__________________________________________________________________________

Το νόημα του Πανεπιστημίου είναι η απόκτηση γνώσεων, η εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και η γνωριμία με νέους ανθρώπους και νέες ιδέες, θα έλεγε λανθασμένα κάποιος. Το νόημα του πανεπιστημίου πλέον είναι σχεδόν αποκλειστικά η απόκτηση ενός πτυχίου, κάτι που τόσο πολύ η κοινωνία εκτιμά. 

Ένα πτυχίο δεν έχει τίποτα κακό. Η τάση της κοινωνίας να το εκτιμά περισσότερο από τη γνώση, την ικανότητα, ακόμα και την προσωπικότητα του ατόμου, έχει. 

Βλέπετε, όταν ένα πτυχίο σημαίνει κάτι· είτε όσον αφορά τη μελλοντική εργασία, είτε το status, είτε οτιδήποτε, τότε ο στόχος αλλάζει. Δεν είναι πλέον η γνώση, αλλά η απόκτηση του πτυχίου. Για τον λόγο αυτό οι αντιγραφές, οι απάτες στις online εξετάσεις κτλ δικαιολογούνται απόλυτα στο μυαλό του καθενός. “Το πτυχίο μετράει”. Το κίνητρο πλέον αλλάζει. Σκοπός είναι να περαστούν τα μαθήματα και όχι να αποκτηθούν οι γνώσεις. Τα παλιά θέματα και τα “sos” δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν σαν έννοιες σε ένα πανεπιστήμιο όπου οι φοιτητές θα είχαν σκοπό να μάθουν και να γίνουν καλύτεροι και όχι να περάσουν απλά τα μαθήματα με τον λιγότερο δυνατό κόπο και με “τρικάκια”.

Όταν βλέπετε ένα online course, δε θα χαζέψετε στο κινητό και δεν θα ρωτήσετε στα comments για το τι είναι το σημαντικότερο απ’ όλα αυτά. Αντίθετα, θα κάτσετε και θα δείτε το μάθημα με κάθε λεπτομέρεια και προσοχή, θα ψάξετε περισσότερα από μόνοι σας· το πιθανότερο είναι να δείτε και άλλα courses και στη συνέχεια να αξιοποιήσετε αυτές τις γνώσεις για να δημιουργήσετε κάτι. Η γνώση δεν έχει κεφάλαια εκτός ύλης. Και η γνώση ξεκινάει από την περιέργεια. 

Το Πανεπιστήμιο εξαφανίζει την περιέργεια και μηδενίζει την αξία της γνώσης. Και δεν είναι θέμα ανθρώπων, αλλά θέμα κινήτρων. Το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να ήταν ένας χώρος γνώσης και εξερεύνησης. Θα έπρεπε – ας πούμε μετά τα 2 πρώτα χρόνια – ο καθένας να είχε την επιλογή να μαθαίνει ότι αυτός θέλει και να υπήρχαν τρόποι για να εξελιχθεί είτε επιχειρηματικά είτε ακαδημαϊκά κατευθείαν. Η παλαιομοδίτικη έννοια του πτυχίου δε θα έπρεπε καν να υφίσταται (τουλάχιστον για τους περισσότερους τομείς). Οι εργοδότες εξάλλου έχουν χιλιάδες άλλους τρόπους για να κρίνουν κάποιον και το κάνουν ήδη (μαντέψτε γιατί όλοι ζητάνε 3 χρόνια εμπειρία και όχι απλώς πτυχίο). 

         

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα πτυχία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι με αξία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *