__________________________________________________________________________

Καλοκαιράκι πια ,άρα ήλιος, άρα ζέστη, άρα λιγότερα ρούχα, άρα παραλία και θάλασσα! Τέλειο; Ναι! Ή μάλλον όχι…Τέλειο για κάποιους, όχι για άλλους. Μπερδεύτηκες; Θα το πάρουμε από την αρχή. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που λατρεύουν το καλοκαίρι κι αυτοί που το μισούν. Κι αυτές οι δύο κατηγορίες χωρίζονται με τη σειρά τους σε υποκατηγορίες. Σήμερα θα εντρυφήσω σε μια υποκατηγορία της δεύτερης κατηγορίας(στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μας απασχολούν οι υπόλοιπες):άνθρωποι με σωματικές ιδιαιτερότητες.

Ιδιαιτερότητες κυρίως στο σχήμα του σώματος. Τί εννοώ; Παραπάνω κιλά, είτε λίγα είτε πολλά, ατέλειες στο σώμα, ραγάδες ή κυτταρίτιδα, χαλαρό σώμα λόγω μη εκγύμνασης, αδύνατα κορμιά, υπερβολικά ψηλά ή κοντιά κορμιά, ιδιαίτερα πρόσωπα. Αυτά κι άλλα πολλά. Άνθρωποι που φέρουν αυτά τα σώματα αξίζουν να λέγονται ήρωες. Ίσως και να’μαι λίγο υπερβολικός, αλλά δεν ξέρω.

Τώρα θα μου πεις εσύ, και με τα δίκια σου, γιατί «ήρωες». Δώσε μου μισό λεπτάκι: «Κοίτα τη φώκια που θέλει και μαγιό», «Το καχεκτικό δεν το ταΐζουν;», «Ψηλέ τι καιρό κάνει εκεί πάνω;» . Αυτά κι άλλα πολλά. Τα’χεις πει, τα’χω πει, τα’χουμε όλοι μας πει. Μην κρυβόμαστε. Κι αν δεν τα’χουμε πει, τα δείξαμε με βλέμματα απαξιωτικά και γεμάτα επικριτικότητα.

Η συμπεριφορά αυτή περιέχεται με λιτό περιεχόμενο στον ορισμό της φράσης body shaming. Δεν ξέρω αν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς στην ελληνική, αλλά με λίγα λόγια είναι το αίσθημα ντροπής που δημιουργείται σε κάποιον από τους γύρω του ή τον ίδιο για το σώμα του. Το body shaming είναι-δυστυχώς- μια νεοφερθείσα (;) μορφή ρατσισμού.

Θέλω να εστιάσω στην πλευρά των «shamed», των ανθρώπων δηλαδή που γίνονται βορά αυτού του ρατσισμού-θηρίου. Αλλά, πριν ακόμα γίνουν βορά, κατατροπώνουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, με σκληρές επικριτικές ματιές στον καθρέφτη τους, με κοφτερά σχόλια στο μυαλό τους. Βέβαια δεν είναι τρελοί, αλλά αυτό, οι σκέψεις δηλαδή και οι κρίσεις, τροφοδοτούνται από τρίτους. Είναι μερικές φορές τόσο σκληρά τα σχόλια που τα «θύματα» φτάνουν σε ακρότητες, σκληρές δίαιτες, εντατικά προγράμματα γυμναστικής ή ακόμα και στην αυτοκτονία. Πόσο άδικο να κόβεται για κάποιον το νήμα της ζωής επειδή φαίνονται τα κόκκαλα στο στέρνο του;Πολύ.Τελεία και παύλα.

Βέβαια,υπάρχουν και άτομα από αυτή την αυθαίρετη ομάδα που καταφέρνουν όχι μόνο να μην επηρεάζονται από τις εξωτερικές κρίσεις αρνητικά,αλλά με έναυσμα αυτές να θωρακίζουν τον εαυτό τους προς την προσωπική τους επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα plus-size models. Συνήθως είναι γυναίκες απαράμιλλης ομορφιάς που καταφέρνουν να επικρατήσουν στο χώρο της μόδας,ο οποίος ευτυχώς επιτέλους κατάλαβε ότι δε χωράνε όλοι σε νούμερο 32.

Όσο αφορά τους «shamers», εκδηλώνουν την κρίση τους, την οποία κιόλας κανένας δε ζήτησε με δύο μορφές, αλλά με κοινό άξονα τον τρόπο εκφοράς, απερίσκεπτα. Η πρώτη μορφή εκδήλωσης είναι η καταφανής δήλωση της σκέψης τους μπροστά στον επικρινόμενο, χωρίς να υπάρχει ντροπή και με μεγάλη αγένεια. Η δεύτερη μορφή είναι η κρυφή κρίση και ο κρυφός ίσως και εσωτερικός σχολιασμός του ατόμου. Δεν είμαι εδώ για να εξηγήσω τι φταίει και τους οδηγεί σε τέτοια μονοπάτια,δεν είμαι και ειδικός. Όμως, ένα ξέρω. Είναι λάθος. Τελεία και παύλα.

Για να γίνει κάτι πιο ξεκάθαρο, ο αρθρογράφος δε μιλά εκ του «ασφαλούς». Πορεύεται σε ένα μη ελκυστικό σώμα, με ραγάδες και παραπάνω κιλά. Αλλά αυτό ποτέ δεν τον εμπόδισε σε τίποτα στη ζωή του, γιατί το μεγαλύτερο του όπλο είναι η προσωπικότητά του.Τελεία και παύλα.

Και πριν προλάβεις να πεις « Ο χοντρός μιλάει για τους χοντρούς», θα σου πω κάτι, αλλά πρόσεξε, να βγει παραέξω, δεν είναι μυστικό. Όλοι μας, Ω! τί σύμπτωσις!, ζηλεύουμε ένα καλολαξεμένο κορμί, που κακά τα ψέματα είναι αξιοθαύμαστο και ελκυστικό. Το θέμα είναι να ελέγξεις το πως θα εκφράσεις το θαυμασμό σου. Είναι κακό να φανείς κομπλεξικός σε κάτι που κι εσύ, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσες να έχεις, αλλά επιλέγεις να επαναπαυθείς στην ιδεολογία ότι είσαι τέλειος, όπως είσαι χωρίς να προσπαθήσεις πρώτα να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Ξαναλέω, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πριν κλείσω αυτόν το μακροσκελή συλλογισμό με ατάκτως ερριμένες σκέψεις, θέλω να επιστρέψω σε κάτι που ανέφερα πριν, τη μόδα. Η μόδα όχι αυτή καθ’αυτή, αλλά στο σύνολό της η ποπ κουλτούρα. Για πολλά χρόνια αυτή είναι που καθορίζει τα πρότυπα, τα τελευταία λοιπόν χρόνια φαίνεται ότι το body shaming έχει μειωθεί μέσα από αυτή. Υπάρχουν σκοποί οικονομικοί, κοινωνικοί, και των δύο ειδών ή κανένας; Δε γνωρίζω και, μάλλον, θα αντιληφθούμε μακροπρόθεσμα.

Ωραίο είναι να ζεις τη ζωή σου με μόττο τη φράση της Lady Gaga: «I’m beautiful in my way, God makes no mistakes», αλλά, δεν είναι ακόμα πιο ωραίο να σέβεσαι και τον άλλο που ζει υπό αυτή την ιδέα; Είναι. Τελεία και παύλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *