__________________________________________________________________________

Αυτή τη στιγμή στο Σουδάν άνθρωποι βασανίζονται, βιάζονται, δολοφονούνται. Τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει ειρηνικές διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες σχετικά με τις αρχές του Σουδάν. Στις 11 Απριλίου του 2019 ο Omar al-Bashir αφαιρέθηκε από την θέση ισχύος του από τις Σαουδικές Ένοπλες Δυνάμεις. Την εξουσία ανέλαβε το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο και ο στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστός ως Hemedti. Ο Hemedti είναι διοικητής των δυνάμεων Janjaweed (οι οποίες θα αναφέρονται παρακάτω ως RSF αφού συγκροτούν τα Rapid Support Forces), που είναι μεταξύ άλλων δράστες της τρομοκρατικής γενοκτονίας στο Darfur, με εκτιμώμενα θύματα και τραυματίες που αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν όταν το τοπίο θόλωσε σχετικά με το ποιός θα αναλάβει μόνιμα την εξουσία, με τα πλήθη να διαδηλώνουν για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Στις 3 Ιουνίου του 2019 ένοπλες στρατιωτικές δυνάμεις υπό τις διαταγές των RSF και του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC) επιτέθηκαν στο πλήθος της ειρηνικής καθιστικής διαμαρτυρίας με βαρύ οπλισμό, δακρυγόνα και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, όμως ο ακριβής αριθμός ήταν αδύνατο να καθοριστεί λογω της διαρκούς παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας και του αποκλεισμού από το διαδίκτυο. Τα μέλη των RSF εμπόδιζαν τον καθορισμό των θυμάτων ενώ καταγράφηκαν μέλη των στρατιωτικών μονάδων να πετούν πτώματα στον Νείλο. “Κάνουν αυτό που κάνουν στο Νταρφούρ εδώ και χρόνια”, δήλωσε σουδανός ακτιβιστής που μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, παιδιά κακοποιήθηκαν. Νοσοκομεία και χώροι δράσης ιατρικών μονάδων κυκλώθηκαν και δέχτηκαν επίθεση από στρατεύματα. Γιατροί δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε όλα τα σημεία που υπήρχαν τραυματίες. Καταγράφηκαν πάνω από 70 περιστατικά βιασμού, πολλά εκ των οποίων αποδόθηκαν σε μέλη του RSF. Μαρτυρίες διαδίδουν πως βιάστηκαν ακόμα και μικρά παιδιά. Τα μέσα ενημέρωσης εθελοτυφλούν για το συγκεκριμένο θέμα.

Η ελλιπής ενημέρωση αποτελούσε ανέκαθεν πρόβλημα, σήμερα όμως τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Δεν είναι δυνατόν να αποσιωπούνται γεγονότα μαζικών δολοφονιών ανθρώπων που διαδηλώνουν ειρηνικά για τα δικαιώματά τους. Τα γεγονότα στο Khartoum αυτή τη στιγμή, ποτίζουν την ανθρώπινη ιστορία με περισσότερο αίμα. Αθώοι χάνουν τη ζωή τους. Το να αγνοούμε καταστάσεις απλά και μόνο διότι αυτές δεν συμβαίνουν σε εμάς είναι συνενοχή. Είναι ευθύνη όλων μας να ενημερωθούμε και να δράσουμε.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *