμένο μέσα σου και κάποτε θα επανέλθει. Γι αυτό λοιπόν κλείνω με μια ευχή, να παραμείνουμε ρεαλιστικά αισιόδοξοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *