Γιατί οι νέοι οφείλουν να συμμετέχουν στις εκλογές; [Συνέντευξη στον Θωμά Μαρκόπουλο]

by Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος | April 19, 2019

Επανειλημμένως έχουμε αναφερθεί σε οποιοδήποτε εγχείρημα, δράση αλλά και πρωτοβουλία που αφορά νέους. Έχουμε σταθεί από τη μεριά μας δίπλα στους νέους. Έτσι και αυτή τη φορά, βλέποντας ακόμη έναν νέο άνθρωπο, να προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στη πολιτική η στήριξη θεωρείται σχεδόν δεδομένη από μεριάς μας, ειδικά όταν βλέπουμε τον εν λόγω νέο να είναι γεμάτος νέες ιδέες. Ο λόγος για τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά, ο οποίος εν όψει δημοτικών εκλογών, πρόκειται να συμπλεριληφθεί στο συνδυασμό του κου Δημήτρη Β. Τσαντάκη (Ενωτική Δύναμη Κιλκίς). Συνομιλώντας μαζί του, τον ρωτήσαμε διάφορα για τον ίδιο, αλλά και το μέλλον του γενικώς και στο πολιτικό πεδίο ειδικώς.

Λίγα λόγια για τις σπουδές σου και την πορεία σου μέχρι και σήμερα σε επαγγελματικό-εκπαιδευτικό-πολιτικό επίπεδο, η οποία σε οδήγησε και στην απόφαση αυτή, να κατέβεις ως δημοτικός σύμβουλος.

Θ.Μ. : Γεννήθηκα τον Μάιο του 1992, στο όμορφο Κιλκίς. Κατάγομαι από τον γραφικό Ίασμο Κομοτηνής. Από το Λύκειο κατάλαβα ότι έχει μια τάση προς την ενασχόληση  με τα… κοινά καθότι ήμουν πάντα ενεργό μέλος 15μελών – 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων (2005 – 2010) και δημοσίευσα το πρώτο του άρθρο -σε site- σε ηλικία μόλις 16 ετών. Έχω πάρει μέρος και έχω διακριθεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Επιχειρηματολογίας–Αντιλογίας την σχολική περίοδο 2009–2010 και στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς Αγώνες 2006 – 2007 και 2008 – 2009. Πρώτο μου πτυχίο πάνω στις Δημόσιες Σχέσεις και τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας από το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Εργάστηκα για 8 μήνες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), στο Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσα την Πτυχιακή του Εργασία με θεματική το “Πολιτικό Μάρκετινγκ των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ. στις Εκλογές του 09/15”. Αργότερα, ολοκλήρωσα τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, στο N.R.D.C./G.R. – Γ’ Σ.Σ., στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησα, ταυτόχρονα, 6μηνο Σεμινάριο πάνω στην Δημοσιογραφία και τα Μ.Μ.Ε. από το Μediterranean College στην Θεσσαλονίκη. Από το ξεκίνημα της φοιτητικής μου ζωής ήμουν ενεργό μέλος φοιτητικών κινήσεων (Εκλογές 2011 και 2012, “Σχέδιο Αθηνά για την Παιδεία” 2013). Την περίοδο 2010-2012 υποστήριξα με πάθος και επιχειρήματα το πολιτικό εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κα. Ντόρας Μπακογιάννη και αργότερα ακολούθησα και εγώ την πορεία του κόμματος στην επανασύνδεση με την “μητέρα” Ν.Δ.. Είμαι ιδρυτικό μέλος στο think tank ΚΕ.ΑΣ.Μ. και Μέλος του Δ.Σ., για 2 χρόνια υπήρξα Διευθυντής Επικοινωνίας και Τύπου στον συγκεκριμένο νεανικό φορέα. Αρθρογραφούσα και αρθρογραφώ επαγγελματικά με… καυστικό ύφος προς ΚΑΘΕ κατεύθυνση, εδώ και 10 χρόνια, σε εφημερίδες, site και blog. Το 2016 ανέλαβα ενεργό ρόλο στο νέο Συντονιστικό Όργανο της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς, στο κομμάτι της Επικοινωνίας και των Μ.Μ.Ε, υπέροχη εμπειρία, μόνο θετικά έχω να πω. Το καλοκαίρι – φθινόπωρο 2017 εργάστηκα στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία), στην Χάγη. Το διάστημα αυτό, ολοκληρώνω (και είμαι περήφανος για αυτό) το Μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πάνω στον κλάδο των Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και της Διπλωματίας. Μιλάω Αγγλικά και Γερμανικά. Έχω πάρει μέρος σε πληθώρα (46 συνολικά) Συνεδρίων, Σεμιναρίων και Ημερίδων, κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα.

Πώς αποφάσισες να κατέβεις υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

Θ.Μ. : «Στην Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα!» έλεγε ο Παύλος Κ. Μπακογιάννης. Με αυτή την σκέψη έκανα μία συνειδητή επιλογή για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρώ πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κατεξοχήν πεδίο όπου οι “κομματικές ταυτότητες” μένουν στην άκρη για λίγο. Ως 26χρονος (27 παρά αν θες…) ποτέ δεν έκρυψα και δεν θα κρύψω τις ιδεολογικές μου πεποιθήσεις, οι οποίες, όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πως είναι Κεντρογενής. Πιστεύω βαθιά σε δυο έννοιες: την Ελευθερία και την Πατρίδα. Αυτό όμως που προέχει αυτή την στιγμή για τον Τόπο είναι η Σύνθεση και η Ενότητα. Ο κος. Δημήτρης Β. Τσαντάκης, κάνοντας μου την πρόταση να είμαι υποψήφιος δεν με ρώτησε για την κομματική μου ταυτότητα, μα αν έχω όρεξη να δουλέψω για έναν κοινό σκοπό μέσα από μία συλλογική προσπάθεια. Το σκέφθηκα καλά, το ζύγισα δύο μήνες μέσα μου. Πήρα απόψεις από τους γονείς μου πρώτα, την οικογένεια, τους φίλους και δεκάδες συμπολίτες μου. Δεν θα χάσω αυτό τρένο, σκέφθηκα. Θα πάω με δυναμισμό μέχρι τέλους. Ότι και να βγει!

Οι νέοι του Κιλκίς και γενικά της Βορείου Ελλάδος, θεωρείς ότι συμμετέχουν ικανοποιητικά στα κοινά και την πολιτική; Και δευτερευόντως γιατί ένας νέος πιστεύεις πρέπει να συμμετέχει ενεργά στα κοινά;

Θ.Μ. : Πανστρατιά νεολαίας θα έλεγα εγώ, ναι, αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να γίνει. Πιστεύω στην εξέλιξη. Κάθε εξέλιξη είναι προς όφελός μας καλή, εξαρτάται από ποια οπτική γωνία θα επιλέξεις να κοιτάξεις κάθε γεγονός. Είμαι ένας φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος και έτσι αντιμετωπίζω κάθε κεφάλαιο της ζωής μου. Πάντοτε ελπίζω ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν δουλέψουμε σκληρά και πιστέψουμε στον εαυτό μας. «Aύριο είναι μία άλλη μέρα!». Κάθε «αύριο» είναι μία νέα ευκαιρία να προσπαθήσεις ξανά όσες φορές κι αν έχεις πέσει ή αποτύχει. Πρέπει όλες και όλοι να βγούμε μπροστά, δυνατά και με ανοιχτό μυαλό. Πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ. Φτάνει πια η γκρίνια και η νωθρότητα. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζαμε… πάμε να το αλλάξουμε αυτό με τσαμπουκά! Έχουμε δικαίωμα στο όνειρο. Αξίζει να το προσπαθήσουμε. Μπορούμε να το καταφέρουμε. Εμεις είμαστε κυρίαρχοι και διαμορφωτές του μέλλοντος μας! Γιατί κάποτε θα έρθει η ώρα που τα Όνειρα θα πάρουνε “εκδίκηση”!

Με ποιον συνδυασμό θα σε βρούμε, τι θετικό έχει ο συνδυασμός αυτός και γιατί κάποιος να σε επιλέξει, να σε ψηφίσει και να σε στηρίξει, δηλαδή τι μπορεί να δει από μεριάς σου μελλοντικά;

Θ.Μ. : Είναι άξιο προσπάθειας να αφυπνίσω, με δράσεις και πράξεις, το συναίσθημα “αγαπώ-στηρίζω τον Τόπο μου” μέσα στο νου του κάθε συμπολίτη μου. Πρέπει (και μπορώ) να αναδείξω στα δημοτικά όργανα τους Προβληματισμούς και τα Θέλω των Πολιτών της ηλικίας μου. Οφείλω, ως επιστήμονας Επικοινωνιολόγος, να προσπαθήσω ώστε το Κιλκίς “να ανεβεί στα μάτια” των Συμπατριωτών μας σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο). Αξίζει να προσπαθήσω, ώστε να αναδειχθούν όλα τα θετικά που έχει το Κιλκίς. Σε επίπεδο Πολιτιστικό, Ιστορικό και Τουριστικό. Θέλω να τρέξω, να εργαστώ για την αναβάθμιση του ΤΕΙ της πόλης μας. Αγαπώ και πιστεύω αυτή την Προοπτική. Για όλα τα παραπάνω, μα και πολλά που μαζί θα βρούμε στην πορεία, ζητώ την Στήριξη σας και την Εμπιστοσύνη του κάθε πολίτη του Κιλκίς! Θεωρώ πως η εμπειρία του συγκεκριμένου υποψήφιου Δημάρχου είναι κομβική για να γυρίσει το Κιλκίς σελίδα. Πως; Με κοινή δουλειά και ανεξάρτητη-υπερκομματική νοοτροπία που δεν θα μεταφέρει τις επιδιώξεις των κομμάτων στις τοπικές κοινωνίες, αλλά τις επιδιώξεις των τοπικών κοινωνιών στα κόμματα. Γνωρίζω πως, ίσως, στεναχωρώ άτομα -τα οποία εκτιμώ πολύ- μέσα στο κομματικό μου χώρο. Τους λέω μέσα από την καρδιά μου ότι “δεν θα χαθούμε μεταξύ μας”. Και ας “μαλώσουμε” ίσως λίγο. Θα βρεθούμε ξανά πλάι-πλάι στις ερχόμενες κρίσιμες διαδικασίες. Στην μάχη των Περιφερειακών, των Ευρωεκλογών, μα και σε εκείνη των Εθνικών Εκλογών. Και η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη! Θα είμαι “Παρών” σθεναρά. Στρατιώτης! Με όλες τις δυνάμεις που έχω και φυσικά, με την αρθρογραφική μου πένα σε δράση. Τέλος, ζητώ από την καθεμία και τον καθένα που ζει και εργάζεται στα χωριά και την πόλη του Κιλκίς να με κρίνει με βάση το βιογραφικό μου, την κοινωνική μου δράση, τις ιδέες που κουβαλάω και την νεανική αισιοδοξία μου… ή αν θέλετε το πάθος μου για Δουλειά! Για τους παραπάνω λόγους και άλλους τόσους ακόμη, θεωρώ πως ο κος. Δημήτρης Β. Τσαντάκης είναι όχι μόνο συνειδητή και ρεαλιστική, αλλά και η καλύτερη επιλογή με την οποία μπορώ να εκφραστώ. Προχωρώ, με την σκέψη πως το καλύτερο δεν έρχεται μόνο του, μα θα το φέρουμε εμείς, όλες και όλοι μαζί. Και όπως αγαπώ να λέω «Το Κιλκίς, ενώνει!»… ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΙΛΚΙΣ, λοιπόν!

Ευχαριστούμε και πάλι θερμά τον Θωμά για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Να του ευχηθούμε για ακόμη μία φορά καλή επιτυχία, και ευχόμαστε όλο και περισσότεροι νέοι να δραστηριοποιηθούν με τα κοινά χωρίς όμως πολιτικά και κομματικά (κυρίως) οφέλη. Γιατί μόνοι οι νέοι μπορούν να αλλάξουν το οτιδήποτε, όντας ανιδιοτελείς!