Ο ολοκληρωτισμός σαν έννοια αναφέρεται συνήθως ως ένας καθεστώς, ως μία ανελεύθερη πολιτική η οποία οδηγεί τον λαό σε καταπίεση και στη τυραννία.Είναι ένα σύμπλεγμαπολιτικών συστημάτων τα οποία πιστεύουν στη διείσδυσητης κεντρικής εξουσίας σε κάθε πτυχή της ατομικής ύπαρξης και δημιουργίας. Τέτοια συστήματα είναι ο κομουνισμός, ο ναζισμός και οποιουδήποτε είδους δικτατορίες.

Σύμφωνα με έρευνες οι πολιτικές μας επιλογές είναι εν μέρη κωδικοποιημένες στο DNA μας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολα να “παρασυρθούμε” από μία συγκεκριμένη άποψη από κατασκευής. Όλο αυτό βέβαια ανοίγει ένα νέο θέμα για το κατά πόσο έχουμε ελεύθερη βούληση τελικά, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο.

Κάποιοι άνθρωποι λοιπόν αρέσκονται στον ολοκληρωτισμό ή για να ακουστεί πιο ωραία: αρέσκονται στο να έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε καταστάσεις. Πιστεύουν ότι αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι που για κάποιο λόγο του ενοχλεί πρέπει να τον εμποδίσουν με κάθε μέσο. Πιστεύουν επίσης ότι έχουν πάντα απόλυτο δίκιο και ότι όποιος τους αμφισβητήσει είναι άξιος χλευασμού και ύβρεων. Είναι συνήθως ευαίσθητοι και ευάλωτοι συναισθηματικά πράγμα που τους κάνει να αγνοούν τη λογική σε πολλά θέματα και να καθορίζουν τις αποφάσεις τους από το συναίσθημα της στιγμής. Από το να σου υπαγορεύσουν ποιον θα αφήσεις να έρθει στο σπίτι σου μέχρι το να απαγορεύσουν ένα γεγονός όπου τα μέλη που το απαρτίζουν είναι απόλυτα σύμφωνα, οι ολοκληρωτικοί είναι εκεί, περιμένοντας από εσένα να κάνεις το αυτονόητο: να συμμορφωθείς με αυτά που αυτοί νιώθουν ακόμα και αν σε εσένα μοιάζουν παράλογα. Δεν αρκούνται όμως στο απλά να συμμορφωθείς. Θέλουν και να συμφωνήσεις μαζί τους στη πραγματικότητα. Αν φανερώσεις ψήγματα ασυμφωνίας τότε ο ολοκληρωτικός θα αντιδράσει εκ νέου με ύβρεις. Γιατί μη ξεχνάτε. Η άποψη του ολοκληρωτικού είναι 100% σωστή, δεν είναι
λάθος ούτε σε κανένα κομμάτι της και δε περιέχει καμία υπερβολή.

Άρα το μόνο που έχει να κάνει ένας φίλος ενός ολοκληρωτικού snowflake είναι απλά να κάνει ότι συμφωνεί στα πάντα για να μη πληγώσει τα λεπτά του συναισθήματα σωστά; Λάθος. Παρ’ ότι εμπεριέχει ρίσκο είναι πολύπροτιμότερο να του πάτε κόντρα. Ναι καλά ακούσατε. Ναι καλά διαβάσατε. Πηγαίνετε κόντρα στον ολοκληρωτικό. Δείξτε του ότι οι άνθρωποι έχουν κάποιες στοιχειώδης ελευθερίες στις οποίες τα συναισθήματά σου είναι παντελώς αδιάφορα. Δείξτε του ότι είναι παράλογο να απαιτεί κάτι το οποίο αν του το απαιτούσαν τότε γινόταν έξαλλος και θα αντιδρούσε περίπου έτσι: “ποιος είναι αυτός που θα μου πει τι θα κάνω;”. Προσπαθήστε να τους βάλετε στη θέση των ανθρώπων που μισεί για να διαπιστώσει ότι κάποιες κακιές συμπεριφορές ίσως και να προήλθαν και από τη έλλειψη ελευθερίας που ο ίδιος δημιούργησε. Αφού κάνετε όλα τα παραπάνω να είστε σίγουροι ότι ο ολοκληρωτικός δε θα αλλάξει καθόλου. Ο κώδικας στο DNA του δε του αφήνει περιθώρια να αλλάξει. Πάντα θα πιστεύει ότι είναι αδιανόητο κάποιος να θέλει να του πάει κόντρα. Και αν κάποτε πάρει την εξουσία τότε θα είναι αυτός που θα φιμώνει τα κανάλια και τις εφημερίδες, θα είναι αυτός που θα προσπαθεί να ελέγξει τη δικαιοσύνη και που σε πιο ακραίες καταστάσεις θα σκοτώνει τον κόσμο που διαμαρτύρεται για τη τυραννία του στους δρόμους.

 

 [ABTM id=455]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *