Στη καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι πολύ συχνά με προβλήματα τα οποία συνηθίζουμε να λύνουμε με το ένστικτο. Το ένστικτο μας όμως δεν είναι σχεδόν ποτέ η βέλτιστη στρατηγική, δηλαδή η στρατηγική εκείνη ο οποία θα μας μεγιστοποιήσει τη πιθανότητα να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα όπως βέλτιστες δεν είναι και οι συμβουλές ενός ψυχολόγου. Γιατί όταν ο ψυχολόγος προτείνει να βρεις τη κατάλληλη ισορροπία κοιτάζοντας πρώτα κάποιες από τις επιλογές σου, η επιστήμη των υπολογιστών θα έρθει και θα σου πει “37%”!

Όλοι έχουμε βρεθεί πολλές φορές σε μία κατάσταση στην οποία πρέπει να επιλέξουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε. Πότε πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε για νέο σύντροφο; Πότε πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε για μία καλύτερη θέση πάρκινγκ; Αν σταματήσουμε πολύ νωρίς, τότε το πιθανότερο είναι να μην δούμε καν τη καλύτερη επιλογή ενώ άμα σταματήσουμε αργά το πιθανότερο είναι να τη προσπεράσουμε. Όσο και αν φαίνεται περίεργο για τα προβλήματα αυτά υπάρχει μία βέλτιστη στρατηγική η οποία εγγυάται ότι θα μας μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες για το καλύτερο αποτέλεσμα. Και η στρατηγική αυτή προέρχεται από την επιστήμη των υπολογιστών.

Ας υποθέσουμε βρισκόμαστε σε ένα supermarket και θέλουμε να επιλέξουμε το καλύτερο έτοιμο φαγητό. Τα φαγητά είναι τοποθετημένα στον διάδρομο προς το ταμείο ένα σε κάθε ράφι και κάθε στιγμή μπορούμε να δούμε μόνο ένα ράφι. Βρισκόμαστε στην αρχή του διαδρόμου στην ουρά για τα ταμεία ( η οποία συνεχίζεται και πίσω μας ) και το supermarket κλείνει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε κάτι από τον διάδρομο χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω. Αν απορρίψουμε κάτι δεν υπάρχει επιστροφή. Ποια στρατηγική θα μας οδηγήσει τις περισσότερες φορές στο καλύτερο πιάτο;

Το πρόβλημα αυτό έχει απασχολήσει πολύ τους ερευνητές στο παρελθόν, παρ’ όλα αυτά η βέλτιστη λύση έχει πλέον βρεθεί και είναι η εξής: Αξιολόγησε το 37% των φαγητών χωρίς να αγοράσεις κανένα. Μετά από το 37% αποδέξου όποιο είναι καλύτερο από τα πρώτα 37%. Η λύση αυτή (παραδόξως) μας δίνει 37% πιθανότητα να επιλέξουμε το καλύτερο (με βάση την αξιολόγησή μας) φαγητό!

Η απόδειξη είναι μαθηματική και μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ZWib5olGbQ0&t=1s

Είναι εμφανές ότι έχοντας γνώση γνωστών αλγορίθμων της επιστήμης των υπολογιστών μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τις αποφάσεις μας και να μειώσουμε τις τύψεις και τις ενοχές μας, μιας και θα ξέρουμε ότι κάθε φορά παίξαμε με τη καλύτερη δυνατή στρατηγική! Είναι λογικό να νιώθουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι καλύτερο όταν κάναμε επιπόλαιες ή βασισμένες στο ένστικτο επιλογές και αυτό σκοπεύουμε να αποδείξουμε αμέσως τώρα!

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 4 στρατηγικές που μπορούμε να παίξουμε στο παραπάνω πρόβλημα.

Η πρώτη στρατηγική είναι να επιλέξουμε τυχαία κάποιο φαγητό, πιστεύοντας ότι θα είμαστε τυχεροί.

Η δεύτερη είναι να επιλέξουμε κάποιο φαγητό όταν το αξιολογήσουμε ως αρκετά καλύτερο από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, κάτι που μάλλον κάνουμε συχνά στη πραγματική ζωή, μιας και ενθουσιαζόμαστε όταν βλέπουμε κάτι πολύ καλύτερο από όλα τα προηγούμενα.

Η τρίτη είναι να χρησιμοποιήσουμε τον κανόνα του 37%.

Μία τέταρτη είναι να χρησιμοποιήσουμε τον κανόνα του 50% που λειτουργεί αντίστοιχα με την τρίτη στρατηγική.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τους παραπάνω αλγορίθμους στη παρακάτω “εφαρμογή” που δημιουργήσαμε! Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας η στρατηγική του 37% δίνει τη καλύτερη πιθανότητα για την εύρεση του καλύτερου φαγητού!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *