Το άρθρο αυτό πρόκειται για μια απάντηση στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο βήμα με τίτλο “ο Τσιτσιπάς δεν είναι Έλληνας” το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ [1]. Σε γενικές γραμμές ο αρθρογράφος παρουσιάζει τη σημερινή νεολαία ως τη γενιά του next top model, της υποκουλτούρας και των ψεύτικων σχέσεων, σε αντίθεση με τον Τσιτσιπα ο οποίος διαφέρει τόσο που από όλους αυτούς σε σημείο όπου μπορούμε να πούμε χαριτολογώντας ότι δεν μπορεί να είναι Έλληνας!

Δε θέλω να σταθώ στην εμφανή γενίκευση του άρθρου μιας και το ποσοστό των νέων για τους οποίους ισχύουν τα παραπάνω δεν είναι μικρό. Δε θα έκανα μια τέτοια γενίκευση, αλλά δεν έχω σκοπό να ψέξω κάποιον που την έκανε. Σκοπός της απάντησης αυτής είναι να τονίσω κάτι κατά τη γνώμη μου πιο βαθύ που κρύβεται πίσω από τον ενθουσιασμό που παρατηρείται για τις πρόσφατες επιτυχίες του Τσιτσιπά και για την ηρωοποίηση του.

Τι είναι άραγε αυτό που μας κάνει εθνικά υπερήφανους σε σημείο να γράφουμε τέτοια άρθρα;

Τίποτα άλλο από το ότι νιώθουμε μια εσωτερική υπέροχη και μια εσωτερική νίκη την οποία για κάποιο λόγο έχουμε ανάγκη. Ο λόγος είναι πιθανότατα η έλλειψη μιας εσωτερικής νίκης, πράγμα που μας οδηγεί στο να ψάχνουμε νίκες στην ομάδα στην οποία ανήκουμε.

Γιατί όμως ψάχνουμε τις νίκες μας στον αθλητισμό;

Χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία του αγωνίσματος και της απίστευτης ικανότητας και προσπαθείας του αθλητή, εάν ερωτόμουν για το τι με κάνει εθνικά υπερήφανο σήμερα θα είχα πολλά διαφορετικά πράγματα από έναν αθλητή τένις να του απαντήσω. Εγώ λοιπόν αυτές τις ημέρες αν ήθελα οπωσδήποτε να αναδείξω ελληνικές επιτυχίες θα είχα εξώφυλλο τον Κώστα Τζούμα, ο οποίος δημιούργησε την εταιρία Data Artisans η οποία εξαγοράστηκε πριν λίγες μέρες από την Allibaba για πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια! [2] Η εταιρία αυτή παρέχει λύσεις μαζικής επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Θα είχα επίσης την εταιρία Blueground [3] η οποία απασχολεί 220 εργαζομένους και έχει “σηκώσει” υπέρογκα ποσό από χρηματοδοτήσεις. Φυσικά δε θα άφηνα έξω τον Νίκο Δρανδάκη με το γνωστό beat [4] ούτε τους Έλληνες επιστήμονες που πολύ πρόσφατα ανακάλυψαν 52 νέα γονίδια σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα [5] ή τον Αντώνη Κουρτίδη ο οποίος επέδειξε μια μέθοδο που αναπρογραμματίζει τα καρκινικά κύτταρα σε καλοήθη!![7] Το πιθανότερο είναι να μην έχετε ακούσει για κανέναν από τους παραπάνω στα mainstream media, πέρα από μικρές αναφορές και άρθρα. Ούτε ιαχές ούτε άρθρα όπως “Ο Κώστας Τζούμας δεν είναι Έλληνας”, ή “Ο Νίκος Δρανδάκης είναι πρότυπο” (Αντίθετα ο Νίκος Δρανδάκης κατηγορήθηκε σκληρά από τη σημερινή κυβέρνηση, καλέστηκε μάλιστα στην επιστροπή της βουλής σε ένα σκηνικό που με έκανε να ντραπώ [6]). Υπάρχει Έλληνας που μετατρέπουν τα κακοήθη καρκινικά κύτταρα σε καλοήθη και ασχολούμαστε συνέχεια με έναν τενίστα!

Ο λόγος που αντί για όλα αυτά ψάχνουμε τις νίκες μας στον αθλητισμό είναι ότι ο αθλητισμός προσφέρει την ικανοποίηση μιας ορατής και αδιαμφισβήτητης νίκης απέναντι σε κάποιον άλλον ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα χαρακτηρίζεται από τη δική του εθνικότητα. Δεν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για το αν κάποιος προοδεύει ξενυχτάει και πετυχαίνει ή αν βελτιώνει τον κόσμο, αλλά αν αυτό θα φανεί ως νίκη της χώρας μας και θα κάνει εμάς να νιώσουμε ισχυρότεροι! Επίσης δε καταλαβαίνουμε τόσο την επιστήμη, πράγμα όχι ιδιαίτερα κολακευτικό για εμάς.

Εάν διεύθυνα κάποιο μέσο ενημέρωσης το πρώτο θέμα μου και η εθνική μου υπερηφάνεια θα ήταν οι παραπάνω και όχι τον Τσιτσιπά και αν ήθελα οπωσδήποτε να κράξω τους εικοσάρηδες θα έγραφα το αντίστοιχο άρθρο όπου πρότυπο θα ήταν αυτοί. Στη πραγματικότητα οι νέοι Έλληνες πετυχαίνουμε πολλά πράγματα, δυστυχώς μόνο αυτά που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό γίνονται αντικείμενο συζήτησης γιατί μέχρι εκεί καταλαβαίνουμε. Εξάλλου δε συμπαθούμε τους επιχειρηματίες,οι οποίοι ως γνωστόν είναι άπληστοι και θέλουν όλο και περισσότερο κέρδος , μη το ξεχνάμε αυτό. Στην πραγματικότητα όμως αυτοί είναι που αλλάζουν τον κόσμο, σε αντίθεση με έναν αθλητή ο οποίος απλά μας προκαλεί θαυμασμό για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να ξεχαστεί αφήνοντας πίσω μία μαραμένη υπερηφάνεια.

[1] https://www.ethnos.gr/apopseis/17320_o-tsitsipas-den-einai-ellinas

[2] https://www.pagenews.gr/2019/01/21/ellada/nearos-gianniotis-poulise-ti-startup-tou-stin-alibaba-enanti-astronomikou-posou/

[3] http://www.capital.gr/sunenteuxi/3328568/blueground-h-elliniki-startup-pou-kerdise-tous-ependutes

[4] https://thebeat.co/gr/

[5] https://www.ekirikas.com

[6] https://www.protagon.gr/epikairotita/iera-eksetasi-spirtzi-se-drandaki-gia-ti-leitourgia-tis-beat-44341584035

[7] https://www.citypatras.gr/psychagogia/mustreads/ellinas-vrike-ton-tropo-na-metatrepei-ta-kakoithi-kapkinika-kyttara-se-kaloithi-ypoklinetai-o-planitis/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *