Οι περισσότεροι από εσάς σίγουρα χρησιμοποιείται κάποια todo list για να διαχειρίζεστε τις εργασίες της ημέρας. Ποια είναι όμως η σωστή σειρά με την οποία πρέπει να τοποθετήσετε τις εργασίες αυτές εάν δεν υπάρχει κάποια εργασία που πρέπει να γίνει σε κάποια συγκεκριμένη ώρα.

Η απάντηση έρχεται από την επιστήμη των υπολογιστών και ονομάζεται scheduling, δηλαδή χρονοπρογραμματισμός. Ένας υπολογιστής τρέχει ταυτόχρονα πολλές διεργασίες και πρέπει με κάποια τρόπο να προγραμματίσει τη σειρά με την οποία αυτά θα εκτελεστούν, ακόμα και όταν μιλάμε για πολυπύρηνα συστήματα. Η ιδέα ότι αλγόριθμοι της επιστήμης των υπολογιστών μπορούν να μας βοηθήσουν να λύσουμε καθημερινά προβλήματα έρχεται από το βιβλίο “Algorithms to Live by” το οποίο έχουμε προτείνει σε προηγούμενο άρθρο.

Ποιος είναι λοιπόν ο βέλτιστος αλγόριθμος;

Ο αλγόριθμος χρειάζεται δύο παραμέτρους τους οποίους ο χρήστης θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει. Αυτές οι παράμετροι είναι: 1) το βάρος κάθε task, δηλαδή το πόσο σημαντικό είναι και 2) μία εκτίμηση για το πόση ώρα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί. Έχοντας σημειωμένα αυτές τις πληροφορίες σε κάποια συγκεκριμένη κοινή κλίμακα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαιρέσουμε το βάθος κάθε task με τον αναμενόμενο χρόνο ολοκλήρωσης. Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης μας δημιουργεί για κάθε task κάτι σαν σημαντικότητα ανά χρονική στιγμή.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε τέλος είναι να ταξινομήσουμε τα task αυτά από τη μεγαλύτερη σημαντικότητα ανά χρονική στιγμή προς τη μικρότερη και αυτή είναι η βέλτιστη σειρά με την οποία πρέπει να εκτελέσουμε τα tasks μας.

Όπως είναι φανερό όσο μεγαλύτερο βάρος έχει ένα task (άρα όσο πιο σημαντικό είναι) τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει στη λίστα, αλλά όσο πιο πολύ χρόνο χρειάζεται τόσο κατεβαίνει. Φαίνεται δηλαδή η βέλτιστη λύση για τους αλγόριθμους τους οποίους χρησιμοποιεί η συσκευή με την οποία διαβάζεις αυτό το άρθρο τώρα είναι να ξεκινάει με τα μικρά task κοιτώντας βέβαια και το πόσο επείγοντα-σημαντικά είναι. Ισχυρίζομαι, ότι μία τέτοια λύση είναι βέλτιστοι και για τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζεις εσύ τη μέρα σου. Ο μόνος τρόπος για να δεις εάν λειτουργεί, είναι να το δοκιμάσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *